[#1] A500 czy A600?
Witam!

Amigi nigdy nie miałem, po etapie Atari 65XE przeskoczyłem od razu na peceta, pomijając ten naturalny dla wielu z Was etap amigowy. :) Tym niemniej o Amidze zawsze myślałem no i teraz, zgodnie z zasadą lepiej późno niż wcale, postanowiłem ją kupić. Oczywiście przeglądam Allegro, a kolega podesłał mi link do www.efunzine.com I tu stanąłem przed wyborem A500 czy A600. Od razu zastrzegam, że Amigę zamierzam nabyć w celach hobbistycznych i nie planuję zabawy w rozbudowe, upgrajdy itd. Chcę odpalać sobie amigowe demka i cieszyć się starymi grami (jakby co korzystam z UAE z Amiga Forever, ale na przykładzie Atari wiem, że emulator to jedno, a oryginalny sprzęt drugie :)). Oczywiście różnice w specyfikacji technicznej zbadałem, ale chciałem poznać zdanie osób, które zjadły zęby na Amidze.
Rzeczoną Amigę mógłbym podłączyć do telewizora, monitora lub tunera TV. Nie wiem jakie są możliwości Amigi w tym zakresie, wiem że przy 500 nabyć bym musiał modulator TV, który 600 ma już wbudowany. Słyszałem też, że obraz z gniazda monitorowego (composite) jest monochramatyczny w 500, ale czy jest tak w 600 nie wiem. Zarówno w telewizorze jak i tunerze TV mogę skorzystać z gniazd A/V (czyli cinche - rca), przy czym w tunerze TV mam dodatkowo gniazdo svideo, w obydwu przypadkach mogę użyć też zwykłego gniazda antenowego (RF). Co do monitora od peceta, prawdopodobnie musiałbym nabyć jakis dodatkowy przełącznik, co chwilowo odpada (jak również zakup monitora). Więc pewnym kryterium zakupu jest też chęć posiadania w miarę ładnego i kolorowego obrazu :)
(Już jako pytanie dodatkowe: czy Amigę da się połączyć w jakiś sposób z pc (tak jak do atari dostępny jest interfejs sio2pc)).
Przejrzałem FAQ, trochę pogooglowałem, ale uznałem że najbardziej kompleksową odpowiedź otrzymam od wieloletnich praktyków. Jeśli więc pytam o rzeczy oczywiste, proszę o wyrozumiałość i liczę na pomoc.
Pozdrawiam serdecznie:
--
LeHardi

[#2] Re: A500 czy A600?

@LeHardi, post #1

welcome!

tak w A500 z kompozytu jest mono, a w A600 jest kolor

http://aminet.net/package/docs/hard/scartdco
http://aminet.net/package/docs/hard/SCART_2_Amiga

RGB - Scart i do tego mozna kupic adapter na S-Video

[#3] Re: A500 czy A600?

@LeHardi, post #1

Czy A500 czy A600?
A600, mniejsza, kolorowy obraz na composite (choc to akurat nie jest wielka zaleta, bo najlepszy obraz i tak jest z wyjscia RGB co podlaczysz na scart przez przejsciowke) dodatkowo zawiera kontroler HDD (ale uwaga!!! by widzial dyski pow. 10MB (lub 20, nie pamietam juz) trzeba zmienic kickstart)

Ale wykraczajac troche ponad zadane pytanie to jednak polecam A1200.
Dlaczego?
1. Ma nowsze kosci graficzne AGA (nowe tryby graf. wiele gier i dem wymaga)
2. Ma kontroler HDD. moze nie najszybszy, ale jest i nie wymaga zmiany ROM-u by zobaczyc wieksze dyski.
3. Mozna podlaczyc dobra karte turbo. Polecam, albo Apollo 1240 (choc niektorzy go krytykuja, ale ja uwazam ze nie jest zla), albo solidniej wykonanego Blizzarda 1240. Oba maja procesor 68040. Mozna (albo raczej nalezy) wyposazyc je w RAM na SIMie np 32MB (dla amigi to kosmicznie duzo)

Do tego jak na allegro dokupisz dysk twardy 2,5" (taki da sie wewnatrz A1200 zainstalowac bezproblemowo) i zainstalujesz WHDLoad (on umozliwia uruchomienie z dysku twardego gierek i dem ktore byly tylko na dyskietkach) i mocniejszy zasilacz; to bedziesz mial naprawde zestaw na ktorym zrobisz wszystko.

Na poczatek jenak polecam gola A1200 (reszta w miare rozwoju zapalu i zasobnosci kieszeni).

Pozdrawiam!

Pawel

[#4] Re: A500 czy A600?

@LeHardi, post #1

Trudno tutaj poradzić przy tak ogólnym określeniu: gry i dema (jakie?). Najstarsze gry i dema poprawnie chodziły tylko na Amize 500 (na A600 kilka tych najstarszych nie pójdzie). Jeśli chodzi o parametry techniczne, to są porównywalne. Jak kupisz/zrobisz przjściówkę RGB-Euro (najlepszy obraz na telewizorze), to odpada Ci problem z modulatorem i "zaleta" A600 - kolorowy composite - przestaje istnieć. Sterownik HD w Amidze 600 to zaleta, ale jak masz starszy rom (a najczęściej taki jest) to i tak nici z dysku (kupno nowego to koszty, nie mówiąc o dostaniu go). Zresztą do Amigi 500 można dokupić sterownik HD (np. http://www.allegro.pl/item227194665_mega_ram_hd_elsat_amiga_ram_4mb_hd_quantum_50mb.html ) z rozszerzeniem pamięci i tu 500-tka już bije A600. Ogólnie A600 do rozbudowy jest trochę kłopotliwa. A piszę o rozbudowie, bo lepsze demka wymagają więcej ramu i tu zaczynają się schody. To co podpowiedział kolega wyżej, kup Amigę 1200, jest naprawdę dobrym pomysłem. Ma lepsze kości graficzne (tego nowsze i lepsze demka i gry wymagają), szybszy procesor, sterownik dysku i jeśli będziesz chciał popatrzeć na coś fajnego a wymagającego, to rozszerzenie jest najtańsze ze wszystkich Amig. A cenowo nie jest wiele droższa.
Jeśli jednak faktycznie chcesz posmakować tylko tych starych dobrych czasów z początku lat 90-tych to tylko Amiga 500.

Ostatnia modyfikacja: 19.08.07 09:44
[#5] Re: A500 czy A600?

@pawel301, post #3

"Od razu zastrzegam, że Amigę zamierzam nabyć w celach hobbistycznych i nie planuję zabawy w rozbudowe, upgrajdy itd. Chcę odpalać sobie amigowe demka i cieszyć się starymi grami "

Zawsze jak ktos sie o to pyta to zaraz ze ppc , a 040 to minimum itp itd. Panowie, po co ...
Natomiast zgadzam sie z przedmowca - mysle ze a500 bedzie najlepszym wyborem, jednak ten model to klasyka sama w sobie (sam mam i sobie czasami gram na niej) ...

[#6] Re: A500 czy A600?

@LeHardi, post #1

A myślałeś może o CD 32? Wiem, że co niektórzy powiedzą, że kiepska możliwość rozbudowy i drogie rozszerzenia (to w końcu konsola na bazie A1200). Jeżeli chcesz sobie pograć i popracować za w miarę rozsądną kasę i nie stać Cię na rozbajerzoną A1200/4000 to moim zdaniem lepiej kupić CD 32 niż A500/600, ale decyzja, co zrobisz, podobnie jak kasa, którą zamierzasz wydać należy wyłącznie do Ciebie.
[#7] Re: A500 czy A600?

@ender, post #6

moim skromnym zdaniem cd32 nie pasuje do wyboldowanych wymagan ok, racja

[#8] Re: A500 czy A600?

@LeHardi, post #1

Jeśli nie planujesz rozbudowy - bierz A600. Jest mała i ma kontroler HDD.
Ani A600 ani A500 nie opłaca się obecnie rozbudowywać - za cenę turbo z 030 do każdej z nich kupisz PPC do A1200 (osobna kwestia to dostępność).

Z drugiej strony A500 daje pole do amatorskiego dłubania w stylu "z epoki": boot selectory, przełączniki chip-fast, turbo za 5 złotych - niektórych to kiedyś kręciło.
[#9] Re: A500 czy A600?

@LeHardi, post #1

A1200.
[#10] Re: A500 czy A600?

@kutafon, post #5

A500 bedzie najgorszym wyborem. Mam taka w szafie, ktorej nie uzywam i wiem co pisze ;)
[#11] Re: A500 czy A600?

@Andrzej Drozd, post #10

Koleś pisze, że chce grać w stare gierki. A500 to sprzęt dokładnie z epoki starych gierek, więc pasuje ty doskonale.
[#12] Re: A500 czy A600?

@Daclaw, post #11

no ale na A1200 z WHDLoad nie dość że zagra w stare gierki wygodniej, bo z twardego dysku, to jeszcze odpali nowsze produkcje
[#13] Re: A500 czy A600?

@wali7, post #12

Na miejscu LeHardiego kupiłbym A1200. Czemu? A choćby temu, że pewnego razu będzie chciał sobie zagrać w jakąś gierkę wymagającą układów AGA, której recenzję zobaczy na PPA, albo zabraknie mu RAMu w A500 na jakąś gierkę (np. Legion chyba wymaga 2mb chip, Mortal Kombat I ponoć wymaga 1.5mb ). Zresztą A500 była dużo bardziej zawodna niż A1200, stacja df0: może z czasem sama zdechnąć (moja 14-letnia stacja od A600 raz czyta a raz nie czyta dyskietek), dyskietki wraz z wiekiem mogą masowo padać, a na A1200hd +fast nie trzeba się bawić w żonglerki starodawnymi dyskietkami.

[#14] Re: A500 czy A600?

@Orson, post #13

Ani Legion, ani MK 1 czy 2 nie wymagały aż takich ilości CHIP. Na 100% obie gry chodziły na 1MB...ewentualnie mogło nie być dodatkowej muzyki czy dźwięków.
Na AGA niektóre OCSowe gry niestety nie chodzą.
[#15] Re: A500 czy A600?

@abcdef, post #14

za to na OCS nie ruszy ŻADNA gra napisana pod AGA ;)
[#16] Re: A500 czy A600?

@abcdef, post #14

www.ppa.pl/rodzynki/legion.php polecam koledze rubryczkę wymagania

[#17] Re: A500 czy A600?

@wali7, post #15

Heh emulator aga na ocs/ecs był :D

[#18] Re: A500 czy A600?

@LeHardi, post #1

0. Zmień kolegę - polecił Ci NAJDROŻSZY sklep z Amigami!

1. Jak masz mało miejsca na biurku, to A600 wielkości Atari bedzie w sam raz. Jak nie przeszkadza Ci wielki placek jakim jest A500 - bierz ją :)

2. A500 ma inny ROM (tzw. kickstart) niż najstarsza A600, tym samym nie wszystko co pójdzie na A500 pójdzie na A600.

3. Nowszy ROM pracuje ze znacznei lepszym Workbenchem - tu nie ma co w ogóle dyskutować.

4. Klawiatura numeryczna - do gier raczej sie nie przyda, choć.... czasami możesz chcieć podłubać w czymś inym niż gry (np. DPaint), i bez niej wiele funkcji programu nie obsłużysz

5. Kontroler HDD w A600 - prędzej czy później zapragniesz mieć HD i nie "miąchać" dyskietkami; tylko wersja kickstartu 37.350!

6. RAM - w A600 od razu masz 1MB RAM rozszerzalny do 2MB. A500 to na starcie 512kB. Dołozysz też kolejne 512kB za małą kasę, ale już 2MB nie założysz; 2MB np. w grze Walker włącza dodatkowy dźwięk!

7. Do A600 ciężej jest dostac rozszerzenie RAM i jest droższe, choć i na 1MB już można poszaleć :)

8. A coś ode mnie: A600 jest ładniejsza, bo taka mini :)

Wybór należy do Ciebie.
Nie polecam A1200, bo o nią nie pytałeś, więc dałem tylko konkrety na zadane pytanie :) . W sumie każda Amiga da Ci masę frajdy; nie wiem co w niej ejst, ale to komputerek który naprawdę ciszy :)
Powodzenia w kupowaniu.
[#19] Re: A500 czy A600?

@Fazior, post #16

Oh drogi kolego miałem wersję dyskietkową na prawdziwej amidze a nie UAE i wierz mi że chodziło na niedopalonej A500+ i z tego co pamiętam na dopalonej A500 (kick 1.3) także. Nie wiem czemu ta wersja (z rodzynków/ek?) wymaga ECS, kick 2.04 i 1MB CHIP+coś SLOW.
[#20] Re: A500 czy A600?

@wali7, post #12

zonglerka dyskietkami to tez hobbystyczne zajecie ok, racja

[#21] Re: A500 czy A600?

@LeHardi, post #1

Mam do sprzedania jedną i drugą amigę jeżeli Cię to interesuje pisz na maila :thumbsu
nie ogołocę cię jak Efunzine

Ostatnia modyfikacja: 20.08.07 21:39

Ostatnia modyfikacja: 20.08.07 21:40

[#22] Re: A500 czy A600?

@AlaN, post #18

Tak,odpisze na twoj koncowy tekst.Kolega mogl nawet nie wiedziec o tym ze byla/jest taka-dla przykladu-amiga 1200.zapamietal a500 jako najpopularniejszy model,co co mu utkwilo w pamieci.Dlatego ja jest za tym aby jednak rozwijac czyjes pytania o innej modele amig,teronow czy pegow,efik,minimigow itp.

[#23] Re: A500 czy A600?

@abcdef, post #14

Na AGA niektóre OCSowe gry niestety nie chodzą.

Nieliczne przypadki. W wiekszosci wystarczy zabootowac Ami z emulacja oryginalnych OCS i z wylaczonym Cache. Czasami wystarczy sie wspomoc programikiem NoAGA lub KillAGA i wszystko ruszy z systemu. A jezeli to sa nodosy? Jest przeciez wspomniany WHDLoad. A500 to naprawde zly wybor. A600 nigdy nie mialem, ale przynajmniej juz na samym poczatku beda problemy z romem i brakiem AGA. Co innego gdy ktos juz ma A1200 i kupuje sobie A500/600 dla hobby i bedzie sie bawil w rozbudowe.
Tak czy inaczej, A1200 nawet bez rozbudowy i tylko 2MB chipu z HD i CD-ROMem, to najlepszy wybor.

[#24] Re: A500 czy A600?

@AmiChris, post #22

dokładnie...
gdyby gość mnie zapytał (w Krakowie) z którego peronu odjeżdza pociąg do Gdańska, bo spieszy się i na styk ma w Gdańsku IC do Zakopanego, to zasugerowałbym podróż bezpośrednio ekspresem Kasprowy Kraków Gł -> Zakopane (albo autobusem - bo szybciej :) )...
zawsze warto wziąć pod uwagę, że do zadania sensownego pytania potrzebne jest minimum wiedzy np. że z domowych Amig, obok A500 i A600 była też A1200

tak więc odpowiadam na początkowe pytanie wątku - TYLKO Amiga 1200 - zdecydowanie najwięcej gier/programów/dem na niej chodzi, zdecydowanie najłatwiej i najtaniej dokupić do niej jakieś rozszerzenia (gdyby się okazało, że jednak ciut szybszy CPU by się przydał.... jeśli zadający pytanie zna tylko Amigi z epoki A500 i A600 to może nawet nie wiedzieć, że obecnie rozszerzanie Ami o np. lepszy CPU to normalka, a nie ekstrawagancja jak 15 lat temu)

Ostatnia modyfikacja: 20.08.07 23:41
[#25] Re: A500 czy A600?

@PRIMER, post #21

nie ogołocę cię jak Efunzine

Ale zescie sie przyczepili :)
Ja kupuje tylko u nich. Nie jest chyba to nigdzie napisane, ale stali klienci moga zapytac sie o znizke np. za przesylke. Ja duzo rzeczy kupilem po nizszej cenie niz sugerowana na www :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem