[#1] krecenie 40stki 40mhz na 50mhz-różnice predkosci
hej|Opłaca sie to? da to kopa troche?

Ostatnia modyfikacja: 10.09.07 11:22
[#2] Re: krecenie 40stki 40mhz na 50mhz-różnice predkosci

@jarecki130, post #1

Sam jestem ciekaw i gdyby kwarc "setka" się trafił, to chętnie bym kupił. Nie wiem niestety, ale kolega mi coś przebąkiwał, że o 20%-25% szybkości na plus. Ponoć pasują kwarce z płyt pecetowych, więc o ile taki by się trafił można śmiało podpinać, to prawda?

[#3] Re: krecenie 40stki 40mhz na 50mhz-różnice predkosci

@jarecki130, post #1

Według mnie nie warto z prostego powodu .

Szkoda sprzętu . Amig i osprzętu do amig jest coraz mniej . A taka karta podkręcona będzie się szybciej niszczyć.

Benedykt

[#4] Re: krecenie 40stki 40mhz na 50mhz-różnice predkosci

@Benedykt Dziubałtowski, post #3

Co racja to racja, ale żywotność chyba szybko nie pada, zresztą nikt tego nie policzył :). Chłodzenie na pewno pomoże.

[#5] Re: krecenie 40stki 40mhz na 50mhz-różnice predkosci

@jarecki130, post #1

Krecony oscylatorem 97,7 osiaga okolo 37 MIPS (SysSpeed).

Ale czy warto? Znacznie spada stabilnosc systemu. Warto dla Quake, Dooma, sceny (dema) itp., natomiast dla systemu nie warto ;)
[#6] Re: krecenie 40stki 40mhz na 50mhz-różnice predkosci

@Andrzej Drozd, post #5

If ($stabilnosc_systemu==False){
print("To ja podziękuje, obejdzie się.");
}

Hmm.. nie wiedziałem, że ma to wpływ na stabilność. Nie wczytywałem się, ale to ciekawe.

[#7] Re: krecenie 40stki 40mhz na 50mhz-różnice predkosci

@BagoZonde, post #6

Chodzi o zasilanie, chlodzenie itp.

Ostatnia modyfikacja: 10.09.07 12:17
[#8] Re: krecenie 40stki 40mhz na 50mhz-różnice predkosci

@Andrzej Drozd, post #7

Acham, trzeba by było płytę główną z kartą pociągnąć z jednego zasilacza, a urządzenia z drugiego? Testowałem to właśnie na swojej 040/40 a teraz przeszedłem na jeden, mocniejszy zasilacz i daje radę.

[#9] Re: krecenie 40stki 40mhz na 50mhz-różnice predkosci

@BagoZonde, post #8

Powinno pojsc, tak jak chodzi teraz. No ale trzeba miec to na uwadze. Ja z tego powodu, ostatnio odkrecilem Apollo do 40 MHz. W sumie nic nie musze lutowac i w kazdej chwili moge zmienic oscylator na wyzszy.
[#10] Re: krecenie 40stki 40mhz na 50mhz-różnice predkosci

@jarecki130, post #1

Mam ciekawy artykuł o takim rasowaniu w gazecie. Mogę zrobić skana.

[#11] Re: krecenie 40stki 40mhz na 50mhz-różnice predkosci

@BagoZonde, post #6

Moim zdaniem kręcenie 040 nie wpływa aż tak bardzo na samą 040 - znacznie bardziej na układy MACH. To czy się uda, i czy będzie stabilnie działać bardziej zależy od nich, niż od 040. Swojego czasu miałem kartę Apollo z 040/33Mhz, która dała się przetaktować do 98Mhz (49Mhz). Wyżej się już nie dało. Kumple z SAUG mieli 040/40 które nie dało się podkręcić nawet o kilka Mhz (mieliśmy kilka kwarców do zabawy). Przełożenie MACHów skutkowało że "niepodkręcalne" 040/40 nagle zaczynało działać z moim oscylatorem 98Mhz na 74F04.

Jednak po całej operacji nie było wcale tak różowo, i koprocesor nie działał już wtedy w 100% poprawnie. Najbardziej było to odczuwalne w Quake, albo enkoderze MP3 - Amiga blokowała się, albo wywalała guru związane z koprocem.

Potem miałem 040/25Mhz w BPPC, ta dała się podkręcić do 40Mhz i tu problemów nie było żadnych. Na więcej nie pozwoliły układy peryferyjne.

[#12] Re: krecenie 40stki 40mhz na 50mhz-różnice predkosci

@MinisterQ, post #11

Tak. Takze mialem problemy z Quake. Nie odpalilo sie tez pare dem.

Ogolnie nie nalezy podkrecac oscylatorem wyzszym niz 80 MHz. Obie karty ktore mam (BlizzardPPC i Apollo 040), bez problemu chodza na oscylatorze 80 MHz.
[#13] Re: krecenie 40stki 40mhz na 50mhz-różnice predkosci

@Andrzej Drozd, post #12

Ja także mogę się podpisać, iż na kwarcu 80MHzetów jest stabilnie i wszystko się kręci ok. A tak offtopicowo, wiecie skąd mogę ściągnąć datatype'y pod 040??

[#14] Re: krecenie 40stki 40mhz na 50mhz-różnice predkosci

@BagoZonde, post #13

Darmowe akDatatypy A. Kleinerta http://www.ar-kleinert.de/download.html
albo WarpDT. W aktualnej wersji sa komercyjne, natomiast w v4, darmowe. Ale tego juz chyba nie znajdziesz w necie. Napisz na priv to ci wysle.
[#15] Re: krecenie 40stki 40mhz na 50mhz-różnice predkosci

@jarecki130, post #1

Aha, wracajac do twojej karty. Masz Blizzarda PPC. Tych kart nie mozna podkrecic niczym powyzej 80 MHz. No, moze 81 albo 83 (?)
[#16] Re: krecenie 40stki 40mhz na 50mhz-różnice predkosci

@Hubez, post #10

Chodzi pewnie o artykul Jacka Rzeuskiego z MA.
Przydalby sie ten artek na MA. Jezeli nikt nie ma dostepu do owego tekstu w formie elektronicznej, to moznaby po prostu przepisac tekst z MA. Oczywiscie za zgoda autora lub kogos z bylego PPA :)
Moge przepisac, jakas cyfrowka dla obrazkow tez sie powinna znalezc :)

Ostatnia modyfikacja: 11.09.07 01:07
[#17] Re: krecenie 40stki 40mhz na 50mhz-różnice predkosci

@Andrzej Drozd, post #16

Mam skaner, i dziś to wszystko zeskanuje i wrzuce na forum.

[#18] Re: krecenie 40stki 40mhz na 50mhz-różnice predkosci

@jarecki130, post #1

Tak jak koledzy pisali. Proc wytrzyma i nie zaskodzi mu to bardzo, ale uklady dostana po dupie, osobiscie mam w domu karte blizarda 1260, ktory byl krecony z 50 na 66 (nie przeze mnie) nie wytrzymaly uklady, po prostu padla ktoregos dnia (podejrzewam ktores machy).

[#19] Re: krecenie 40stki 40mhz na 50mhz-różnice predkosci

@MrT, post #18

Wniosek więc prosty, kręcić z rozsądkiem :D. Nie wiem czy moje 80 na kwarcu w 040 to już troszkę zawyżone, mam nadzieję, że jest to optimal.
Chodzi o to, że przywiązuję się do sprzętu i nie chciałbym go spalić ;). A moja Blizzard 030/50MHz... poniewiera się biedna w nieznanych mi bliżej łapskach ;). Chłodzenie procka mam, choć spotkałem się z opiniami, że nie koniecznie trzeba mieć wiatrak. Co jak co ale lepiej dmuchać na.. gorące.

[#20] Re: krecenie 40stki 40mhz na 50mhz-różnice predkosci

@BagoZonde, post #19

Ja mam takie Apollo (040/25) które za cholerę nie daje się podkręcić na 40 MHz

[#21] Re: krecenie 40stki 40mhz na 50mhz-różnice predkosci

@jarecki130, post #1

Skan:

[img=http://img444.imageshack.us/img444/4483/szybapokp1.th.jpg]

Ostatnia modyfikacja: 11.09.07 22:56
[#22] Re: krecenie 40stki 40mhz na 50mhz-różnice predkosci

@BagoZonde, post #19

040/40MHz musi byc chlodzone wentylatorem.
040/25MHz w wiezy, zadowoli sie radiatorem, natomiast w desktopie i tak trzeba bedzie zorganizowac jakis sztuczny ruch powietrza.
[#23] Re: krecenie 40stki 40mhz na 50mhz-różnice predkosci

@Andrzej Drozd, post #22

A ja mialem takiego co nie trzeba bylo, sam radiator i proc chlodny:)

[#24] Re: krecenie 40stki 40mhz na 50mhz-różnice predkosci

@MrT, post #23

@MrT
No to nieźle. Ale po np: 8 godzinach ciągłej pracy był chłodny? Ja pamiętam jak w Blizzardziastej 030/50 grzał mi się mocno procek. Niemalże parzył, ale wentylatora wedle zaleceń starych wyjadaczy - nie założyłem nigdy.

P.S. Luuuuuuudzieeeeeee!!! Czemu jeeeeszczeeeee nie śpicie?! ;)

[#25] Re: krecenie 40stki 40mhz na 50mhz-różnice predkosci

@MrT, post #23

Tzn. jaki to byl 040 i na jakiej karcie oraz w jakiej obudowie?

Ostatnia modyfikacja: 13.09.07 11:12
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem