[#1] Def_ikonka dla dysku
W AOS3.9 są domyślne ikonki dla dykietki i cd-romu (def_DF0.info, def_CD0.info)
Chciałem na tej samiej zasadzie ustawić domyślne ikonki dla nośników CompactFlash i ZIP.
Dodałem odpowiednio def_CF0.info i def_ZP0.info (pod takimi nazwami mam te urządzenia).
Ikonki są odpowiednie (tzn typu "dysk") ale niestety domyślną ikonką dalej pozostaje ogólna ikona dysków (def_disk.info)
Zawsze myślałem, że aby ustawić taką ikonkę dla konkretnego typu dysku wystarczy ją dodać z odpowiednią nazwą.
Nie znalazłem ustawień odnośnie dysków w preferencjach Deficons.
Może ktoś wie gdzie w systemie są ustawienia dla konkretnych defikonek dla stacji dyskietek, CD i przy okazji jak dodać tam ustawienia dla kolejnych rodzajów napędów?

Ostatnia modyfikacja: 04.10.07 12:25
[#2] Re: Def_ikonka dla dysku

@amigafan, post #1

Nie zaglebialem sie w to za bardzo, ale sprobuj dopisac "disk". Np. def_CF0disk.info , def_ZP0disk.info.
[#3] Re: Def_ikonka dla dysku

@Andrzej Drozd, post #2

Nie działa.
SnoopDOSem też nie udało mi się określić gdzie są zapisywane preferencje do domyślnych ikon dysków.
[#4] Re: Def_ikonka dla dysku

@amigafan, post #3

Tez niedawno sie nad tym glowilem. Probowalem tych samych metod co Ty. Ogolnie nic z tego nie wyszlo i wgralem po prostu disk.info na pendrajwa, to zalatwilo problem ;)

[#5] Re: Def_ikonka dla dysku

@amigafan, post #1

Dobrze nazwałeś tzn. bez disk na końcu. Przypatrz się filesystemom do tych urządzeń. Niektóre stwarzają problemy, bo używają własnych nazw defikonek np. Crossdos czy CacheCDFS (tylko cdda).
[#6] Re: Def_ikonka dla dysku

@Lorak, post #4

Na obecną chwilę też tak zrobiłem ale jak dla mnie to taki półśrodek.
O ile z dyskietkami ZIP 250 nie ma większego problemu bo mam tylko 3 dyskietki i używam ich do przenoszenia danych w obrębie "swoich" (czyli tych do których często mam dostęp) komputerów i raczej mało kto dziś ich używa więc nie będę miał styczności z "obcymi" ZIPami, o tyle karty CF często są od kogoś bądź wyjęte z cyfrówki/kamery/innych urządzeń i nie chciałbym tam mieszać dodając disk.info
[#7] Re: Def_ikonka dla dysku

@cholok, post #5

Czyli co dokładnie mam sprawdzić z tym filesystemem?
ZIPy i CF są sformatowane w FAT.
W obu mountlistach używam CrossDOSFileSystem z najnowszego CrossDOSa v7.04GOLD
Pecetowe dyskietki w AOS3.9 również mają domyślną ikonę - def_MS0.info (nie mam pojęcia dlaczego tak się nazywa skoro dyskietki to PC0) więc CrossDOSFileSystem akceptuje def_ikonki.

Ostatnia modyfikacja: 04.10.07 18:39
[#8] Re: Def_ikonka dla dysku

@Lorak, post #4

Do pendrajwa powinno starczyć def_UMSDdisk.info.

[#9] Re: Def_ikonka dla dysku

@amigafan, post #7

Problem z tym, że Crossdos obsługę defikonek ma wbudowaną. Jak pisze w docach deficons szuka napierw nazwy (powiedzmy dla df0) def_df0.info, a później po filesystemie def_dos0.info. Radzą, aby zmienić ciąg znaków w pliku disk.info na jakiś inny nieistniejący np. dusk.info, ale czy to pomoże to nie wiem.
[#10] Re: Def_ikonka dla dysku

@amigafan, post #1

Przypomnialo mi sie, ze istnieje bodajze taka funkcja w MCP... nie jestem pewien, ale cos mi swita... . Mozna jeszcze sprobowac skonfigurowac to przez program Deficons.

[#11] Re: Def_ikonka dla dysku

@amigafan, post #1

Piszesz że masz AmigaOS3.9. To dlaczego nie użyjesz programu Deficons? Jest w Prefs.
Po co sobie utrudniasz życie, skoro system to ma ułatwić.
[#12] Re: Def_ikonka dla dysku

@kmilota, post #11

Napisałem przecież:
Nie znalazłem ustawień odnośnie dysków w preferencjach Deficons
To może napisz jak to tam ustawić.

Ostatnia modyfikacja: 05.10.07 22:17
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem