moj philips ktorego niedawno kupilem piszczy. Ja tego w ogole nie slysze, ale moja corka skarzy sie na piski. Czy moge to jakos naprawic chalupniczo? Jesli nie, to czy moglibyscie polecic jakiegos magika z trojmiasta, ktory by to naprawil?
To najprawdopodobniej nie jest wada, ale specyfika
technologii.
Niekóre monitory piszczą bardziej, niektóre mniej.
Niktóre osoby słyszą to piszczenie, a niektóre nie.
Miałem kiedyś telewizor marki lg, nie piszczał,
ale powiedzmy, że bzyczał
ps.
ogolnie to elektronika nie powinna wydawać
z siebie żadnych dźwięków, jeśli coś słysz-
szych, to coś nie gra, jakieś uszkodzenie;
natomiast sam stwierdziłeś, że ty akurat
nie słyszysz, więc raczej sprzęt jest sprawny
Ostatnia aktualizacja: 22.08.2021 20:59:10 przez mmarcin2741
Może piszczeć przetwornica której spadła wydajność (kondensatory), albo jest przeciążona. Przetwornica przeciążona piszczy, gdyż przekroczone są jej warunki dopuszczalne pracy.
Monitor/telewizor do przeglądu. Wyczyścić z kurzu wpierw, umyć kabel WN, odkurzyć okolice trafa WN i całego CRT. Sprawdzić wzrokowo kondy, zmierzyć napięcia wyjściowe.
Pewnie też mnie to czeka w najbliższym czasie, mam pytanie jak jest z serwisem i częściami do tego monitora? Chodzi mi o kondki trafo ew przycisk on/off (jest na eBay ale czy można takiego dostać w kraju)?
Jak napisał Hubez, po tylu latach sprzęt będzie wymagał
wyczyszczenia.
Nie piszesz, jakie masz doświadczenie w elektronice,
ale jeżeli nieduże, to ja bym na Twoim miejscu
nie mierzył napięć na włączonym sprzęcie.
Raz, że wysokie napięcie a dwa, że samemu można
coś uszkodzić, jeśli próbnik się ześlizgnie.
Masz możliwość nagrania krótkiego filmiku w czasie
działania monitora?
Masz możliwość zdjąć obudowę i zrobić kilka
zdjęć środka?
Ostatnia aktualizacja: 23.08.2021 09:14:25 przez mmarcin2741
To świetnie. Czy na forum mamy specjalistów którzy podjęliby się gruntownego przeglądu/remontu takiego monitora? U mnie co prawda wszystko jest ok, ale wolę dmuchać na zimne.
Hey, moje doświadczenie z elektronika szacuje na niewielkie, mam duży szacunek dla dużych napięć. Zdecydowanie wolałbym komuś oddać taki monitor do przeglądu, sęk w tym ze jak dzwonie do serwisów rtv w trójmieście to odmawiają.
Otworze ten monitor w weekend i porobię kilka zdjęć. Co do filmiku, to pewnie mikrofon smartfona nie uchwyci częstotliwości, ale będę próbować. Co ciekawe córka z korytarza słyszy jak włączam ten monitor
To zupełnie normalne. Słychać pracę cewek i trafa. Każdy CRT pracujący w zakresie poniżej 17-18 kHz będzie słyszalny. Inna sprawa, że im starsi jesteśmy tym gorzej słyszymy jego pracę. Częstotliwość 15.6kHz jest prawie na granicy zakresu słyszalnego przez zdrowego człowieka. Ja pomimo 36 lat na karku nadal go słyszę, ale kto wie jak długo jeszcze ;)
Czy na forum mamy specjalistów którzy podjęliby się gruntownego przeglądu/remontu takiego monitora?
Jeżeli monitor jest sprawny, tzn. obraz jest dobry bez zniekształceń,
obraz nie faluje itp., to w sumie przegląd nie wymaga specjalisty.
Ja zrobiłem tak:
1. kupiłem specjalny długi i zakrzywiony pedzelek do malowania
kaloryferów - koszt. 2zł.
2. zakupiłem puszkę sprężonego powietrza - koszt 5zł.
3. pędzelkiem uwalniałem "kurz" a powietrzem zdmuchiwałem
(na balkonie oczywiście)
Nawet sprężone powietrze nie jest potrzebne,
bo kurz można wciągać też odkurzaczem,
jeśli zachowa się ostrożność i nie dotyka rurą
odkurzacza monitora.
Po wyczyszczeniu wziąłem latarkę i obejrzałem dokładnie elementy,
szukając śladów przegrzania - czyli zaczernień na rezystorach
i innych elementach.
Można zrobić recap całego monitora, ale to zależy.
Ile godzin "przebiegu" ma monitor? W jakich
warunkach był przechowywany?
Stan kondensatorów można ocenić wizualnie.
Są mierniki do mierzenia kondków bez ich wylutu,
mierniki esr. Ososbiście nie mam, ale przy
pomocy takiego miernika można wyłapać
dwa, trzy niedomagające kondensatory,
zamiast wymieniać wszystkie.
Nie monitor, ale...
Ostatnia aktualizacja: 24.08.2021 11:45:18 przez mmarcin2741
Właśnie - z tego co wiem, również zdarza się, że w nowych kartach graficznych do PC potrafią piszczeć cewki. I to czasem dość mocno. Oczywiście wtedy taką kartę ludzie często oddają na reklamację.
Miałem kiedyś kartę, cewki piszczały dosyć mocno.
Działo się to w momentach, kiedy licznik fps
wskazywał ogromne ilości np. 900 klatek/s.
Są ograniczniki fpsów. Chyba Afterburner ma
taką funkcję.
Ale bywa, że karty piszczą i już, bez powodu.
Trzeba się z tym pogodzić.
Ewentualnie zalewa się cewki jakimś
silikonem, bywa że producenci tego
nie robią i wtedy cewki piszczą.
Taka fizyka, co zrobić.
Ostatnia aktualizacja: 26.08.2021 23:00:46 przez mmarcin2741
Ja zacznę od innej strony. Po naprawieniu tysięcy TV kineskopowych mogę powiedzieć, że problemu może wcale nie ma. Jeśli ty nie słyszysz, to może masz pogorszony słuch w zakresie wyższych częstotliwości, albo córka za dobrze słyszy :) Poproś więcej ludzi do odsłuchu bo tak jak wspominałem wcześniej, może pisk jest na normalnym poziomie i może tylko córce przeszkadza, a ona zapewne nie zna/nie pamięta co to praca telewizora kineskopowego z odchylaniem 50Hz/15625Hz. Jeśli natomiast pisk faktycznie jest ponad normę to czyszczenie nie pomoże. W monitorze może być kilogram kurzu i o ile nie jest wilgotno to nie przeszkadza w jego pracy i o ile nie chodzi o potrzebę zajrzenia do niego w celu naprawy lub samej ciekawości to nie trzeba czyścić monitorów które naturalnie się zakurzyły. W celu zlokalizowania piszczącego elementu trzeba mniej więcej na ucho namierzyć przybliżone jego położenie. Następnie podczas pracy dociskać elementy drewnianą suchą łyżką do smażenia. Powinno wtedy piszczenie ucichnąć trochę lub wręcz przeciwnie nawet się nasilić. Powtarzam oczywiście żeby ten zabieg przeprowadzać tylko wtedy gdy pisk jest nienaturalnie głośny. On zawsze będzie towarzyszyć kineskopowym odbiornikom. Tak poza tym najprawdopodobniej piszczą rdzenie ferrytowe albo od transformatora WN lub jakiś dławik/cewka posiadająca rdzeń ferrytowy i to od nich należy zacząć poszukiwania.
Koledze zapewne chodziło i mierniki z ESR (one podobno są w stanie zmierzyć pojemność bez wylutu - ale tu proszę aby bardziej obeznani się wypowiedzieli czy to jest możliwe). Do tej pory nie próbowałem w ten sposób porównać pomiaru przed i po wylucie. Zazwyczaj jak wywalam stare kondy to daję nowe i tylko z ciekawości po wylucie mierzę ich pojemność.
W tym filmie od 5:25 jest pokazane testowanie kondensatorów
w obwodzie.
Kondensator może mieć prawidłową pojemność, ale jego
esr może być za wysokie. Innymi słowy, kondensator
zamienia się w rezystor.
Pojemności w obwodzie nie zmierzymy. Najprościej można
to zrobić wylutowując jedną nóżkę i wtedy dokonac
pomiaru pojemności.
Ostatnia aktualizacja: 30.08.2021 11:20:56 przez mmarcin2741
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.