[#1] Nie moge ustawic partycji ani poprawnie wykryc dysku
Mam problem z dyskiem 2,5 cala 3,2gb IBM. Podpinam do a1200 tasiemka 44pin(sprawna),w hdtoolbox pojawiajakis dysk unknown. Jak daje read configuration wyskakuje, cos w style, ze dysk nie obsluguje scsi inquire, czy jakos tak. Jak wpisuje konfig recznie wykrywa niby poprawnie, ustawiam partycje, daje save i wyskakuje error -1 track cos tam, can't save:( Jakies pomysly.

[#2] Re: Nie moge ustawic partycji ani poprawnie wykryc dysku

@MrT, post #1

problemow z dyskami ciag dalszy

mam dysk 13GB - robie tak samo jak MrT dysk jest wykryty, partycje ustawione - robie zapis a Ami1k2 ma mnie gdzies.

[#3] Re: Nie moge ustawic partycji ani poprawnie wykryc dysku

@MrT, post #1

Najprawdopodobniej uszkodzony dysk - a dokladnie sektor na ktorym sa zapisywane dane geometrii.
Sprobuj go potraktowac LowFormatem. Przekonasz sie czy faktycznie jest fizycznie uszkodzony.

[#4] Re: Nie moge ustawic partycji ani poprawnie wykryc dysku

@Kwiatki, post #2

Moze masz ustawione np. w mcp - blokowanie formatowania i zapisywania rdb dysku?

[#5] Re: Nie moge ustawic partycji ani poprawnie wykryc dysku

@11MASTEr, post #3

Odpalam z dystkietki, zadnych mcp, nic. Low format nie daje sie zrobic, klikam yes, continue, robi sie reebot i nic.

[#6] Re: Nie moge ustawic partycji ani poprawnie wykryc dysku

@MrT, post #1

Coś mi świta że podobno dyski IBMa nie lubiły się z A1200. Dotyczyło mniejszych dysków ale może z 3,2 jest to samo?

[#7] Re: Nie moge ustawic partycji ani poprawnie wykryc dysku

@MrT, post #5

Wiec RIP HD

[#8] Re: Nie moge ustawic partycji ani poprawnie wykryc dysku

@MrT, post #5

Jak masz możliwość to podepnij dysk do peceta.
Często przeformatowanie dysku na pececie powoduje, że Ami zaczyna z nim współpracować/wykrywać go (przynajmniej tak miałem z dyskami SCSI)

Ostatnia modyfikacja: 18.09.07 20:45
[#9] Re: Nie moge ustawic partycji ani poprawnie wykryc dysku

@MrT, post #1

a pod jakim osem to robisz nie napisałeś.Cos pamićtam że hdtools box robił jakies sztuki z wielkością dysku patrycja nie mogła być wićksza jak 2gb
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem