[#1] "Reanimacja" płyt do CD 32
Witam!
Mam problem z płytami. Jak kupowałem CD 32, to w komplecie były oryginalne płyty z gierkami, niestety porysowane, bo poprzedni właściciel gdzieś zadział pudełka (te które dostałem, wygladaja jakby wpadły pod samochód). Niektóre działaja, inne się wieszają i stąd moje pytanie: usunął ktoś skutecznie rysy (większośc z nich) z płyt cd? Poszukałem na allegro i znalazłem coś takiego, tylko, że jak patrzę na to, to przypomina mi się płyta do czyszczenia laserów i nie bardzo chce mi sie wierzyc w skuteczność owego wynalazku. Jet szansa na uratowanie płyt, czy tylko tworzenie kopii zapasowych? (tylko czym) http://www.allegro.pl/item225433556_urzadzenie_do_czyszczenia_porysowanych_plyt_ss.html
[#2] Re: "Reanimacja" płyt do CD 32

@ender, post #1

teoretycznie (bo nigdy czegoś takiego nie sprawdzałem) powinno sie dać (w ograniczonym zakresie) naprawić porysowane płyty CD i DVD - rysy muszą być ze strony z której świeci laser, wtedy wypolerowanie płyty powinno pomóc. jeżeli rysy są od strony metalizowanej (zazwyczaj jest na niej nadruk i podpisuje się ją tam) i została uszkodzona warstwa metalizacji, wtedy już nic nie zrobisz
[#3] Re: "Reanimacja" płyt do CD 32

@ender, post #1

tdzien temu na gieldzie w katowicach koles mial takie sprytne urzadzonko do czyszczenia plyt za 10 zł wyczyscil mi oryginalna plytke z WB 3.5 no nie ta klasa jak na razie nie ma z ta plytka problemow i fajniusio wyglada :D

[#4] Re: "Reanimacja" płyt do CD 32

@flash5, post #3

Kliknij na linka, którego umieściłem w 1#, czy wygladało ono tak jak to, które znajdziesz pod tamtym adresem? Przywracasz mi nadzieję.
[#5] Re: "Reanimacja" płyt do CD 32

@ender, post #1

Są firmy które zajmują się czyszczeniem płyt (12 zł za sztuke). Jeżeli wysyłasz ponad 5 płyt, to przesyłka gratis ;).
Masz do nich telefon i maila: 0713537002, tdr@exe.com.pl.
Strona http://www.exe.com.pl

[#6] Re: "Reanimacja" płyt do CD 32

@arti4-92, post #5

Kojarzę jakieś reklamy z pism o konsolach, ale wolałbym mieć takie sprytne urządzonko u siebie, bo mam kilkanaście płyt, do samej ami, które wymagaja, albo bedą wymagały w najbliższej przyszłości takiego zabiegu.
[#7] Re: "Reanimacja" płyt do CD 32

@ender, post #6

pamiętam na tvn turbo muwili o tym, kosztowało ok 3 tys zł ;), a ogłoszenie jest faktycznie z psxextreme :P.

[#8] Re:

@ender, post #1

Tak, to urządzenie służy do likwidacji rys na płytach CD/DVD. Z tym, że nie oczekuj cudów - jak rysa jest zbyt głęboka, to żadne urządzenie polerskie sobie z nią nie poradzi. Kiedyś czytałem opis urządzenia do naprawy płyt, które nie tyle polerowało płyty co rozprowadzało na płycie specjalny płyn, który wypełniał zagłębienia i zastygając odbudowywał warstwę. Ale ta zabawka była dosyć droga. Możliwe, że to właśnie o tym urządzonku pisze Arti.

Ostatnia modyfikacja: 19.08.07 12:17
[#9] Re:

@APC74, post #8

To o czym mówię(tak mówili w tv), ono ściera wierzchnią warstwę płyty i pokrywa jakimś płynem(w buteleczce jak krople do oczu xD) i polerowało. To coś miało 2 tarcze, było trzeba przełożyć płytę z jednej na drugą, i zamykało się przeźroczystą, plastikową obudową .

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem