[#1] FAST ATA MK3 - instalacja i inne
Czołem :)

W Niedzielę walczyłem dzielnie z instalacją kontrolera FASTA ATA MK3.
Instrukcja opisuje wszystko wzglednie lekko łatwo i przyjemnie, ale nie pokazuje dokładnie jak i gdzie zamontować opaski zaciskowe, ale "otem potem"

Rozpakowałem, przeczytałem i zabrałem się z zapałem do pracy.

wyjałem romy, wsadziłem kontroler w podstawkę docisnąłem na ile sie dało, połapałem opaskami i ... ciemno.
Rozebrałem, załozyłem inne romy i ..ciemno.

Prz trzeciej próbie mnei oświeciło - ten kontroler NIE ZADZIAŁA z moja płytą - z prostego powodu. Wersja bodaj 2D ma piny jakieś wlutowane dokładnie pod PCB kontrolera ( z lewej strony, z prawej punkty lutownicze do pinów) , a kontroler ma wycięcie na piny wlutowane z prawej strony z punktami lutowniczym z lewej czyli pod kontrolerem.

Dam później zdjęcia to zakumacie co i jak.

Rozebrałem więc drugą desktopową sztukę i z radością stweirdziłem ze to wersja 2B i ma tak jak trzeba.

Więc zamontowałem na nią kontroler i na poczatek romy 3.0 - poszło!
wyciałem więc opaski i położyłem 3.1 - nie poszło.
Tak się bawiłem kilka razy i w koncu za którymś razem się odpaliło, podopychałem wszystkie tasiemki, kabelki, etc pospinałem taśmami i hula.
Poskładałem, nie oddycham, nie dotykam - działa.

Dysk IBMa 15GB się wykrył, popyla aż miło :) Dziś zapne nagrywarkę DVD i zobaczę jak to działa.

Podsumowując - produkt fajny ale montaż koszmarny - a wystarczyło zrobić dłuższe i grubsze nóżki wpinane do gniazd romów... ot - oszczędność.

Jak już zmontuję całość to zrobię zdjęcia i screenshoty.
Czym łapać screeny z AMI?

Pozdrawiam!

[#2] Re: FAST ATA MK3 - instalacja i inne

@Rembrand, post #1

Srwuss...

Też walczyłem z Fast Atą ostatnio i mam taki problem: otóż jak naciskam na ATA3Prefs, to albo się nic nie otwiera, albo jest zwis systemu, wie ktoś co jest tego przyczyną ? Dodam, że jak uruchamiam przez SS, to działa ten program...

Ostatnia modyfikacja: 20.08.07 15:40
[#3] Re: FAST ATA MK3 - instalacja i inne

@Rembrand, post #1

Czym łapać screeny z AMI?
Najlepiej SGrabem.Znajdziesz na Aminecie
[#4] Re: FAST ATA MK3 - instalacja i inne

@Rembrand, post #1

miedzy fastate a podstawki na plycie daj jeszcze pare podstawek (ja mam dwie rozne pary) duzo lepiej trzyma, bo te piny na plycie fastaty bardzo slabo przylegaja do podstawek na plycie.

[#5] Re: FAST ATA MK3 - instalacja i inne

@Rembrand, post #1

Napisz przy okazji jakiego typu jest ta nagrywarka DVD.

[#6] Re: FAST ATA MK3 - instalacja i inne

@Rembrand, post #1

[#7] Re: FAST ATA MK3 - instalacja i inne

@Rembrand, post #1

[#8] Re: FAST ATA MK3 - instalacja i inne

@Hubez, post #2

ATA3Prefs należy uruchamiać wtedy gdy kontroler działa bez ata3.driver. Dlatego bez S-S działa.

[#9] Re: FAST ATA MK3 - instalacja i inne

@Korni, post #8

Dziwne :/ Mi działał bez względu czu sterownik był czy nie był załadowany
[#10] Re: FAST ATA MK3 - instalacja i inne

@Olek, post #7

Mała prośba do moderatora: proszę usunąć mój błąd.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem