[#1] df0:ndos co jest grane ?
witam!!!
mam kolejny nierozwiązany problem, jak przerzucam adf-y na dyskietke to po nagraniu nie moge ich odczytac i sie pokazuje taki dysk jako - DF0:NDOS, a jescze przedwczoraj bylo ok , może ktoś wie co zrobić ?

podmienialem stacje, mam ich kilka i dalej to samo, z różnymi workbenchami 2.1, 3.0, 3.1 , próbowalem kicków 2.1 i 3.1 i dalecj kicha, nie mam pojecia co sie stalo

H E L P !!!!!
[#2] Re: df0:ndos co jest grane ?

@Clayster, post #1

Jeśli nagrałeś grę n-dos, to pod workbenchem tak pokaże. Trzeba ją uruchomić na Amidze bezpośrednio, a nie z pod systemu.

[#3] Re: df0:ndos co jest grane ?

@AS, post #2

to nie byla gra ndos tylko gierki które mozna odczytac po wb i jedna dyskietka z workbencha bo mi padla, tymbardziej ze wszystko bylo ok przedwczoraj a dzisiaj dupa blada

Ostatnia modyfikacja: 19.08.07 17:53
[#4] Re: df0:ndos co jest grane ?

@Clayster, post #3

To może być: padła walidacja dyskietki, wirus lub dyskietki nadają się już do kosza ze starości. Dyskietki możesz naprawić za pomocą: quartekbacktools lub disksalv, a wirusy jakimś programem antywirusowym. Jak masz kopie, to nie baw się tylko sformatuj dyskietki na nowo (jak są błędy to do kosza) i na nowo nagraj to co trzeba. Jak nie masz kopi to skopiuj dyskieki za pomocą x-copy. On potrafi naprawić błędy.

A może masz stację dyskietek, która ze starości niszczy dyskietki?

Ostatnia modyfikacja: 19.08.07 19:00
[#5] Re: df0:ndos co jest grane ?

@AS, post #4

dyskietki mam nówki, swieżo rozpakowane, stacje dyskietek są ok, czytać czytają bez problemów, nagrywać też nagrywają. tylko jest problem wtedy kiedy chce przerzucić adf-y na dyskietki, nagrywa a potem jest n-dos (sprawdzalem i dyskietki dosowe i niedosowe), tak samo nagrywa których nie można odczytać pod workbenchem ani jesli to byly gry niedosowe ze startem systemu..
Najśmieszniejsze jest to że mam jedną stację gęstą 1.76 i odczytuje wszytsko i nagrywa, odczytuje adf z pieca ale już nagrywać nagrywa w ten sam sposób. Mam jeszcze 4 stacje dd które też sprawdzalem i jest to samo.

Nie wiem może coś się zepsulo ?

Ja już nie mam pomyslu, od rana się z tym męczę, wirusy odpadają bo i skąd, jak te prawie te same rzeczy przegrywalem przedwczoraj i bylo ok, a dzisiaj dupa.
Mialem teraz czas przez weekend i chcialem sobie system postawić, do tego zainstalować hd i cd a tu nic dalej stoje w miejscu

może ktoś ma jakies pomysly ?
[#6] Re: df0:ndos co jest grane ?

@Clayster, post #5

Jeśli przegrywasz za pomocą kabla, to sprawdź wszystkie połączenia. Popatrz jeszcze na konfigurację programu, albo zmień program na inny - jest ich kilka.

Wreszcie żeś w miarę przedstawił problem. Zobacz moje wcześniejsze posty, tylko dlatego nie trafiały w Twój problem, gdyż lakonicznie żeś go opisał. Ja domyślając się z doświadczenia naczęstszych przyczyn opisywałem systuacje, które u Ciebie prawdopodobnie nie mogły zaistnieć. I w ten sposób weekend przeleciał.

Ostatnia modyfikacja: 19.08.07 19:33
[#7] Re: df0:ndos co jest grane ?

@Clayster, post #5

Jakiego programu uzywasz do nagrywania adf na dyskietki?
A jesli przegrywasz adf z peceta na amige to czy pliki sa identyczne (sprawdz sume kontrolna)?
[#8] Re: df0:ndos co jest grane ?

@AS, post #6

przenoszę za pomocą dyskietek (mam gęstą stację 1,76), przegrywam je potem za pomocą adf2disk i dupa blada, niby nagrane a nie mozna odczytać, i tylko jest ten problem z adf-ami, bo jak przenioslem programy adf2disk czy adfblitzer to dzialaly bez problemów czyli bledy nie wchodza w gre
[#9] Re: df0:ndos co jest grane ?

@Norbert, post #7

powiedz mi jak sprawdzic sume kontrolna ? he,he nie jestem zbyt obeznany w tym temacie
[#10] Re: df0:ndos co jest grane ?

@Clayster, post #9

Skorzystaj z MD5 do okreslenia sumy kontrolnej.
Na amige znajdziesz ten program na Aminecie
http://aminet.net/search?query=md5
[#11] Re: df0:ndos co jest grane ?

@Clayster, post #1

A nie lepiej pod winuae, zamontowac te adfy, skoro widac je pod WB, spakowac dane np archaicznym dms, wtedy mozesz nagrac dmsy nawet na cdromie pod PiCi i pozniej pod WB na amidze rozpakowac prosto na dyskietke, bez bledow i wypaczen...

Ostatnia modyfikacja: 19.08.07 22:36
[#12] Re: df0:ndos co jest grane ?

@Koyot1222, post #11

Jesli mialby CDROM w Amidze to nie byloby problemu.
Nie trzeba przerabiac pod WINUE adf na DMS, zeby je nagrac na plytke CD i odczytac na Amidze. Amiga poradzi sobie z kazdym formatem obrazu dyskietki amigowej.
Coś kręcisz Koyocie1222.
[#13] Re: df0:ndos co jest grane ?

@Norbert, post #12

nie wiem co się zrobilo ale po calodniowym męczeniu dziala wszystko z powrotem ale nie wiem jak się to zrobilo, niemniej dziękuję wszystkim za rady.
pozdrawiam
clayster

pprzechodze do nastepnego posta bo mam inny problem
[#14] Re: df0:ndos co jest grane ?

@Norbert, post #12

ale po co uzywac jakis dziwnych dodatkowych programow jak mozna bez problemu podlaczyc adfy w winuae i nawet komenda spod amiga dos rozpakowac dmsy prosto na dyskietki. Proste rozwiazanie i bez najmniejszych zawilosci.

[#15] Re: df0:ndos co jest grane ?

@Koyot1222, post #14

A jakich Ty dziwnych programamch opowiadasz?
Pod Amigą mozna rowniez podmontowac adfy jako wirtualne dyskietki.
Proste rozwiazanie i bez zawiłości.
[#16] Re: df0:ndos co jest grane ?

@Norbert, post #15

a jak to zrobić ? to podmontowanie adf-ów jako wirtualne dyskietki ?
[#17] Re: df0:ndos co jest grane ?

@Clayster, post #16

a jak to zrobić? to podmontowanie adf-ów jako wirtualne dyskietki ?

Najkonkretniej na to pytanie odpowie ci chyba tylko Aminet.
Osobiście używam pakietu adf_device... klikam na plik adf i jego zawartośc otwiera mi się w listerze, i mogę ją modyfikowac jak chcę...ale bez znajomosci AmigaDOS nie podchodź...

[#18] Re: df0:ndos co jest grane ?

@Clayster, post #16

Tak na oko i recznie mozna zrobic tak:

1.Potrzebna jest np. taka mountlista:

Device = fmsdisk.device
Flags = 1
Surfaces = 2
BlocksPerTrack = 11
Reserved = 2
Interleave = 0
LowCyl = 0
HighCyl = 79
Buffers = 2
BufMemType = 0
#

2. Plik fmsdisk.device, ktory powinien byc bezposrednio w Devs:

3. Przypisany katalog FMS do np. RAMu

(assign fms: ram:)

4. Natepnie juz rozpakowanego ADFa wrzucasz do katalogu FMS: i koniecznie zmieniasz mu nazwe na Unit0

5. Klikasz na ikonke z mountlista

Mozesz stworzyc kilka taki mountlist z ikonkami o dowolnych nazwach i montowac wiele ADFow.

A jak pozniej przekopiowac takiego ADFa na dyskietke? Dajmy na to ze pierwsza mountliste nazwales ADF0

Tak wiec z Shella lub "Wykonaj Polecenie" wpisujesz:

diskcopy adf0: df0:

To tak z glowy i na szybko, poniewaz calosc mam podpieta pod DOpusa. Jak chcesz odpowiednie pliki i gotowe mountlisty to daj znac na priv.
[#19] Re: df0:ndos co jest grane ?

@Andrzej Drozd, post #18

Pakiet xfs z aminetu jest lepszy.
Zmiane dyskietki wykonuje sie poprzez kombinacje klawiszy (wyskakuje requester) i mozna wybrac adf, adz, dms czy nawet obraz pecetowej dyskietki czy plikopartycji z pctaska
[#20] Re: df0:ndos co jest grane ?

@Norbert, post #19

Pewnie tak, ale to co opisalem powyzej i podpiete pod DOpusa, tez nie jest zle. ADFy lub DMSy mozna zaznaczac bezposrednio w DOpusie. Z tym ze w takiej postaci potrzebuje to jeszcze pare plikow w C: i kompresorow XFD (do DMSow) :)

Dodane: Chyba chodzilo mi o Dupery. Z DMSami nie probowalem, bo i format dla mnie bardzo egoztyczny ;)

Ostatnia modyfikacja: 21.08.07 11:56
[#21] Re: df0:ndos co jest grane ?

@Norbert, post #19

Zmiane dyskietki wykonuje sie poprzez kombinacje klawiszy (wyskakuje requester) i mozna wybrac adf, adz, dms czy nawet obraz pecetowej dyskietki czy plikopartycji z pctaska

Raczej najwygodniej chyba jest po prostu kliknąc na plik... pod linkiem
http://dopuser.republika.pl/adf3.avi umieściłem szybki filmik jak to się dzieje u mnie... widac otwarcie listerka po kliknięciu na adf-a i modyfikację jego zawartości... prościej już chyba byc nie może... a filmik robiony na szybkiego... zajmuje 8 MB...

[#22] Re: df0:ndos co jest grane ?

@Dopuser, post #21

Do Twojej metody potrzebny jest DOpus.
To co zastosuje uzytkownik zalezy tylko od niego.

Ostatnia modyfikacja: 22.08.07 10:29
[#23] Re: df0:ndos co jest grane ?

@Norbert, post #22

[i]Do Twojej metody potrzebny jest DOpus.[/i]

Ba! Nie tylko do tego się przydaje... a przy użyciu DefIcons nie da rady ?

[#24] Re: df0:ndos co jest grane ?

@Dopuser, post #23

Nie wiem czy dobrze kombinuję. Jakich dyskietek używasz? DD czy HD? To są spekulacje bo nie miałem do czynienia ze stają HD w Ami i nie wiem jak działa adf2disk. Podejrzewam że próbujesz zapisać na dyskietce HD obraz dyskietki DD i stąd to zamieszanie. Zaklej drugi otwór w dyskietce (najlepiej czarną taśmą), sformatuj ją na 880KB i spróbuj jeszcze raz. Jeżeli tak będzie działało za każdym razem to masz przyczynę.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem