[#1] Mediator z voodoo a Bvision-Kompatybilność
Witam.Mam zamiar nabyć mediatora z w/w karta grafiki.
Mam pare pytań co do tego nabytku

1.Jak wygląda sprawa z kompatybilnoscia tej karty z bvision(gry ,programy pod gfx)

2.Odpalenie Maka pod picasso96

3.Tryby 15bitowe(bvision bez problemu je dopala) w Voodoo jest tylko tryb 15/16bit a nie dodzielne

4.Ocena mediatora z ta karta grafiki(różnice)
[#2] Re: Mediator z voodoo a Bvision-Kompatybilność

@jarecki130, post #1

ad.1. Nigdy nie miałem Bvision, ale wszystko co działało mi na CV64 działa mi normalnie na VooDoo3 3000. I dodatkowo 3D działa znakomicie.

ad.2. Tak. Problem jest z iFusion.

ad.3. VooDoo3 3000 nie ma trybu 15/16bit. Jedyne tryby jakie ma to 8,16,24 i 32bit.

ad.4. U mnie A4000+Mediator+VooDoo chodzi szybciej niż A4000+CV64. Jedynie transfer do pamieci karty jest szybszy w Bvision/CVPPC niż do VooDoo3 3000 siedzącej w Mediatorze a on w ZorroIII. Ale to jest tylko dobre do wyświetlania filmów w dużej rozdzielczości. Gry 3D chodzą i tak szybciej na VooDoo niż Bvision/CVPPC. Tu pomaga jeszcze większa pamięć.
[#3] Re: Mediator z voodoo a Bvision-Kompatybilność

@kmilota, post #2

a shaphesifter chodzil?
[#4] Re: Mediator z voodoo a Bvision-Kompatybilność

@jarecki130, post #3

Bez problemu

[#5] Re: Mediator z voodoo a Bvision-Kompatybilność

@jarecki130, post #1

jak wyglada sprawa dem ppc w 15 bitach(czesto stosowane)
[#6] Re: Mediator z voodoo a Bvision-Kompatybilność

@jarecki130, post #3

Nie chodził, tylko chodzi. Fusion też.
[#7] Re: Mediator z voodoo a Bvision-Kompatybilność

@jarecki130, post #5

Nie spotkałem takiego. Zawsze wybierałem 16bit albo 24bity. Jak masz jakieś chodzące tylko na 15bit, to prześlij na majla. Sprawdzę.
[#8] Re: Mediator z voodoo a Bvision-Kompatybilność

@kmilota, post #2

>Jedyne tryby jakie ma to 8,16,24 i 32bit.
VooDoo3? Może ma takie tryby, ale szczerze wątpię by mogło obsługiwać realnie 24 i 32bit. Takie rzeczy to tylko na VooDoo4/5
[#9] Re: Mediator z voodoo a Bvision-Kompatybilność

@kmilota, post #6

czyli shapheshifter chodzi? a sa dema zapewne bez wyboru trybu
[#10] Re: Mediator z voodoo a Bvision-Kompatybilność

@abcdef, post #8

Ooo, ciekawe rzeczy piszesz!

[#11] Re: Mediator z voodoo a Bvision-Kompatybilność

@abcdef, post #8

abcdef napisał(a):

> >Jedyne tryby jakie ma to 8,16,24 i 32bit.
> VooDoo3? Może ma takie tryby, ale szczerze wątpię by mogło
> obsługiwać realnie 24 i 32bit. Takie rzeczy to tylko na
> VooDoo4/5

Zanim coś napiszesz, to poczytaj sobie. Masz VooDoo3 że takie wiadomości posiadasz?
[#12] Re: Mediator z voodoo a Bvision-Kompatybilność

@kmilota, post #11

Miałem bardzo dawno temu.
[#13] Re: Mediator z voodoo a Bvision-Kompatybilność

@jarecki130, post #12

jarecki130 napisał(a):

> Miałem bardzo dawno temu.

To nie było do ciebie jarecki130 tylko do abcdef.
[#14] Re: Mediator z voodoo a Bvision-Kompatybilność

@kmilota, post #11

24/32 bit dzialaja jedynie bez akceleracji 3d. o to zapewne chodzilo.

[#15] Re: Mediator z voodoo a Bvision-Kompatybilność

@kmilota, post #11

>Długo oczekiwany następca Voodoo2 wreszcie się pojawił. Zgodnie z zapewnieniami twórców karta jest o wiele szybsza od poprzednika, w niektórych aplikacjach (m.in. Quake 2) nawet szybsza niż dwie karty Voodoo2 (tzw. SLI). Niestety mimo wysokiej wydajności karta wciąż nie obsługuje wyższych trybów kolorów niż 16-bitowy

Mialem voodoo3 2000 i wiem ze chip obsluguje realnie jedynie 16bit, wersja 3000 i 3500 to w zasadzie jedynie wyzsze taktowanie. (3500 miala chyba jeszcze tuner tv). Prawdziwe i pelne 24 i 32bit dopiero w vsa-100.
[#16] Re: Mediator z voodoo a Bvision-Kompatybilność

@kiero, post #14

tryb 2d to troche inna sekcja calego chipu. jesli chodzilo jedynie o 2d to mozliwe ze taka glebia jest obslugiwana.
[#17] Re: Mediator z voodoo a Bvision-Kompatybilność

@abcdef, post #15

Nie mam pojęcia skąd masz taki cytat, który nijak się nie ma do faktów. Poczytaj sobie specyfikacje techniczne VooDoo3. Faktem jest, że moje VooDoo3 3000 bardzo ładnie obsługuje tryby 24 i 32 bit, co widać w programach graficznych.
[#18] Re: Mediator z voodoo a Bvision-Kompatybilność

@abcdef, post #16

Tak. Chodzi o 2D. W przypadku Amigi nawet nie widzę potrzeby 3D w trybie większym niż 16bit.
[#19] Re: Mediator z voodoo a Bvision-Kompatybilność

@kmilota, post #18

No a mnie chodziło o tryb 3D gdzie jest jedynie 16bit + ewentualny 24bitowy dithering. Natomiast jeśli chodzi o 2D to rzeczywiście zgodnie z dokumentacją techniczną:
"Accelerated 8-, 16-, 24 (packed)-, 32-bpp modes"
Takie tryby są dostępne.
Poza tym jeśli ktoś chciałby dostęp do materiałów dot. produktów ś.p. 3dfx (wcześniej 3Dfx?) to proszę bardzo: http://www.falconfly.de/reference.htm
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem