[#1] TF536 problemy z prędkością IDE
Czy ktoś ze składaczy/posiadaczy TF536 ma problemy z IDE? U mnie karta dosyć długo (2-3 minuty) mieli dyskiem zanim zacznie wczytywać system. Potem jest OK, chociaż prędkość transferu wg SysInfo to 800 kb/s. Dzieje się tak zarówno bez buforów, jak i z buforami (74245). Ta sama karta CF, na tej samej A500 (rev 8 2 MB chip ram) karta 68EC020TK (projekt Matzego) wyciąga 2,6 MB/s i szybko bootuje.
W TF536 mam pełny 68030 50 MHz, najnowszy wsad Xilinksa (ten sprzed kilku dni... na poprzednim było tak samo źle), kick to 3.1.4.
Kolega miał dokładnie tak samo (miał, bo kartę sprzedał).
Ma ktoś podobne objawy, lub wie jak to naprawić?
[#2] Re: TF536 problemy z prędkością IDE

@wali7, post #1

Karta była projektowana i testowana pod kick 3.1.
[#3] Re: TF536 problemy z prędkością IDE

@makaron, post #2

Na kicku 3.1 jest tak samo.
[#4] Re: TF536 problemy z prędkością IDE

@Amigo-A1200-040, post #3

https://www.exxoshost.co.uk/forum/viewtopic.php?f=76&t=3091&hilit=Tf536+speed#p44635
[#5] Re: TF536 problemy z prędkością IDE

@makaron, post #4

Miałem przygotowany obraz 2gb pod testy, jak znajdę ten obraz jeszcze gdzieś to go tutaj podrzucę.
Startował w kilkanaście sekund z 4.5mb/s pod pelnym 030.
[#6] Re: TF536 problemy z prędkością IDE

@makaron, post #4

OK, dzięki, wypróbuję.
Jednak, jak wspomniałem, na karcie 68EC020TK wszystko działa bardzo dobrze, jak również ta sama karta CF śmiga na A4000TX. To co jest nie tak z TF536, skoro trzeba stosować różne niestandardowe rozwiązania?
[#7] Re: TF536 problemy z prędkością IDE

@wali7, post #6

Zapewne inne implementacje IDE wymagają innej konfiguracji.
[#8] Re: TF536 problemy z prędkością IDE

@makaron, post #7

To nie bug, to ficzer
Tak, czy inaczej dziękuję za pomoc.
[#9] Re: TF536 problemy z prędkością IDE

@wali7, post #1

tu masz oryginalny obraz systemu pod TF536

link

moja karata na tym systemie działa normalnie

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2021 19:03:35 przez mkdevil666
[#10] Re: TF536 problemy z prędkością IDE

@mkdevil666, post #9

Dzięki, wypróbuję. O konieczności użycia dużych bloków coś mi mignęło wcześniej na exxosie.
Nie zmienia to faktu, że TF536 ma niezbyt dobrze rozwiązane IDE. Rozumiem jednak, że wynika to z faktu, iż jest to w zasadzie karta zaprojektowana dla Atari ST, więc trudno aby wszystko działało tak dobrze jak w 68EC020TK, która jest kartą w 100% amigową i pod Amigę jest zoptymalizowana.
[#11] Re: TF536 problemy z prędkością IDE

@wali7, post #10

Złej baletnicy przeszkadza rąbek spódnicy. :P

Karta jest projektowana pod Amigę. To jest port TF330 pod A500, zerknij na verilog będziesz wiedział co się dokładnie dzieje z IDE.

Firmware specjalnie pod Atari ST powstaje właśnie teraz, autorem jest exxost wraz z projektem TF536 Rev3.
[#12] Re: TF536 problemy z prędkością IDE

@makaron, post #11

Na szczęście mam inną spódnicę, która mi się o wiele bardziej podoba
Karta zaraz po Świętach idzie na Allegro.
[#13] Re: TF536 problemy z prędkością IDE

@wali7, post #12

pogoń ją na EBAY bo zaraz temat wróci jak bumerang :)
[#14] Re: TF536 problemy z prędkością IDE

@wali7, post #12

U mnie projekty kończą predzej czy później w koszu.
Sprzedaż kosztowała by mnie zbyt dużo zaangażowania.
[#15] Re: TF536 problemy z prędkością IDE

@makaron, post #14

Ten kosz to by nie jeden przygarnął :)
[#16] Re: TF536 problemy z prędkością IDE

@san_u, post #15

Ja bym przygarnął zawartość.
[#17] Re: TF536 problemy z prędkością IDE

@wali7, post #10

Tu swojego czasu dyskutowałem na temat prędkości TF536. Obraz tego dysku mam gdzieś na kompie w domu. Jak wrócę z pracy to mogę wrzucić jak będzie potrzebny. Na nim TF536 chodzi szybko.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem