[#1] GVP A500-HD+
Witam

Szukalem w internecie na roznych stronach oraz na tym forum i nie znalazlem... wiec pytam: Jaki najwiekszy twardy dysk moge podlaczyc do tego kontrolera ?

[#2] Re: GVP A500-HD+

@PrzemasIII, post #1

http://www.amiga-hardware.com/download_photos/gvphd8plus_4_big.jpg
Wg tego zdjecia na pewno do 260MB pojda bezproblemowo. Co do wiekszych, trudno wyczuc.

[#3] Re: GVP A500-HD+

@11MASTEr, post #2

Dysk 240MB! 260 - to ilość dyskietek :) którą można na nim zmieśćić. Czytaj ze zrozumieniem.
[#4] Re: GVP A500-HD+

@PrzemasIII, post #1

Ja mam A500 HD+ z dyskiem 2,1GB bo większego nie dostałem :(
Mam dwie partycje - podstawową z 1.3 jak podpinam do A500 - bootuje się domyslnie, drugą z 2.1 jak podpinam do A500+ wybieram z bootmenu, ale będę kombinował żeby mi automatycznie robił bootowanie - poszukaj moich wątków o bojach z tym kontrolerem :)

[#5] Re: GVP A500-HD+

@AlaN, post #3

Ale mnie zlapales. Normalnie TAKA literowka - uciekaj do schronu Świat ulegnie zagladzie.

[#6] Re: GVP A500-HD+

@11MASTEr, post #5

A czy pasuje pamiec 30 pin czy trzeba ta specjalna 32 piny gvp ?? I jeszcze jedno, co z tym wyjacym wiatraczkiem ? Musze go wyciagac poza obudowe kontrolera wtedy przestaje wyc (czy jest on konieczny, czy mozna go odlutowac?).

Ostatnia modyfikacja: 15.09.07 13:50
[#7] Re: GVP A500-HD+

@PrzemasIII, post #6

Co do pamięci, kiedyś był w Magazynie Amiga artykuł, jak p. Marek Pampuch testował któreś urządzenie firmy GVP. Też chciał włożyć "zwykłego" simma i nie mógł, bo się nie mieścił - jakaś nóżka blokowała. Przypiłował pamięć i napisał, że weszła i była widoczna. Jak kiedyś mnie weźmie, to poszukam w Magazynie Amiga tego artykułu.

[#8] Re: GVP A500-HD+

@PrzemasIII, post #6

wiatraczek specjalnie nie wyje - o ile o nic nie ociera. WG mnie jak go dali do środka to ma tam być...
Co do pamięci no to łatwo sprawdzić - patrzysz czy simm 30 pin tam pasuje - piny w gniezdzie maja sie stykac z tymi na simmie. Simm 32 pin ma taką samą długość ale jest "gęstszy".

[#9] Re: GVP A500-HD+

@Rembrand, post #8

Co do kwesti, ze ma tam byc to raczej oczywiste.
Co do tego, ze ryczy tylko jesli ociera sie o cos to raczej sie nie zgodze. Takie wiatraczki sa zazwyczaj zbudowane na zasadzie tuleji, nie lozysk. Tym samym ich dlugie dzialanie prowadzi do wytarcia elementu mocujacego tym samym dochodzi do drgan i juz mamy nadmierny szum i halas.

Zmierzyc miernikiem napiecie zasilania coolera i dokupic nowy np. na allegro lozyskowany - cisza, spokoj i pewnosc poprawnej wentylacji.

[#10] Re: GVP A500-HD+

@11MASTEr, post #9

Wiesz co z tego co pamietam to tam jest montowany bardzo porządny wiatrak, panflo bodajże, a rozmiar nietypowy - ciężko dostać.

[#11] Re: GVP A500-HD+

@Rembrand, post #10

Co to znaczy nietypowy? Pamietam wielki szum podczas wymiany tych malych coolerkow na BPPC. niby byly nie do zalatwienia - nietypowe. Niedaleko mnie w sklepie elektronicznym za 14 zeta bez problemu do nabycia - troszke grubsze lecz to nie sprawialo problemu.

[#12] Re: GVP A500-HD+

@11MASTEr, post #11

tak grubsze z 4 razy od zwykłego i tak z dwa razy mniejsze:)

[#13] Re: GVP A500-HD+

@Rembrand, post #12

Taki sam rozstaw srubek mocujacych; z pamieci: 2x grubszy niz oryginal - wiem bo go kupilem.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem