[#1] brak ekranu z kickstartem?
Witam!

Niedawno postanowiłem odnowić moją znajomość z Amigą, na której tylko i wyłącznie grywałem. Podłączyłem sprzęt, wszystko jak należy, na ekranie wyswietlił sie komunikat że dysk dh0 nie jest dyskiem dos. Odpaliłem workbencha, sformatowałem dysk. Teraz przy włączaniu wyskakuje mi ekran AmigaDos z oknem CLI (tak to się chyba nazywa) Po prostu jetst tam wcześniej pare krzaków i na końcu 1> gdzie można sobie pisać, niestety większość komend dosowych (tych od amigi) nie działa. Czy nie powinien się wyswietlić ekran kickstartera (taki z dyskietką i stacją dysków)? Dodatkwo powiem, że mam Amigę 1200, a jaki kickstart to nie wiem bo jeszcze nie za bardzo wiem jak sprawdzić

[#2] Re: brak ekranu z kickstartem?

@qcharz, post #1

Skoro masz dysk twardy to startuje z dysku i o dyskietke nie prosi.
Zainstaluj na dysku workbench-a. Przekopiuj na twardziela dyskietki workbench, extras, fonts, install, itd.
Jak chcesz startować z dyskietki to wkładasz ją do stacji o resetujesz ami.

[#3] Re: brak ekranu z kickstartem?

@qcharz, post #1

Animacja dyskietki pokazuje się gdy nie masz napędu, ani dyskietki w stacji dyskietek. A Ty masz dysk twardy, więc Amiga startuje od razu z niego. Dysk zachowuje się poprawnie, po formacie uruchamia się CLI i możesz używać komend z romu - tych najbardziej podstawowych. Pełny dos bedziesz miał jak zainstalujesz system na dysku. Musisz mieć do tego dyskietkę install, na której jest instalator systemu na twardy dysk. W Amidze instaluje się system bardzo prosto, więc sobie poradzisz bez problemu - trzeba z odpowiedniego katalogu kliknąć ikonkę install w odpowiednim języku (nie ma polskiego). Można przegrać katalogi ręcznie, ale nie będziesz umiał zmodyfikować sobie startup-sequence, więc w połowie uruchamiania systemu będzie blokada. Dlatego najlepiej użyć dyskietki install. Ważne też aby sprawdzić rom jaki masz, gdyż trzeba odpowiedni system na odpowiedni rom (można oczywiście i wgrać lepszy system na starszy rom przy pomocy pewnych nakładek, ale jako że jesteś początkujący więc to na później). W Amidze 1200 masz kikstart 3.0 lub 3.1 i do tego odpowiednie systemy 3.0 i 3.1. Na 3.1 można też wgrać system 3.5 lub 3.9 i ten ostatni polecam, ale trzeba kupić płytkę z nim.
Jak chcesz popatrzeć na system i posprawdzać parametry komputera, to włóż dyskietkę Workbench i załaduje Ci się system. W odpowienim katalogu masz programik, który wyświetla parametry komputera - popatrz, poszukaj, szybciej się nauczysz/przypomnisz.

Ostatnia modyfikacja: 26.09.07 12:00
[#4] Re: brak ekranu z kickstartem?

@qcharz, post #1

Musisz zainstalować system. Koledzy też napisali, ale moim zdaniem nieco mieszają :) System bez problemu zainstalujesz kopiując po prostu zawartość dyskietek systemowych na twardziela, Startup-sequence chyba nawet ruszać nie trzeba (wszystko jest na stałej SYS: i odnośnikach do tej stałej).
Po przekopiowaniu - wpisz w shellu "install dh0:" (czy jak tam nazwałeś partycję systemową), bez tego system z twardziela nie ruszy.
[#5] Re: brak ekranu z kickstartem?

@qcharz, post #1

Jeżeli chcesz sprawdzić wersję kickstarta, to możesz na chwilę odłączyć dysk twardy i uruchomić Ami. Możesz też w Boot-Menu kliknąć na 'Disable' i będziesz miał wtedy ekran kickstarta.

[#6] Re: brak ekranu z kickstartem?

@El Amigos, post #5

A nie lepiej użyć polecenia version niż tak kombinować?
[#7] Re: brak ekranu z kickstartem?

@kmilota, post #6

na amidze z czystym dyskiem ?

[#8] Re: brak ekranu z kickstartem?

@kutafon, post #7

Nie, wsadzając do stacji dyskietkę z Workbenchem. Przecież to chyba oczywiste. Nie uważasz ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem