[#1] A1200 i problem z HDD
witam, wygrzebalem moja stara 1200 i zamierzam troszke rozwinac jej skrzydla, na poczatek dysk twardy - jednak poza WB nie posiadam innego oprogramowania na dyskietkach, ale majac WB i dysk Install pod winUAE stwierdzilem ze dysk przygotuje za pomoca strony http://valwit.net/uaehd.html

problem pojawia sie przy przycisku "Add Harddrive", emulator nie wykrywa dyskow twardych, uruchomienie z opcja -disable... rowniez nie daje rezultatu, zaznaczenie "add PC drives" rowniez nie dziala gdyz jak rozumiem wyswietlilo by mi wszystkie dyski z PC podlaczone do kompa.

Dodam ze dysk podpinam za pomoca kabla IDE to USB, a wersja winUAE to 1.4.1 (w razie gdyby mialo to jakis wplyw)

musze przyznac ze sie zgubilem i jestem "zielony" zupelnie, przeszukalem forum ale nic nie znalazlem wiec prosze o pomoc, pozdrawiam :)

[#2] Re: A1200 i problem z HDD

@Lucus, post #1

USB na bank niema nic do rzeczy, bo z ciekawości(czyt. nudów) przed chwilą skończyłem instalować system na penie USB ;)

[#3] Re: A1200 i problem z HDD

@Lucus, post #1

Mozna prosic wiecej danych typu jaki sprzet, system?

Ostatnia modyfikacja: 22.08.07 14:48
[#4] Re: A1200 i problem z HDD

@Lucus, post #1

W helpie pisze, że dysk musi być sformatowany w formacie Amigi, Amithlon lub pusty. Nie podepnie dysków windowsowych.
[#5] Re: A1200 i problem z HDD

@cholok, post #4

, spokojnie sformatowałem hdd w formacie fat32 ;)

[#6] Re: A1200 i problem z HDD

@cholok, post #4

Dysk przed uruchomieniem winUAE sformatowalem z poziomu windowsa, a mimo wszystko jest tak samo. Moj sprzet to laptop P4, 512 ram, HDD 80 itp itd, natomiast konfiguracje sprzetu w winUAE ustawiam zgodnie z rzeczywistoscia czyli A1200 AGA non-expanded.

[#7] Re: A1200 i problem z HDD

@Lucus, post #6

Oto co pisze:
Add Harddrive...

You can now add complete Harddrives to WinUAE, select from a dropdown list. This list will only pick up Amiga formatted drives, Amithlon partitions and empty partitions (not Windows partitions). Tick the Read/Write option if you wish to read and write to such a partition.

NOTE: Windows 2000/XP is required for this feature! You must also possess administrator rights!
[#8] Re: A1200 i problem z HDD

@cholok, post #7

Ok, to powiedz mi jak sformatowac HDD na "amigowo" , to moze dalej sobie poradze :)

[#9] Re: A1200 i problem z HDD

@Lucus, post #8

Najpierw stwórz partycję z poziomu Windowsa, ale nie FAT ani NTFS, tylko pustą, bez typu. Wtedy UAE powinien ją dodać. Wtedy już używasz programów z Amigi do partycjonowania i formatowania. Poza tym już był podobny wątek na forum.
[#10] Re: A1200 i problem z HDD

@cholok, post #9

Ja go założyłem zdaje sie, tyle ża u mnie wb nie widział dysku ;)

[#11] Re: A1200 i problem z HDD

@Lucus, post #8

mozna sie odezwac do mnie na gg teraz 8784863, moze pomoge

[#12] Re: A1200 i problem z HDD

@dritt, post #11

Jako "ciekawostkie zawodowe" dodam że dysk można było sformatować w FFS na linuxie. Pamiętam robiłem tak z dyskiem 4GB, który miałem dawno temu w Ami - Ami zresztą miałem też daaaawno temu. Format partycji 380MB przetestował moją cierpliwość dość brutalnie - potem formatowałem już dyski pod linem. Wracając do problemu. Zgrzytem może się też okazać podłączenie dysku przez USB. Nie wiem czy UAEowy "diwajs" komunikuje się z dyskami po IDE czy jeszcze jakoś inaczej. Jeżeli nadaje na IDE to może być zgrzyt. Spróbuj jakimś programem do partycjonowania (np. Partition Magic, Ranish Partition Manager, GParted, SwissKnife) założyć partycje unformated. Jeżeli nadal nie będzie efektu no to winny jest diwajs do odczytu dysku w UAE. Jeżeli dysk jest 3,5" to popędź do kolegi i u niego przegraj potrzebny stuff na dysk. Robiłem już tak kiedyś. Podłączyliśmy dysk z Ami do pieca i pod emulcem kopiowałem kumplowi stuff Amiscenowy. Szło to dość wolno, ale lepiej tak niż wcale. Z drugiej strony jak masz dysk 3,5" w Ami to możesz podłączyć drugi w fat i za pomocą FAT95 albo MSD95 (jak przekręciłem nazwę tego drugiego to mnie poprawcie) podmontuj taki dysk w Ami i możesz przerzucać dane. Adf'y pozgrywasz sobie na dyskietki i możesz już śmiało instalować WB. Zresztą szybciej jest skopiować system (zainstalowany) z plikopartycji na dysk i potem przegrać na Ami i też będzie hulać bez żadnych kombinacji. Możliwości jest wiele.

[#13] Re: A1200 i problem z HDD

@Red_Bullet, post #12

Format partycji 380MB przetestował moją cierpliwość dość brutalnie

Poniewaz teraz uzywa sie SmartFileSystem. Formatowanie trwa niecala sekunde :)
Ale jednak partycje systemowa warto miec w FastFileSystem ;)
[#14] Re: A1200 i problem z HDD

@Andrzej Drozd, post #13

Nowa sytuacja - nowy problem ;/

za pomoca partition magic zrobilem z dysku partycje unformatted, z opcja -disable... winuae wykryl dysk, ustawilem wszystko jak trzeba, i zgodnie z opisem w linku http://valwit.net/uaehd.html odpalam emulator. Znajduje HDtoolbox, menu icon-information i... nie ma co zmieniac gdyz okno "tool type" jest puste. Sprobowalem wpisac recznie zawartosc okna ale jak sie spodziewalem nic to nei dalo (a w HDtoolboxie mam dostepne tylko Help i Exit). Kwestia tego kabla usb-ide, czy cos innego ? Niestety ciezko bedzie z wyskoczeniem do kumpla, ludzie na wakacje jezdza ;/

[#15] Re: A1200 i problem z HDD

@Lucus, post #14

Czy na pewno wpisales wszystko do tooltypes i zapisales ustawienia?
[#16] Re: A1200 i problem z HDD

@Norbert, post #15

na pewno, wszystko slowo w slowo i zapisalem.

[#17] Re: A1200 i problem z HDD

@Lucus, post #16

Jaki pokazal sie dysk w HARDRIVE SETTINGS w opcjach winuae?
Jak duzy jest to dysk?
[#18] Re: A1200 i problem z HDD

@Norbert, post #17

dysk to samsung 1,2 Gb
wykryty jako: [1.1G] HD_*_SMSUNG WN312021A (1.2G GE10

w oknie winuae/ hard drives : device n/a, volume n/a, path [1.1G] HD_*_SMSUNG WN312021A (1.2G GE10, R/W yes, Block size 0, size 1.1G, bootpriority n/a

to wszystko co bylo do wyczytania.

[#19] Re: A1200 i problem z HDD

@Lucus, post #1

a przeczytałeś na stronie Valwita jak się to robi czy tylko tak połebkach bo może pisze tam że trzeba na dyskietce install(ADF) zazaczyć HDToolbox i nacisnąć A+I lub z menu ikony wybrać informacje?

TO PISZE POMIĘDZY 5 i 6 OBRAZKIEM

Poszukaj programu do instalacji dysku (n.p. "HDToolBox")
i zmień Tool Type SCSI_DEVICE_NAME na "uaehf.device". (Menu "Icon" -> "Information")

To co opisał Valwit było dla mnie wtedy jeszcze całkowitego laika w sprawach Amigi na Piecu całkowitym zbawieniem dlatego jak ktoś pisze na forum że coś mu nie działe to po prostu mnie załamuje.

PS
Sprawa jest taka że na mac'u to działa tak samo i pod linuksem też

PS 2
Czytanie tekstu ze zrozumieniem to podstawa - uczą tego w drugiej klasie podstawówki

[#20] Re: A1200 i problem z HDD

@flash5, post #19

tak , przeczytalem na stronie jak to sie robi i gdyby dzialalo to nie bylo by chyba problemu, co ?

WIDZE CO JEST MIEDZY 5 i 6 OBRAZKIEM !

"Poszukaj programu do instalacji dysku (n.p. "HDToolBox")
i zmień Tool Type SCSI_DEVICE_NAME na "uaehf.device". (Menu "Icon" -> "Information")"
DOKLADNIE TAK ROBIE !

Jesli Cie to zalamuje to chociaz mi nie utrudniaj, dobrze ?
Milo mi ze masz mnie za idiote, umiem czytac, o dziwo nawet ze zrozumieniem, a nawet umiem zastosowac sie do instrukcji.

Fajnie by bylo gdyby samo postepowanie wedlug instrukcji bylo rozwiazaniem. Dziekuje serdecznie za Twoja pomoc, poczekam na tych ktorzy mi pomogli wczesniej.

[#21] Re: A1200 i problem z HDD

@Lucus, post #20

Odezwij się na GG 1924470
pomogę ci online :)

[#22] Re: A1200 i problem z HDD

@flash5, post #21

Zgodnie z naszym prywatnym ustaleniem jestem flashowi winien przeprosiny, wiec oficjalnie i publicznie przepraszam oraz dziekuje za pomoc :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem