[#3]
Re: Mediator/Virge/Voodoo/SB128 - czy wersja karty ma znaczenie??
@Krecik,
post #1
ja używałem kiedys Virge (przez ten krótki czas kiedy miałem Mediatora), Voodoo nie miałem w Ami nigdy, więc nie mam porównania...
generalnie nie działało to źle (wbrew powszechnie przyjętej opinii), w kazdym razie lepiej niż EGS Spectrum na ZII którego miałem niewiele wczesniej
to jak karta działała zależało silnie od wersji sterowników - generalnie im wyższa wersja tym lepiej np. w wersji którą dostałem na płytce nie działał pointer w trybie sprite, update otrzymany via mail z Elboxu (trzeba się zarejestrować) naprawił ten problem (i kilka innych)
ogólnie z karty byłem zadowolony (zwłaszcza że dostałem ją za darmo, wtedy Voodoo PCI kosztował sporo ponad 100 zł), wszystko w niej chodziło (poza 3d oczywiście)
jedyny problem, to nie udało mi się uruchomić SB128 - to znaczy karta zaczynała grać, po jakiejś sekundzie zamrażał się system. nie wiem, czy winny był SB128 czy ten Virge (podejrzewałem pamięć na Virge... nie pamiętam dlaczego, w każdym razie miałem widać ku temu jakieś powody ;) ). nie udało mi się nigdy tego ustalić, bo medka dosyć szybko się pozbyłem. ale z wyświetlaniem grafiki nie było żadnych problemów, to co się potrafiło odpalić na systemowym ekranie działało bez problemów.
Voodoo jest na pewno lepszy - więc to zależy tylko od ceny
Ostatnia modyfikacja: 10.09.07 19:50