[#1] Mtec 1230 jako pamięć FAST
Witam. Kupiłem jakiś czas temu uszkodzoną kartę Mtec 1230. Prawdopodobnie nie działa procesor (karta kupiona z wyłamanymi nóżkami od procka, pomimo 'plomb' nie udało mi się jej postawić. Komputer zawiesza się przy uruchamianiu (czarny ekran). Gdy wyłączę kartę (zamykając zworkę 'Turbo" ) komputer wstaje (oczywiście bez akceleratora). Czy mógłbym taką kartę wykorzystać jako 8MB fastu? Czy pamięć (gdyby była sprawna) widziana byłaby od razu czy jest potrzebne jakieś oprogramowania? A może nie ma sensu się bawić bo RAM na karcie jest do wyłącznej dyspozycji zawartego tam procka?
Dzięki za rady.

Ewentualnie jak polecacie niedrogi akcelerator?

[#2] Re: Mtec 1230 jako pamiêć FAST

@mosfet, post #1

Ponoć dodawali so tej karty dyskietkę... co ona dokładnie zawierała? Ktoś byłby na tyle uprzejmy by przesłać mi jej adf'a? W końcu jak mam tą kartę to sterki mi się należą jak kobyle siano... więc to nie piractwo :)

[#3] Re: Mtec 1230 jako pamiêć FAST

@mosfet, post #2

[#4] Re: Mtec 1230 jako pamiêć FAST

@mosfet, post #1

Niestety, pamięć do czasu startu samej karty nie będzie dostępna dla systemu!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem