[#1] Pytanie laika o dysk ide
Nadszedł czas gdy zachciało mi się po testować dysk talerzowy zamiast karty SD.
Nabyłem dysk ide 4gb 2'5.
I tu pytanie w jaki najprostszy i najtańszy sposób podłączyć to dobrodziejstwo do wspolczwsnego peceta żeby sobie go pod WINUAE sformatować i ew. coś poinstalowac?

Są jakieś przelotki między ide a usb?

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2021 16:08:54 przez Bociek78
[#2] Re: Pytanie laika o dysk ide

@Bociek78, post #1

są np. adaptery. Ja używam takiego:

ten akurat jest dość drogi, bo chodzi w okolicach 100 na allegro, ale są i po 30 z hakiem. Możesz do niego podłączyć jednocześnie 3 urządzenia (jedno SATA, jedno IDE 2.5, jedno IDE 3.5) WinUAE raczej nie robi różnicy czy dysk jest podpięte przez USB, czy przez co innego.

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2021 16:23:14 przez snajper
[#3] Re: Pytanie laika o dysk ide

@snajper, post #2

Dzięki OK
[#4] Re: Pytanie laika o dysk ide

@Bociek78, post #3

Witam. Nie chciałem zakładać nowego wątku z serii pytań laika elektronicznego, więc podepnę się pod ten. Pytanie czy Blizzard30 50 MHz 64 mb z koprocesorem pobiera więcej mocy niż Apollo60 90 MHz 64 mb?
[#5] Re: Pytanie laika o dysk ide

@Bociek78, post #4

to radzę jednak założyć nowy. Tylko nie w Hyde Parku, a w odpowiednim dziale. Bo do Hyde Parku nie zagląda nikt poza fanami Teto, których jak na razie jeszcze wielu tutaj nie jest❗
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem