@LeHardi,
post #1
0. Zmień kolegę

- polecił Ci NAJDROŻSZY sklep z Amigami!
1. Jak masz mało miejsca na biurku, to A600 wielkości Atari bedzie w sam raz. Jak nie przeszkadza Ci wielki placek jakim jest A500 - bierz ją :)
2. A500 ma inny ROM (tzw. kickstart) niż najstarsza A600, tym samym nie wszystko co pójdzie na A500 pójdzie na A600.
3. Nowszy ROM pracuje ze znacznei lepszym Workbenchem - tu nie ma co w ogóle dyskutować.
4. Klawiatura numeryczna - do gier raczej sie nie przyda, choć.... czasami możesz chcieć podłubać w czymś inym niż gry (np. DPaint), i bez niej wiele funkcji programu nie obsłużysz
5. Kontroler HDD w A600 - prędzej czy później zapragniesz mieć HD i nie "miąchać" dyskietkami; tylko wersja kickstartu 37.350!
6. RAM - w A600 od razu masz 1MB RAM rozszerzalny do 2MB. A500 to na starcie 512kB. Dołozysz też kolejne 512kB za małą kasę, ale już 2MB nie założysz; 2MB np. w grze Walker włącza dodatkowy dźwięk!
7. Do A600 ciężej jest dostac rozszerzenie RAM i jest droższe, choć i na 1MB już można poszaleć :)
8. A coś ode mnie: A600 jest ładniejsza, bo taka mini :)
Wybór należy do Ciebie.
Nie polecam A1200, bo o nią nie pytałeś, więc dałem tylko konkrety na zadane pytanie :) . W sumie każda Amiga da Ci masę frajdy; nie wiem co w niej ejst, ale to komputerek który naprawdę ciszy :)
Powodzenia w kupowaniu.