[#1] Jak podlaczyc LAN do Amigi 4000 (bez PCI etc)??
Czy mozecie mi powiedziec jak podlaczyc net do Ami 4000 (mam A1200 i moge przez pcimcie...

Jak to sie robi z A4000?

Dzieki
[#2] Re: Jak podlaczyc LAN do Amigi 4000 (bez PCI etc)??

@Krecik, post #1

Na przyklad
http://www.efunzine.com/efnz.php?a=kat&id=127&sid=92e7340ad0d5792704049fde3bb18063
pozdr.

Ostatnia modyfikacja: 20.09.07 19:44
[#3] Re: Jak podlaczyc LAN do Amigi 4000 (bez PCI etc)??

@Krecik, post #1

Sprecyzuj o co ci chodzi?
Internet pod A4000 możesz mieć na kilka sposobów:
- dowolne sloty PCI i zwykła sieciówka PCI
- sloty PCI Prometheusz i zwykła sieciówka PCi lub sieciówka wi-fi (mam do sprzedania Prometeusza)
- sieciówka na Zorro
- poprzez łącze szeregowe (serial) jako współdzielone z peceta (najlepsze i najtańsze wyjście gdy nie ma się sieciówki)
- poprzez łącze szeregowe współdzielone z innej Amigi (tego sposobu nie testowałem)
- poprzez modem

Ostatnia modyfikacja: 20.09.07 20:37
[#4] Re: Jak podlaczyc LAN do Amigi 4000 (bez PCI etc)??

@necavi, post #2

tyle ze to jest tylko strona ze zdjeciami :). Ale dzieki za info teraz wiem co moge tam podpiac.
[#5] Re: Jak podlaczyc LAN do Amigi 4000 (bez PCI etc)??

@amigafan, post #3

OK,

Tutaj juz lepiej :).

Oczywiscie karta na zorro II/III jest nalatwiejsz i optymalna (tak mysle).

Moglbys wytlumaczy polaczenie Amiga - PC?

Mowimy o Ethernet (nie dial-up)?

Kreciu
[#6] Re: Jak podlaczyc LAN do Amigi 4000 (bez PCI etc)??

@Krecik, post #5

Oczywiście że o ethernecie.
Do peceta masz podciągniętą sieć (sieciówka lub przez usb przez wynalazki typu neostrada).
Robisz/kupujesz w pierwszym sklepie elektornicznym zwykły kabel do wymiany danych między komputerami przez port szeregowy (null-modem).
Łączysz peceta z Ami tym kablem i instalujesz ten pakiet (tam jest sterownik do peceta i plik konfiguracyjny do Miami)
http://aminet.net/package/comm/tcp/NullTCP
Pecet wtedy robi za bramę do netu.
Możesz też ściągnąć i poczytać to
http://aminet.net/package/comm/tcp/Ami2PC-TCP

Wadą jest to, że szybkość netu na Ami ograniczona jest szybkością portu szeregowego.

Ostatnia modyfikacja: 20.09.07 21:41
[#7] Re: Jak podlaczyc LAN do Amigi 4000 (bez PCI etc)??

@amigafan, post #6

piwo pokłony
Dzieki bardzo :)
[#8] Re: Jak podlaczyc LAN do Amigi 4000 (bez PCI etc)??

@Krecik, post #4

Nie tylko ze zdjeciami - jak klikniesz na zdjecie bedziesz mial dokladniejsze informacji na temat danej karty.

[#9] Re: Jak podlaczyc LAN do Amigi 4000 (bez PCI etc)??

@reactor, post #8

Jestem wdzieczny :). Bardzo dziekuje za pomoc!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem