[#1] Amiga źle dzieli liczby
Mój kolega posiada A4000 z turbo Apollo 4060. Dokładnie ACT Elektronik Vertriebs GmbH: Apollo 4060. Więcej na http://www.amiga-hardware.com/

Po instalacji OS3.x i bibliotek dla procka 060 z dyskietek od Apollo 4060 programy uruchamiają się prawidłowo, ale jest problem z dzieleniem. Systemowy kalkulator przy dzieleniu liczb całkowitych produkuje bezsensowne wyniki, np. 10/5 = 3.4. Nie tylko systemowy kalkulator tak się zachowuje, ale np. interpreter php czy jakikolwiek alternatywny kalkulator. Problem jest tylko z dzieleniem. Mnożenie, dodawanie jest ok.

Po wyrzuceniu z dysku biblioteki 060 od Apollo 4060 i zastąpieniu commodorowskimi - jak mówił - dzielenie wraca do normy, ale niektóre programy systemowe przestają się uruchamiać. Są także problemy z MUI - system wiesza się, itp.

Może ktoś z Was miał do czynienia z Apollo 4060 w A4000 i wie jakie biblioteki do procka trzeba zastosować Albo w czymś innym tkwi problem
[#2] Re: Amiga źle dzieli liczby

@rjack, post #1

Raz mialem taki przypadek na swojej A1200. Ale winne okazaly sie biblioteki matematyczne.
[#3] Re: Amiga źle dzieli liczby

@rjack, post #1

Nie napisales jakiego dokladnie osa (chyba, ze instalowaliscie wszystkie).
Pamietam ze np. w MCP jest opcja poprawy jakiegos bledu w bibliotekach matematycznych dot. osa 3.0 i 3.1 (chyba).
Obstawiam biblioteki matematyczne jak Phibrizzo.

[#4] Re: Amiga źle dzieli liczby

@11MASTEr, post #3

Dziękuje za sugestie. Przekazałem koledze. Ma drążyć temat. Znalazł jakieś łaty na biblioteki matematyczne dla procków 040-060. O MCP też mu przekażę. Instalował 3.1, 3.5 oraz 3.9. Problem był we wszyskich. Na 3.1 sam mi pokazywał dzielenie kiedy przybył do mnie z A4000. Niestety nie było czasu na wspólną próbę poprawy opisywanego problemu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem