[#1] 030 -> 040
Cześć ofce,

Ostatnio dorobiłem się w klasyku Apollo40/33. W związku z wymianą pojawia się pare pytań:

System - co trzeba zmienić w systemie 'zrobionym' pod 030 żeby wykorzystywał możliwości 040? Wiem że muszę zmienić chociażby mpega.library ale czy coś jeszcze? 68040.library z dyskietek z OS3.1 jest dobre? Co z OxyPatcherem (o ile to coś daje). CGX2AGA?

Chłodzenie - dziadostwo grzeje się straszliwie, spiłowałem dosyć duży radiator, tak żeby mieścił się pod klawiaturą, ale chyba po dłuższym używaniu takiego cuda apollak może czuć się chory. Zastanawiam się nad czymś takim - po drobnych przeróbkach chyba wejdzie pod klawiaturę.

Ostatnia modyfikacja: 16.10.07 20:04
[#2] Re: 030 -> 040

@Malin, post #1

68040.library 44.2 (13.07.99) rozmiar 44.456

mpega.library 2.4 [68040/60] rozmiar 86.808

http://aminet.net/package/util/boot/RemAPollo

[#3] Re: 030 -> 040

@Malin, post #1

co do tego chlodzenia z Allegro to dobrze wybrales przyklej to na tasmie termoprzewodzacej do procesorow pamietaj tez o doprowadzeniu dodatkowego zasilania bo jak masz HDD to nagle zaczna sie zwiechy :)

[#4] Re: 030 -> 040

@flash5, post #3

O zasilanie się nie martwię, 200W ATX zaspokaja zarówno Amigę jak i HD :).
[#5] Re: 030 -> 040

@Malin, post #1

Dołóż do tego radiatora jeszcze wiatraczek, z tych najmniejszych, np. 2x2x0,5 cm - wystarczy.
[#6] Re: 030 -> 040

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #2

Ja się zastanawiam nad datatypami do 040. Mam jakieś na dysku do instalacji, nie podam jakie, bo niestety nie ma mnie w domaaa, w każdym bądź razie raz je próbowałem zainstalować i lipa. Tak więc nie wiem do końca jak to zrobić, bo datatypy wypadałoby wymienić.

[#7] Re: 030 -> 040

@Malin, post #1

Z racji że straszny ze mnie leń prosiłbym o podesłanie lub zamieszczenie gdzieś 68040.lib, która jest najlepsza dla apollaka 040. Zauważyłem też że wczytywanie nowego scsi.device przez LoadV43Module spowalnia dysk z ok. 2MB/s do 800KB/s. Czym to wczytywać? Remapollo ma taką możliwość? Jest mi to troche potrzebne, bo mam dysk 10GB. Zauważyłem też podczas pracy nagłe zwiechy. Nie wywala sie żadne guru, obraz sie zamraża i może tak stać kilka minut. Machy wyjęte i włożone ponownie, styki doginane, kombinuje jeszcze z niedociskaniem karty do końca. A może zwiechy generuje jakiś nieszczęsny soft? (Stawiam tu na 68040.lib tudzież LoadV43Module)
[#8] Re: 030 -> 040

@Malin, post #1

Mój plan rozbudowy amigi1200 został wprowadzony w życie, mam amige, kupiłem sieciówkę pod PCMIA, reszta jak bedzie kasa

Mam takie pytanie, sprzety takie jak hdd/cd łatwiej dostać, najważniejsza jest chyba teraz karta Turbo, jak mam ją kupić, czy czekać na allegro aż ktoś wystawi i licytować, czy też kupić na efunzine

np takie cuś

http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=83&sid=ec0fcac18335ddb0ee2f7bf26fca96db

Duża róznica w cenie będzie?

Ostatno był na allegro taki Apollo, z dwiema podstawkiami na ram, poszlo o ile pzamietam za mniej jak 400 pln

To róznica nie była by wielka..

Pytanie bonus
czy można dostać gdzieś i samemu dolutować 2gą podstawkę pod simm, jakby mi sie kiedy zachciało mieć 64 MB ramu?

w jaki sposób i ile można podkręcić 040/33 i 040/40 i czy jest to opłacalne

na efunzine niby napisali, że przyspieszenie 33 jest 15 krotne a 40 20 krotne...

Wy macie exp w tej dziedzinie, doradcie : )

[#9] Re: 030 -> 040

@Bagheera, post #8

349 za 1240/40 to dobra cena wg. mnie

Ostatnio 1240/33 poszła za 300zł.

Podkręcanie jest możliwe z 33mhz na 40, jednak wg. mnie szkoda sprzętu (sporo ludzi tak uważa)

Podkręcenie to kwestia wymiany oscylatora (no i jakieś chlodzenie lepsze)

Dolutowanie podstawki oferuje nawet Elbox, z tym, że cena u Nich to okolo 70zł.

[#10] Re: 030 -> 040

@Bagheera, post #8

To jest standardowa podstawka PS2 jak w płytach PC, spokojnie można kupić i wlutować, z tym że trudno znaleźć płaską (przynajmniej ja nie znalazłem) a popularna pochyła nie mieści sie w dekstopie - musi być tower. Po wlutowaniu nic nie trzeba przestawiać, powinno automatycznie rozpoznać włożoną pamięć.
Podkręcać można, trzeba wymienić generator kwarcowy, w przypadku 040
częstotliwość generatora musi być dwa razy wyższa niż częstotliwośc pracy CPU (czyli dla 40 MHz generator 80 MHz, dla 44 MHz - 88 MHz...). CPU bedzie się wiecej grzał i więcej pożerał prądu - trzeba to mieć na uwadze. Maksymalna częstotliwość podkręcenia to coś pod 50 MHz, na wyżej nie pozwala konstrukcja Apolla.

Ostatnia modyfikacja: 22.11.07 23:46
[#11] Re: 030 -> 040

@wali7, post #10

Rozumiem, mam starą plytę 286 i 386 z takimi białymi slotami, ram montuje sie w nich pionowo, nadało by się to?

Chyba nie bardzo, musi być taka jak ta która tam jest, z tego co widze na zdjęciu...

Lepiej kupic od razu 40 czy 33 i podkręcać?

[#12] Re: 030 -> 040

@Malin, post #7

Prosiłbym o jakieś rady i setpatcha jeszcze, Amiga zwiesiła się już parę razy przy próbie odpisania ;).
[#13] Re: 030 -> 040

@Bagheera, post #11

Najlepiej to bierz jakiegoś Blizzarda, ja powoli tracę nerwy. Alkoholem wybaunsowałem już wszystko co możliwe, a Amiga cały czas wariuje. Mam nadzieję że to problem softwarowy... ;).
[#14] Re: 030 -> 040

@Bagheera, post #11

Lepiej kupić 40mhz.

Trzeba uważać.

Zdarzały się fabryczne karty 40mhz które były stuningowanymi 33mhz

lol

[#15] Re: 030 -> 040

@Bagheera, post #11

pamięć PS2, a nie Simm - PS2 to era Pentium... K6-II
zresztą po co wylutowywać? wylutowanie 70-kilku pinowej podstawki bez odpowiedniego sprzętu nie jest takie proste. w sklepie z częściami elektronicznymi powinieneś dostać za kilka złotych podstawkę - proś o podstwkę pod pamięć PS2
[#16] Re: 030 -> 040

@Hubez, post #14

mysle ze na efunzine mi takowej nie sprzedadza...

po 2, na turbo chyba przeciez montuje sie zwykle moduly simm, ps2 to ksztalt podstawi, czy co?

[#17] Re: 030 -> 040

@wali7, post #15

pamięć PS2, a nie Simm - PS2 to era Pentium... K6-II
Hmm.Nie bardzo rozumiem.Z tego co wiem SIMMy dzielą się na EDO i FPM.
[#18] Re: 030 -> 040

@Malin, post #13

Malinka a masz cos w rodzaju mcpramlibpatch ?To dosyc wazne jest przy 040 i ppc bo domyslny stos ramlib-a czesto okazuje sie za maly i rozne psikusy sie dzieja.
Polecam Ci zrobienie tak:bierzesz orginalny os3.1 (m.in. 040.lib,setpatch etc )kopiujesz na pusta partycje systemowa i patrzysz.jezeli na takim golym dziala ok to oznacza,ze sprzet jest raczej ok i wina lezy po stronie softu.Pamietaj o tym mcpramlibpatch lub jakichs zamiennikach (podobne moduly w blizkick i remapollo istnieja) etc.Trzeba dopiescic wszystko,tak to jest z 040 ;)

[#19] Re: 030 -> 040

@waldiamiga, post #17

EDO i FPM z uwagi na sposób działania
Simm i Simm PS2 (mowa o pamięciach, bo PS2 odnosi sie też do modelu peceta made by IBM) to kwestia architektury i obudowy pamięci
Simm to 8 bitowe moduły, stosowane np. w niektórych rozszerzeniach ram do A1200
Simm PS2 to moduły 32 bitowe dominujące w świecie PC w epoce od późnego 486 do późnego PentiumII (K6II), a w Ami powszechne w rozszerzeniach ram i kartach turbo do A1200 i A4000. To co nazywamy FPM i EDO odnosi się do Simmów PS2 i oznacza różnice w sposobie przesyłania danych adresowych (w EDO zastosowano prosty trik przyspieszający adresowanie komórek pamięci, niektóre rozszerzenia sprzetowe do AMi nie lubią dlatego EDO).
[#20] Re: 030 -> 040

@wali7, post #19

No cóż, nie do końca - większość płyt z tzw. socket Super7 miała
SDRAM, nawet sporo płyt z okresu Socket7 miało już za równo SIMM PS/2
jak i SDRAM na płycie(n.p. dość popularna Shuttle HOT-555)...
Okres PS/2 to jak sama nazwa wskazuje okres PS/2 czyli od póżnego 386
przez 486 aż do wczesnego Pentium. Dwu napięciowy Super7 to już jednak
SDRAM raczej(gdzieś tak od PentiumMMX, przez K6-2 i 3 aż po Athlony),
nawet jeśli zdażały się płyty mające PS/2...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem