[#1] Cybervision - kilka pytań
Czołem!

1. Do cybervision 3D podpinam piecowy monitor tak?
2. Czy zrobi mi za scandoubler rozdzielczosci z OCSa? Tzn czy zeby zagrac sobie w cokolwiek musze drugi monitor podpinać?
3. Czy 3D jest szyszy/wolniejszy od 64?
4. Jaki standard na tym posadzic?

[#2] Re: Cybervision - kilka pytań

@Rembrand, post #1

1) TAK
2) albo promujesz albo drugi monitor albo scandubler do CV3d
3) wolniejszy w 2d
4) zacząc od CGX4 a potem testować picasso96 i porównać

[#3] Re: Cybervision - kilka pytań

@rzookol, post #2

ad 2) promuje tzn ze tylko dosówki? o ndosie moge zapomnieć?
a jak z whdloadami - dadzą się wypromować?
w sensie czy rzeczy niedosowe odpalone w whdloada pojda?

Ostatnia modyfikacja: 22.08.07 14:37
[#4] Re: Cybervision - kilka pytań

@Rembrand, post #3

Nie wszystko da się wypromować, ja mam 2 monitory. SVGA i CM 8833-II. Na nim odpalam stare gry i programy które nie chcą działać na karcie gfx.

[#5] Re: Cybervision - kilka pytań

@Rembrand, post #3

Jedne dajâ sie wypromowaę i w miare sensownie wyglâdajâ, inne nie. Róűnie to bywa.

Ostatnia modyfikacja: 22.08.07 15:59
[#6] Re: Cybervision - kilka pytań

@Rembrand, post #1

1. Tak. Chociaż C1084S też można.
2. Nie zrobi. Phase5 produkowało scandoubler współpracujący z tą kartą, ale nie wiem, czy zadziała on z OCS-em. Póki co będziesz potrzebował dwóch monitorów.
3. 3D jest nieco wolniejsza. Oczywiście mowa o przypadku ZorroIII. Wpięta w ZorroII jest o całe piekło wolniejsza.
4. Ja polecam CGX, bo mi się bardziej podoba. Wielkiej różnicy między nim a P96 i tak nie ma.
[#7] Re: Cybervision - kilka pytań

@Rembrand, post #1

A ja zadam ci podstawowe pytanie. Do jakiej Amigi chcesz wsadzić CV64/3D ?
[#8] Re: Cybervision - kilka pytań

@kmilota, post #7

Do A2000. Choć niekoniecznie tą jeśli możecie podpowiedzieć co lepszego?

[#9] Re: Cybervision - kilka pytań

@Rembrand, post #8

A2000 ma ZorroII - karta będzie działać powoli (a CV64 wogóle nie da się założyć), na pewno szybciej pójdzie w sprzęcie z ZIII - A3000, A4000 lub A1200 z płytą ZIII i kartą procesorową od A4000.
Z innych w miarę szybkich rozwiązań, to pozostają mostki PCI - Mediator i Prometheus, ew. karty gradiczne podłączane bezpośrednio do kart PPC: BVision i CVision.
Generalnie problem szybkości wynika z powolności samej magistrali ZII (to jest jakie 5-6 MB/s!!!), bo jeśli chodzi o szybkość samego chipa graficznego, to CV64/3D jest jedną z szybszych kart amigowych pod Zorro (innymi szybkimi są CV64, PicassoIV, Picollo SD64, Retina... oczywiście te układy i tak są leciwe, bo CV64 to S3Trio, a CV64/3D to S3Virge). Generalnie - im nowsza karta, tym szybsza - najszybszy chip mają karty podłączane do kart PPC, jest to PermediaII (też staroć). A najszybszą kartą podłączaną do klasyka jest Voodoo na PCI (nie wiem który będzie najszybszy - chyba 4, bo w 5 wykorzystywany jest tylko jeden GPU).
[#10] Re: Cybervision - kilka pytań

@wali7, post #9

krótko - to ma być karta do A2000, ale chyba nic nie bede zakładał odpalętylko z ciekawości OPAL VISION, zresztą widzi mnie się że i tak będę robił wyprzedaż, a sobie zostawię tylko A500 z kontrolerami i A1200 w towerce, moze jeszcze w zwykłej skrzynce, ale tu nie mam pudełka oryginalnego żeby przechowywać bezpiecznie.

[#11] Re: Cybervision - kilka pytań

@Rembrand, post #10

Bedziesz sprzedawać tą wypasioną A2000 ? :>

[#12] Re: Cybervision - kilka pytań

@Hubez, post #11

wyglada na to że tak - szkoda żeby się taki sprzęt kisił w piwnicy. W ogóle muszę drastycznie ograniczyć kolekcję z uwagi na brak miejsca - urosło do zbyt duzych rozmiarów... Atari wyprzedam do zera, spectrumy, amstardy też. Zostawię tylko boxowe Commodorowe graty i VICa 20 bez pudła, oraz kilka kontrolerów do Amigi - reszta - zawita na allegro.
Ewentualnie zrobię spis i opublikuję na kilka dni na giełdzie na ppa, jak ktoś coś będzie chciał to bedzie można uderzać bezpośrednio.

[#13] Re: Cybervision - kilka pytań

@Rembrand, post #12

A może przed sprzedażą zainstalowałbyś Opal Vision i odpalił King Of Karate (24bit),która była dołączona do zestawu.Oczywiście porobił screeny.Jeśli nie posiadasz oryginalnych dyskietek,to możesz zassać tutaj:
http://amiga.resource.cx/exp/search.pl?product=opal+vision&company=

Ostatnia modyfikacja: 23.08.07 16:43
[#14] Re: Cybervision - kilka pytań

@waldiamiga, post #13

a w sumie :) moze sobie nawet zagram :))) tylko nie wem co mi zrzuci screeny :)

[#15] Re: Cybervision - kilka pytań

@Rembrand, post #14

cyfrówka

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem