[#1] Byłem dziś na dniach otwartych TVP Kraków
I widziałem ,że używają do dziś Amig 4000 ;)

Ostatnia modyfikacja: 09.09.07 18:11
[#2] Re: Byłem dziś na dniach otwartych TVP Kraków

@Hubez, post #1

a to mila informacja.

ale mysle ze jest to nadal powszechne zjawisko :) szczegolnie w telewizjach kablowych

[#3] Re: Byłem dziś na dniach otwartych TVP Kraków

@Hubez, post #1

To chyba nie jest temat do działu "Pręgierz"? Przeniosłem.

[#4] Re: Byłem dziś na dniach otwartych TVP Kraków

@Hubez, post #1

Super. Ciekawe czy i w innych ośrodkach TV korzysta się jeszcze z Amig.
[#5] Re: Byłem dziś na dniach otwartych TVP Kraków

@Hubez, post #1

Ktoś mi wytłumaczy po co używają amig jeszcze, przecież mamy teraz takie super duper wypasione komputery, które podejrzewam że mogą to co amiga, tyle że kilka razy lepiej :)
[#6] Re: Byłem dziś na dniach otwartych TVP Kraków

@arti4-92, post #5

Ze względu, że mają gotowe rzeczy zrobione wieki temu, nie muszą się
uczyćnowych no i nie ma takiego środka, między czymś bardzo prostym i
nie dającym zadawalających efektów, a czymś rozbudowanym...

[#7] Re: Byłem dziś na dniach otwartych TVP Kraków

@APC74, post #4

Chciałem pogadać trochę na temat Amigi, ale nie byli mi w stanie dużo powiedzieć, wiem, że swojego czasu "tym komputerem" wyśewietlane było logo TVP3 Kraków.

Zdjęc nie wolno było robić.

[#8] Re: Byłem dziś na dniach otwartych TVP Kraków

@Hubez, post #7

xD, niby masz racje, skoro coś jest dobre i wystarcza to niema potrzeby zmiany :)
[#9] Re: Byłem dziś na dniach otwartych TVP Kraków

@arti4-92, post #8

Pamietam ze gdy pare lat temu szukalem pracy to w pewnym studio rysunkowym w Bielsku Bialej proponowano mi prace na A2000 z karta do zgrywania animacji.
Tak z doswiadczen i obserwacji wiem ze z kompow domowych to Amiga najlepiej radzila (radzi?) sobie z sygnalem wizyjnym. Ten komp w trakcie projektowania byl "zapoznany" z taka mozliwoscia :)

[#10] Re: Byłem dziś na dniach otwartych TVP Kraków

@necavi, post #9

A teraz ma a1200 w obudowie po a2000 :P. Mam parę pytanek do ciebie w sprawie tej obudowy(jak sie prezentuje, jak z ułożeniem elementów w środku itd.). Masz gg, albo jakis inny komunikator?? Jak gg to podasz, czy sam napiszesz??
[#11] Re: Byłem dziś na dniach otwartych TVP Kraków

@Hubez, post #7

zobaczcie dobytek tej studenckiej telewizji:

http://www.tvs-styk.pwr.wroc.pl/onas/sprzet.html[url]

[#12] Re: Byłem dziś na dniach otwartych TVP Kraków

@arti4-92, post #5

Za takie pytanie na tym portalu powinienes dostac bana, az osiagniesz wiek dojrzaly - a nie mam tu na mysi 18 tylko 21 lat.

[#13] Re: Byłem dziś na dniach otwartych TVP Kraków

@11MASTEr, post #12

18 lat to pełnoletność :). "Amiga 1200 i Amiga 4000. Wykorzystywane do emisji teletekstu i loga stacji."
[#14] Re: Byłem dziś na dniach otwartych TVP Kraków

@arti4-92, post #13

Bardzo dobre info :). Aż dziewczynie wysłałem linka, by wiedziała, że to, że ja nadal z Amisią romansy prowadzę, to nie mój fanatyzm :) a po prostu czysta funkcjonalność i bezawaryjność tego systemu jak i sprzętu. U nas w Tarnowie, do pewnego czasu kablówka używała czterotysiączek. Czy tak nadal jest, nie jestem pewien, ale bardzo możliwe, jeszcze nie dawno widziałem Workbencha w TV jak coś zmieniali :). No i używali programu Scala, chyba nasza Amigowa wizytówka jeżeli o takie progsy chodzi :).

OT: (bo jest taka potrzeba chwili)
Ja na Amidze piszę grę w PHP+JS i projekt ten traktuję bardzo profesjonalnie i wyciskam z niego wszystko. Na pececie też mógłbym pewnie to robić, ale to środowisko znam bardzo dobrze, jest mi z tym przyjemnie, więc po co zmieniać kompa skoro na sprawdzonym sprzęcie umie się coś dobrze robić? Zresztą od zawsze twierdzę, że Amiga przeżytkiem się nigdy nie stanie. Sam korzystam tylko z niej, dopóki będą ludzie, którzy będą tworzyli nowy soft czy hardware na nasz sprzęt, obejdziemy się bez pecetów. Zastanów się arti czemu służą Twoje posty? Używasz Amigi na UAE? Masz peceta w domu? Piszesz posty z peceta czy z Amigi? No i.. jeśli Amiga. Do czego Ci służy ten sprzęt?

[#15] Re: Byłem dziś na dniach otwartych TVP Kraków

@ZimA, post #11

Wykorzystywane do emisji teletekstu
Miałem przyjemność pracować krótko w lokalnej TV - Scala + ARexx rewelacyjnie sprawowały się przy emisji "telegazety". Wklepywało się jakieś ogłoszenie (plik tekstowy), w komentarzu pliku wklepywało się datę i godzinę, od której i do której ogłoszenie ma być wyświetlane, przez FTPa, wrzucało się do odpowiedniego katalogu (drobne, auto, mieszkania itd.) na Ami1200 zajmującej się emisją i to wszystko działało jak "ta lala" i bez przerw w emisji na aktualizację.
Skala dobierała odpowiednie podkłady, czcionki i efekty w zależności od typu ogłoszenia a ARexx dbał, żeby ogłoszenia były wyświetlane i zdejmowane w założonym czasie.
Proste i wydajne rozwiązanie. Ech, to były czasy...
[#16] Re: Byłem dziś na dniach otwartych TVP Kraków

@APC74, post #15

@APC74
A do tego były jakieś gotowe skrypty czy może, np: te skrypty w ARexx'ie dopisał ktoś z pracujących tedy wtedy w telewizji?

[#17] Re: Byłem dziś na dniach otwartych TVP Kraków

@BagoZonde, post #14

@ BagoZonde
U nas w Tarnowie, do pewnego czasu kablówka używała czterotysiączek. Czy tak nadal jest, nie jestem pewien, ale bardzo możliwe, jeszcze nie dawno widziałem Workbencha w TV jak coś zmieniali. No i używali programu Scala

Hej Barti!
W moim małym city kablówka tez uzywa Amiśki. Puszczają na niej infosy i reklamy za pomocą Scali. Amiśka to A1200 z hdd i rozszerzeniem fastu. Wszystko w towerce E/BOX.
Szkoda tylko że puszczają w kółko jeden i ten sam moduł. Scala na pewno więcej w tej dziedzinie potrafi.

Ostatnia modyfikacja: 09.09.07 21:59
[#18] Re: Byłem dziś na dniach otwartych TVP Kraków

@BagoZonde, post #16

Napisał je ktoś pracujący w tej telewizji. :D
Taka samoróbka, żeby w razie czego mogła to obsłużyć pani sekretarka (która przyjmowała zlecenia od klientów na emisję ogłoszeń). Wystarczyło jej pokazać jak na Amidze obsłużyć edytor tekstu (to poszło bez problemów) i DOpusa (do kopiowania ogłoszenia z Amigi edycyjnej na Ami emisyjną i ustawiania właściwego komentarza pliku, czyli daty emisji - tu już były małe problemy). DOpus był również wykorzystywany w przypadku, gdy klient chciał wznowić stare ogłoszenie (genialna funkcja Search).
Mimo wszystko taka metoda była łatwiejsza, niż uczenie kobiety Scali - no i dla wszystkich wygoda - klient mógł sobie zażyczyć, żeby ogłoszenie 'wisiało' np. od piątku, od godziny 17:00 do środy do godziny 15:45. Nie było z tym problemu i nikt nie musiał tego pilnować Amiga sama o to dbała. Miodek.

Ostatnia modyfikacja: 09.09.07 22:06
[#19] Re: Byłem dziś na dniach otwartych TVP Kraków

@R-Tea, post #17

Szkoda tylko że puszczają w kółko jeden i ten sam moduł. Scala na pewno więcej w tej dziedzinie potrafi.

No z tym to akurat różnie jest. W mojej TV Scala robiła tylko w emisji obrazu. Modki odtwarzał w tle Hippoplayer (o ile dobrze pamiętam). Tak było łatwiej - tym bardziej, że Hipciem też da się sterować przez ARexxa i ta funkcja bynajmniej nie leżała odłogiem (odpowiednie zestawy modułów do odpowiednich ogłoszeń). :D
Już dawno w tym nie siedzę i mogę się mylić, ale czy takie coś jest możliwe na PC? Nie wydaje mi się.
[#20] Re: Byłem dziś na dniach otwartych TVP Kraków

@APC74, post #19

Tak było łatwiej - tym bardziej, że Hipciem też da się sterować przez ARexxa

To prawda, wykorzystałem to kiedyś do jednej gry co sobie pisałem, a z odtwarzaniem modków nie bardzo wiedziałem co i jak :D.

@R-Tea
Witaj witaj :D. No u nas też nie wyciskają/wyciskali z tej Amigi siódmych potów, tzn. designerzy byli nieteges. Kiepskie wizualizacje robili jak na emitowanie tego w tv.

addit: mamy cały jeden kanał w kablówce, nazywa się telegazeta właśnie i tam są różne reklamy emitowane w kółko. Grafika taka sobie, różne efekty przejściowe z jednej reklamy na drugą wykorzystują, jakieś zawijanie, pikseloza-zmiana ekranu, etc.

Ostatnia modyfikacja: 09.09.07 22:22
[#21] Re: Byłem dziś na dniach otwartych TVP Kraków

@arti4-92, post #5

http://amigaminus.mrwolf.pl/1/index.php?id=12

[#22] Re: Byłem dziś na dniach otwartych TVP Kraków

@APC74, post #18

Można i tak, chociaż Scala posiada sama w sobie taką możliwość: Scheduler.

[#23] Re: Byłem dziś na dniach otwartych TVP Kraków

@Pinto, post #22

Ale, żeby obsłużyć schedulera ręcznie trzeba by chyba wyłączać prezentację (przerwać emisję telegazety). Dzięki ARexxowi wszystko robiło się "samo", bez przerw w emisji.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem