[#1] CD ROM po SCSI pod ks 1.3
Czołem

Mam obudowę do 5,25, w środku CDROM Teac, podpinam to do GVP SCSI HD8+ oraz A500 1.3 i ... nic (zgodnie z oczekiwaniami) :)

I tu pytanie bo ja już nie pamiętam jak zrobić mountlistę pod os 1.3 żeby widziało CDROMa?

Czy coś jeszcze oprócz mountlisty? Czy jakieś narzędzie do skanowania SCSI chodzące pod 1.3 możecie mi polecić?

OD RAZU PROSZĘ O NIE SUGEROWANIE MI ZAKUPU A1200 :)) MAM!

Dzięki!

[#2] Re: CD ROM po SCSI pod ks 1.3

@Rembrand, post #1

Sciągnij i zainstaluj idefix97 z aminetu.
Tylko pamiętaj żeby podczas instalacji podać właściwy device.
[#3] Re: CD ROM po SCSI pod ks 1.3

@Rembrand, post #1

Wydaje mi się, że na ROMie 1.3 nie uruchomisz CD-ROMa.
[#4] Re: CD ROM po SCSI pod ks 1.3

@Rembrand, post #1

Ci co tu napisali (wyżej niż ja) powinni uciec w kąt i nie wychodzić przez tydzień!!

po co my wszyscy wspólnie tworzymy dział FAQ??

http://www.ppa.pl/faq/index.php?akcja=odpowiedz&artid=188#188

http://www.ppa.pl/faq/index.php?akcja=odpowiedz&artid=39#39

Benedykt

[#5] Re: CD ROM po SCSI pod ks 1.3

@Benedykt Dziubałtowski, post #4

No tak. BabelCDROMfsc wszystko tłumaczy :) Jak miałem A500, to jeszcze tanich CD-ROMów do komputerów nie było. A jak kupiłem A4000 w 1993, to CD-ROM x4 na IDE kupiłem za 600zł :) Ni i jeszcze rejestracja Atapi.device :)
[#6] Re: CD ROM po SCSI pod ks 1.3

Idefix (ściślej CacheCDFS z idefix jako sterownik CD) może też by zadziałało.
[#7] Re: CD ROM po SCSI pod ks 1.3

mea culpa maxima! Sam na ta stronę milion razy wchodziłem jak walczyłem w SCS na GVP w A2000... heh. pomysł

[#8] Re: CD ROM po SCSI pod ks 1.3

@Rembrand, post #7

No dobra, a czym przeskanować magistralę żeby mi się wyspowiadała pod którym ID i LUNem co jest?

[#9] Re: CD ROM po SCSI pod ks 1.3

@Rembrand, post #8

Od groma jest tego typu programów - np FindDevice ze wspomnianego idefix - tylko podaj device swojej karty SCSI.
A tak wogóle to LUN jest praktycznie zawsze 0 (bardzo niewiele urządzeń SCSI wykorzystuje dodatkowe LUNy) a ID powieneneś znać bo przecież zakładałeś zworki na ten CD.
[#10] Re: CD ROM po SCSI pod ks 1.3

@amigafan, post #9

właśnie rzecz polega na tym że zamiast zworek założyłem taka zączkę niby do zmiany ID, ale cos nie działa chyba...

[#11] Re: CD ROM po SCSI pod ks 1.3

@Rembrand, post #10

Spróbuj przeskanować nawet HDToolBoxem - najwyżej pokaże Ci unknown ale będzie wiadomo pod jakim ID jest CD.
[#12] Re: CD ROM po SCSI pod ks 1.3

@amigafan, post #11

hdtoolbox = k 2.0. A tam jest 1.3!

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem