[#1] Amiga 4000 i awaria myszki
Witam

Zdobylem Amige 4000D . Po starcie z dyskietki wb3.1 nie moge ruszyc myszka tzn. kursor myszki jest na pasku wb na gorze kiedy klikam listwa sie zmienia ale ruszyc kursorem nie moge ...

Myszka jest sprawna dziala z moja a1200 .

Ostatnia modyfikacja: 24.08.07 17:40
[#2] Re: Amiga 4000 i awaria myszki

@PrzemasIII, post #1

Skoro dziala na A1200 to raczej port, a w najlepszym wypadku bedzie gniazdo uszkodzone. Posprawdzaj, czy wszystkie piny w DB-9 siedza jak nalezy. Mozesz ewentualnie jeszcze rozebrac ami i sprawdzic, czy czasem te piny nie sa uszkodzone od wewnatrz ewentualnie, czy "zimne luty" sie nie porobily, ale to wymaga rozebrania sprzetu, zeby zobaczyc plyte od dolu... powodzenia! :)

[#3] Re: Amiga 4000 i awaria myszki

@Lokaty, post #2

piny wygladaja tak jak powinny...

[#4] Re: Amiga 4000 i awaria myszki

@PrzemasIII, post #3

Wyglądać sobie mogą. Omomierz w łapę i sprawdzać czy wszystko łączy przy porcie :) .

[#5] Re: Amiga 4000 i awaria myszki

@Grygus, post #4

nie mam :P chyba wysle do jakowegos serwisu... . Chyba ze ktos w wawie sie znajdzie chetny do pomocy...

[#6] Re: Amiga 4000 i awaria myszki

@PrzemasIII, post #5

he jestem z czestochowy ale w warszawie siedze do czwartku :)

a od polowy wrzesnia tu na stale moze pomoge ;)

[#7] Re: Amiga 4000 i awaria myszki

@PrzemasIII, post #5

Stary, nie trzeba serwisu, nawet elektryk Ci to sprawdzi jak mu wytlumaczysz o co chodzi :P

[#8] Re: Amiga 4000 i awaria myszki

@Hubez, post #7

Moze troche prosciej. Pewnie koledzie Hubezowi chodzi o to, zeby sprawdzic, czy pomiedzy zlaczem myszy, a myszka sa tzw. "przejscia". Czyli jezeli dobrze Hubeza rozumie nalezy sprawdzic przewodnosc kazdego sygnalu z Amigi i jej portu... chyba, ze cos zle zalapalem to prosze poprawic. :)

EDIT

Jezeli moje rozumowanie idzie w dobrym kierunku wystarczy dowolny multimetr, ktory pozwala przebadac sygnal, albo raczej przewodnosc "medium", czyli w tym wypadku portu DB-9...

Ostatnia modyfikacja: 25.08.07 00:17
[#9] Re: Amiga 4000 i awaria myszki

@Lokaty, post #8

Chodzi mi o to, czy jest "przewodność" z pinu do lutu w płycie, ewentualnie lutownica i troszkę przygrać te luty, jeśli nie pomoże to pewnie coś dalej jest uszkodzone, a tu już byle fachowiec nie pomoże.

Ewentualnie wyczyścić troszkę te piny bo mogły zaśniedzieć !

Ostatnia modyfikacja: 25.08.07 00:20
[#10] Re: Amiga 4000 i awaria myszki

@Hubez, post #9

Czyli dobrze myslalem! :D

[#11] Re: Amiga 4000 i awaria myszki

@PrzemasIII, post #1

mialem tak w a2000 :(

okazalo sie ze poszedl chyba uklad cia (z tego co pamietam)

[#12] Re: Amiga 4000 i awaria myszki

@Hubez, post #9

ok czym przeczyscic luty i jak "przygrac" te luty lutownica ??

[#13] Re: Amiga 4000 i awaria myszki

@PrzemasIII, post #12

no to lipa klawiatura przestala dzialac :( nie reaguje oryginalna AmigaTech III oraz od peceta z ps/2 :(

[#14] Re: Amiga 4000 i awaria myszki

@PrzemasIII, post #13

no jak podłączyles pecetyczną klawiaturę pod amigę to faktycznie mogles zwalić kontroler klawiatury. Co do reszty to znajdz programik (na pewno istnieje) do podmiany portu myszki (na ten drugi port) albo go napisz (niestety juz nie mam kodów zródłowych ale to coś prostego było). Często jeden port pada a drugi działa

[#15] Re: Amiga 4000 i awaria myszki

@rzookol, post #14

Teraz to juz nawet system z dyskietki nie chce mi sie zaladowac...

[#16] Re: Amiga 4000 i awaria myszki

@PrzemasIII, post #15

Cos dziwnie szybko po kolei wszystko Ci pada, wierzyc mi sie troszke nie chce.. jak masz karte procesorowa, a nie 030 na plycie wyjmij i przeczysc styki. Odkurz plyte (najlepiej powietrzem w sprayu), przypatrz sie, czy nie ma jakis peknietych sciezek, wylanych kondensatorow, wylanej baterii(!!), sprawdz stacje fdd i klawe i mysz(to juz robiles)w innym kompie. Jak Amiga sie w ogole odpalim to sa programy do testowania Amigi na aminecie (sprawdza uklady takie jak CIA, Buster, Agnus itd.), wyjmij ROMy, przeczysc delikatnie nozki (spirytus, pilniczek).

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem