[#1] Mediator/Virge/Voodoo/SB128 - czy wersja karty ma znaczenie??
Witam :)

Ja znowu o mediatorze...

1) Wygrzebalem ze starego blaszaka SB128 :), numbery sie zgadzaja... Ale nie mam tam zadnych literek na chipie, tylko ES1373... zadnego A czy B, jak to podaje Elbox?? Mam nadzieje ze to nie ma znaczenia...

Drugie pytanie podobne :). Mam Virge DX (4MB) tu nie pamietam oznaczeni (nie to mieszkanie ;), musze sprawdzic). Czy tez ta karta musi byc IDENTYCZNA czy wystarczy Virge DX (Mam zamiar kupic Voodoo3 rowniez, ale pytanie o Voodoo jest jak o Virge). 2) Czy ma to znaczenie jaka wersja chipsetu, czy poprostu Virge DX albo Voodoo 3,4,5...

3) Czy ktos z was uzywal Virga DX (jak to chodzi pod Amiga, bo na PC to spoko w 1024x768 sobie pomyka :) ).

Moze przesadzam, ale ja juz mam "kota" na tym punkcie po walce z karta graf. pod zorro II...

Dzieki za odpowiedzi!!

Krecik

PS. Mediator juz wkrotce, ale chce sobie skompletowac karty :).
[#2] Re: Mediator/Virge/Voodoo/SB128 - czy wersja karty ma znaczenie??

@Krecik, post #1

Daruj sobie tego Virga. Zresztą te 4MB i tak nie wykorzystasz, bo 1MB pójdzie dla SB. Tak więc tylko VooDoo3 3000 jeśli chodzi o kartę GFX do Mediatora.
[#3] Re: Mediator/Virge/Voodoo/SB128 - czy wersja karty ma znaczenie??

@Krecik, post #1

ja używałem kiedys Virge (przez ten krótki czas kiedy miałem Mediatora), Voodoo nie miałem w Ami nigdy, więc nie mam porównania...
generalnie nie działało to źle (wbrew powszechnie przyjętej opinii), w kazdym razie lepiej niż EGS Spectrum na ZII którego miałem niewiele wczesniej
to jak karta działała zależało silnie od wersji sterowników - generalnie im wyższa wersja tym lepiej np. w wersji którą dostałem na płytce nie działał pointer w trybie sprite, update otrzymany via mail z Elboxu (trzeba się zarejestrować) naprawił ten problem (i kilka innych)
ogólnie z karty byłem zadowolony (zwłaszcza że dostałem ją za darmo, wtedy Voodoo PCI kosztował sporo ponad 100 zł), wszystko w niej chodziło (poza 3d oczywiście)
jedyny problem, to nie udało mi się uruchomić SB128 - to znaczy karta zaczynała grać, po jakiejś sekundzie zamrażał się system. nie wiem, czy winny był SB128 czy ten Virge (podejrzewałem pamięć na Virge... nie pamiętam dlaczego, w każdym razie miałem widać ku temu jakieś powody ;) ). nie udało mi się nigdy tego ustalić, bo medka dosyć szybko się pozbyłem. ale z wyświetlaniem grafiki nie było żadnych problemów, to co się potrafiło odpalić na systemowym ekranie działało bez problemów.
Voodoo jest na pewno lepszy - więc to zależy tylko od ceny

Ostatnia modyfikacja: 10.09.07 19:50
[#4] Re: Mediator/Virge/Voodoo/SB128 - czy wersja karty ma znaczenie??

@wali7, post #3

Dzieki za odpowiedzi. Mi 3D nie potrzebne na Ami do tego mam swojego Radka 1950xt i pieca...

Na amidze pracuje ;).

A jakie macie "doswiadczenia" z sieciowkami??

Kreciu
[#5] Re: Mediator/Virge/Voodoo/SB128 - czy wersja karty ma znaczenie??

@Krecik, post #1

http://elbox.com/mediator_driver_guide.html

tam masz wszystko._

[#6] Re: Mediator/Virge/Voodoo/SB128 - czy wersja karty ma znaczenie??

@11MASTEr, post #5

Dzieki ale juz tam bylem, mnie bardziej praktyczne podjescie interesuje.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem