[#1] CD filesystem i 8 znaków
Witam! Mam problem z obsługą na Amidze cd-romów nagranych w pecetycznych programach jak Nero na przykład. Kwestia tego typu, że jak sobie na Amidze wypalę płytkę w MakeCD to widzę dłuższe nazwy, zaś pliki na płytkach wypalonych na pecetycznych progsach, otworzone na Amidze - składają się z 8 znaków + rozszerzenie. Tak więc jak mogę sobie z tym poradzić? CD-ROM mam podłączony do FAST-ATA MK II więc sprawa się kręci wokół scsi.device.

I druga sprawa, jak zrobić, by zapisało mi w MakeCD także komentarze plików i ich flagi, nie działa to, a CDFS, który mam zainstalowany, nie supportuje takich rzeczy zaś flagi ustawia się tam domyślnie. Jest to bardzo niewygodne, bo część plików wymaga ustawionych flag jako script na przykład, więc potem niewygodnie jest wszystko znów ustawiać.

Nie wiem czy na tym forum był poruszany ten temat, po pobieżnym przeszukaniu, nie znalazłem odpowiedzi tak więc kieruję te pytanie do Was. Chyba nie tylko ja mam takie problemy? :D

[#2] Re: CD filesystem i 8 znaków

@BagoZonde, post #1

Jakiego filesytemu używasz do obsługi CD? Posiadasz FastATA, więc polecam AllegroCDFS z Elboxu. Używałem tego dłuższy czas i nie miałem problemów z nazwami na płytach nagranych w Joliet.

[#3] Re: CD filesystem i 8 znaków

@il_capitano, post #2

Z tym, że AllegroCDFS kosztuje, tak? Myślałem o jakimś darmowym rozwiązaniu z uwagi na lack of money :P

[#4] Re: CD filesystem i 8 znaków

@BagoZonde, post #3

AllegroCDFS jest dodawany za darmo do FastATA, szukaj na nośniku instalacyjnym
Pozatym długie nazwy powinien zdaje się pokazać każdy inny CD filesystem lubiący Joliet (jaki - nie wiem - pod MOSem nie ma takich problemów, więc nie szukałem).
[#5] Re: CD filesystem i 8 znaków

@BagoZonde, post #3

AllegroCDFS jest DARMOWY dla wszystkich posiadaczy FastATA i 4xEIDE Elboxu.
Jest na dołączonej do kontrolera dyskietce ze sterownikami.
Jeżeli kupiłeś kontroler bez dyskietki (wtedy przecież NIE działa kontroler bez zainstalowania sterowników!) możesz napisać do Elboxu podając numer swojej FastATA i na maila dostaniesz najnowszą wersję tych sterowników, których integralną cześcią jest AllegroCDFS
[#6] Re: CD filesystem i 8 znaków

@amigafan, post #5

Tak AllegroCDFS jest darmowy jeżeli masz FastATA od (chyba) MK-II w górę.
Ja mam MK-I i nie mam obsługi AllegroCDFS zaimplementowanej w Machach. Pomimo tego, że mam najnowsze jakie istnieją sterowniki do tej wersji kontrolera, to o AllegroCDFS mogę zapomnieć.

W Elboxie można zrobić upgrade FastATA, ale właśnie to kosztuje. Z tym, że nie pamiętam już ile.

[#7] Re: CD filesystem i 8 znaków

@cichym, post #6

Mam Mk-II i AllegroCDFS również mi nie działa. Wcześniej używałem CacheCDFS, teraz nie mam nawet podpiętego CD-ROMu. Sieciówka rulez! ;).

[#8] Re: CD filesystem i 8 znaków

@cichym, post #6

Starowniki AllegroCDFS masz dołączone na dyskietce instalacyjne. Jeśli ich nie widzisz, to szukaj pliku o nazwie... Orgella - czyli Allegro czytane wspak :) . jeśli tak masz, to znaczy, że dostałeś stery do karty któa Ci nie obsługuje Allegro, więc nic Ci one nie dadzą.

Użyj "CacheCDFS / scsi.device". Działa świetnie z FastATA i jest za free
[#9] Re: CD filesystem i 8 znaków

@AlaN, post #8

Dzięki za odpowiedzi. Nie wiem w sumie, bo fast-atę dostałem od znajomego i nie było w instalacji tego systemu. Zapytam w ELBOXie co w trawie piszczy. Zresztą Fast-MK II dostałem uszkodzone, wysłałem do ELBOXu i za pewną mniej bolesną opłatą odesłali mi sprawne. Jak będę wiedział coś więcej to napiszę tu na forum.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem