[#1]
FAST ATA MK3 - instalacja i inne
Czołem :)
W Niedzielę walczyłem dzielnie z instalacją kontrolera FASTA ATA MK3.
Instrukcja opisuje wszystko wzglednie lekko łatwo i przyjemnie, ale nie pokazuje dokładnie jak i gdzie zamontować opaski zaciskowe, ale "otem potem"
Rozpakowałem, przeczytałem i zabrałem się z zapałem do pracy.
wyjałem romy, wsadziłem kontroler w podstawkę docisnąłem na ile sie dało, połapałem opaskami i ... ciemno.
Rozebrałem, załozyłem inne romy i ..ciemno.
Prz trzeciej próbie mnei oświeciło - ten kontroler NIE ZADZIAŁA z moja płytą - z prostego powodu. Wersja bodaj 2D ma piny jakieś wlutowane dokładnie pod PCB kontrolera ( z lewej strony, z prawej punkty lutownicze do pinów) , a kontroler ma wycięcie na piny wlutowane z prawej strony z punktami lutowniczym z lewej czyli pod kontrolerem.
Dam później zdjęcia to zakumacie co i jak.
Rozebrałem więc drugą desktopową sztukę i z radością stweirdziłem ze to wersja 2B i ma tak jak trzeba.
Więc zamontowałem na nią kontroler i na poczatek romy 3.0 - poszło!
wyciałem więc opaski i położyłem 3.1 - nie poszło.
Tak się bawiłem kilka razy i w koncu za którymś razem się odpaliło, podopychałem wszystkie tasiemki, kabelki, etc pospinałem taśmami i hula.
Poskładałem, nie oddycham, nie dotykam - działa.
Dysk IBMa 15GB się wykrył, popyla aż miło :) Dziś zapne nagrywarkę DVD i zobaczę jak to działa.
Podsumowując - produkt fajny ale montaż koszmarny - a wystarczyło zrobić dłuższe i grubsze nóżki wpinane do gniazd romów... ot - oszczędność.
Jak już zmontuję całość to zrobię zdjęcia i screenshoty.
Czym łapać screeny z AMI?
Pozdrawiam!