[#1] Paula cicho gra..niesamowicie cicho
Otoz wieczorem zasilacz z a500 zrobil dowcip i poszedl z dymem. Przy okazji jeden kondensator na plycie a1200 sie sfajczyl (kolo gniazda zasilania FDD), kondziora wymienilem. A1200 odpalam na zasilaczu AT, wszystko poprawnie, puszczam demo i sie okazuje, ze dzwiek jest tak cichy,ze musze w wiezy ustawic na maxa by cokolwiek ledwo, ledwo slyszec. Co jeszcze moglo pajsc?

Ostatnia modyfikacja: 08.10.07 08:39
[#2] Re: Paula cicho gra..niesamowicie cicho

@MrT, post #1

Nie wiem dokładnie "Co jeszcze moglo pajsc?". Ale sprawdź jeszcze, czy modem podłączony do seriala działa poprawnie. Jeśli także nie działa, to poszło coś z -12V.
Oprócz kondensatora nie wyparowała czasem jakaś ścieżka?
[#3] Re: Paula cicho gra..niesamowicie cicho

@kmilota, post #2

Hmm...dorwe jakis modem i zaczne sprawdzac. Zakladam, za paula dziala, bo dzwieki wydaje poprawne, choc ledwo slyszalne dla ucha. Sciezki sprawdzilem, nie zauwazylem zadnej spalonej.

Ostatnia modyfikacja: 08.10.07 09:45
[#4] Re: Paula cicho gra..niesamowicie cicho

@MrT, post #3

za Paulą są jeszcze na płycie po dwa wzmacniacze operacyjne na kanał (U15), może poszedł któryś z nich? albo rzeczywiście poszło zasilanie -12 V...
[#5] Re: Paula cicho gra..niesamowicie cicho

@wali7, post #4

Jak walnie tylko zasilanie -12 to na ogól są duże zniekształcenia dźwićku
[#6] Re: Paula cicho gra..niesamowicie cicho

@wali7, post #4

Chyba jestem slepy, gapie sie na plyte a1200 i nie widze, ani U15...kojarzy ktos z forumowiczow, w ktorym miejscu one sie znajduja?

Ostatnia modyfikacja: 08.10.07 12:12
[#7] Re: Paula cicho gra..niesamowicie cicho

@MrT, post #6

ja mam przed sobą schemat, nie wiem gdzie to może siedzieć na płycie (pewnie pomiędzy Paulą a wyjściami audio), U15 to nr. ze schematu, wszystkie cztery wzmacniacze w nim siedzą, jest to układ LF347/TL084 (14 pinów). same wyjścia audio Pauli to 33 i 34.

Ostatnia modyfikacja: 08.10.07 12:16
[#8] Re: Paula cicho gra..niesamowicie cicho

@wali7, post #7

Z faziorem sprawdzilismy, jest pod zlaczem klawy, kolo dwoch kondensatorow. To popularny uklad, wiec po pracy kupie nowy i wymienie, zobaczymy-dam znac.

[#9] Re: Paula cicho gra..niesamowicie cicho

@MrT, post #8

Po wymianie ukladu wzmacniajacego jest glosno,ale niewyraznie - jeszcze cos z -12v :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem