[#1] Czy moja Amiga może zabijać dyski?
Wiem, że to niedorzeczne.. ale! Kupiłem sobie kiedyś okazyjnie dysk 40GB. Podłączyłem do Amigi, chciałem sformatować w SFS i zrobiłem to. Dysk chodził mi z dwa dni, potem nagle zaczęło się coś sypać w środku - zaczęło coś skakać w środku. Pomyślałem sobie, że pewnie był sypnięty. Dziś zdobyłem dysk 80GB Seagate od znajomego, co pracuje w sklepie komputerowym, więc pomijam kwestię wciśnięcia bubla. Dysk podłączyłem najpierw do peceta. Mam leciwego pecetka, Win95. Pościągałem na emula przez całą noc. Włączam sobie do Amigi. Niestety nie wykrył mi dysku pod fat95 (urządzenie MS0) <- działało to w przypadku innego dysku 10GB. Mam FAST-ATA MK-II. Nagle dysk raz mi tak "zaskoczył" dziwnie jak ten wcześniejszy 40GB. Przełożyłem do peceta, chodzi.. chciałem rozpakować jakieś archiwum. I w tym momencie jest problem z odczytem danych, wywala mi pod Total Commanderem Read Disk Error. Na chwilę przymraża windowsa. To samo u kolegi pod XP. Do archiwum ZIP można się dostać i wszystko tam przekopać, ale z kopiowaniem, rozpakowywaniem.. nie da rady.. Pytanie więc brzmi: czy moja Amiga / zasilacz / Fast-ATA MK-II / etc. mogłaby mi uszkodzić taki dysk? Sądzę, że nie, bo jak. No ale głupieję już. Oczywiście ten dysk to ATA.

addit: acha, nie dotyczy to mego dysku podstawowego Seagate 4.3GB oczywiście. U kolegi scandisk nie widzi tego dysku 80GB na razie.. dałem mu, by powalczył z nim..

Ostatnia modyfikacja: 17.10.07 20:48

Ostatnia modyfikacja: 17.10.07 20:51
[#2] Re: Czy moja Amiga może zabijać dyski?

@BagoZonde, post #1

Mialem podobnie. Fast ata byla uszkodzona po prostu palila hdeki. Okazalo sie ze miala jakies przepiecie i puszczala zasilanie tam gdzie nie powinna. Gosc z Elboxa powiedzial, ze jestm first z takim przypadkiem i jakby nie widzial to nie uwierzy, ze to jest mozliwe.

Objawiem bylo to ze dysk i cala obudowa po prostu 'kopala'. Po prostu mialem biurko naprzeciw grzejnika i w chlodne dni opieralem nogi na nim; jednoczesnie gdy dotknolem kompa zaczelo mnie delikatnie 'piescic'.

I teraz smutna rzecz: droga byla ta naprawa :( faty + dysk, nie wspominajac o UTRACONYCH danych.

[#3] Re: Czy moja Amiga może zabijać dyski?

@11MASTEr, post #2

Objawiem bylo to ze dysk i cala obudowa po prostu 'kopala'. Po prostu mialem biurko naprzeciw grzejnika i w chlodne dni opieralem nogi na nim; jednoczesnie gdy dotknolem kompa zaczelo mnie delikatnie 'piescic'.

Objawy które opisujesz to jakieś opowieści z pogranicza "VooDoo"... Przez fastatę nie przepływają takie napięcia, które mogły by powodować takie efekty jak opisujesz, w żadnym wypadku. To co opisujesz jest bardziej objawem uszkodzenia zasilacza w amidze, niż fastaty, i szczerze wątpię by ustąpiło po naprawie tejże. W tym przypadku dysk i fastata to ofiary zasilacza, a nie siebie nawzajem...

[#4] Re: Czy moja Amiga może zabijać dyski?

@MinisterQ, post #3

No okej MinisterQ. Sądzisz, że w moim przypadku skilowanie dysku to możliwa rzecz? Przypomnę, że w tym samym czasie mam podpięty dysk Seagate 4.3GB i/lub napęd CD-ROM. Sądzę, że może dysk jednak był kopnięty tylko się to ujawniło po wczasie.

I'M CONFUSED..

[#5] Re: Czy moja Amiga może zabijać dyski?

@MinisterQ, post #3

To akurat normalny objaw dla zasilaczy z przetwornicą (np. atx) gdzie w przypadku braku przewodu ochronnego na obudowie jest potencjał ok. 110V...nie jest to nic nienormalnego czy groźnego...poprostu trzeba mieć bolec :)
[#6] Re: Czy moja Amiga może zabijać dyski?

@abcdef, post #5

Dokladnie

W przypadku braku przewodu bezpieczeństwa między kaloryferem a obudową kompa będzie około 115V

pozdro

[#7] Re: Czy moja Amiga może zabijać dyski?

@abcdef, post #5

No mój zasilacz to w przypadku pierwszego dysku podejrzanego o zkilowanie to AT z peceta grabnięty. W przypadku drugiego zkilowanego potencjalnie dysku, był to zasilacz original installed in towerce GIFT. Wszystkie urządzenia żyją, dyski 40GB i 80GB nie. Jestem przekonany, że były skopane, ale nie dam sobie ręki uciąć..

[#8] Re: Czy moja Amiga może zabijać dyski?

@BagoZonde, post #4

Sądzisz, że w moim przypadku skilowanie dysku to możliwa rzecz?

To jest możliwe w każdej sytuacji, ale generalnie wątpię by dotyczyło właśnie tej. Takie uszkodzenia nie wybierają urządzeń, i w przypadku uszkodzonego kontrolera albo palą wszystkie (w tym również ten dysk 4.3GB) albo żadne. Poza tym w przypadku tego 80GB objawy bardziej wskazują na badsektory niż na uszkodzenie elektroniki.

[#9] Re: Czy moja Amiga może zabijać dyski?

@11MASTEr, post #2

ja mialem podobnie, tyle ze z pc, poprostu nie mialem uziemienia w kontakcie i wszystko co przewodzilo prad w tym pc "kopalo", pozniej mi sie nudzilo to podlaczylem obudowe do kaloryfera niezla jazde musieli miec sasiedzi w bloku:P

a jesli chodzi o dysk, to ja kiedys w amidze zalatwilem tak gnoja ze polozylem go "do gory nogami" lub jak kto woli "do gory scalakami" i zaczol jakies dziwne dzwieki wydawac, az sie okazalo ze glowice sie pourywaly... wiec moze BagoZonde zrobil podobnie...

[#10] Re: Czy moja Amiga może zabijać dyski?

@Banderas, post #9

@Banderas
W to, że dysk jest do góry nogami i przez to może się sypnąć akurat wątpię. Pracowałem w serwisie komputerowym chwilę, no i nie mówię, że jestem o tym święcie przekonany, ale żaden mi się nie sypnął choć były i pionowo i na odwrót. Mogą się wycierać w środku nie tam gdzie trzeba talerze czy co tam, ale żeby od razu się dysk sypnął po paru minutach. Wielkie HMMM.

[#11] Re: Czy moja Amiga może zabijać dyski?

@MinisterQ, post #3

1 - Toz napisalem, ze facet z elboxa tez sie zdziwil takim obrotem sprawy.

2 - poszedl dysk i cd i nagrywara o ile dobrze pamietam

3 - instalacje na pewna mam dobra (mialem); z tego co mi wiadomo jestem i pracuje jako lelektryk <1kV

[#12] Re: Czy moja Amiga może zabijać dyski?

@BagoZonde, post #10

Różnie moze sie zdarzyć, ja mialem wtedy jakiegoś rzępa 2Gb, ale pamietam ze mój samsung 160gb po roku się posypał od ciągłego przenoszenia (robilem to ostroznie), a pozniej nie chcialo mi sie go przykrecać w obudowie i jakos krzywo sie opierał aż wysiadł, no chyba ze to taki mój pech Czasem bywa tak że ma sie poprostu pecha.

[#13] Re: Czy moja Amiga może zabijać dyski?

@BagoZonde, post #1

A ten dysk to ile miał lat i przebiegu po prostu chyba się posypał. Lepiej jakiegoś nowego podłącz.

[#14] Re: Czy moja Amiga może zabijać dyski?

@Hubez, post #6

Nie mam bolca w gniazdku, a jakoś amigowy zasilacz czy pecetowa obudowa nie pieszczą mnie ;). Wszystko ATXy oczywiście.

W Pegazie mam dysk "do góry nogami", ponoć nie ma to znaczenia.

Ostatnia modyfikacja: 18.10.07 15:32
[#15] Re: Czy moja Amiga może zabijać dyski?

@Malin, post #14

To zależy od tego czy i jak masz zrobione zerowanie w gniazdku. U mnie dysk "stoi na baczność" ;).

Ostatnia modyfikacja: 18.10.07 17:05
[#16] Re: Czy moja Amiga może zabijać dyski?

@Banderas, post #12

Pecha to miałeś że kupiłeś Samsunga. Dysków to oni nie umią robić. Coś o tym wiem.
[#17] Re: Czy moja Amiga może zabijać dyski?

@Dzban, post #13

Powoli wyjaśnia się sprawa z tym dyskiem, koledze wysłałem info, że dysk od niego jest lewy chyba. Stwierdził, że - co następuje:

"To są dyski do Fujitsu-Siemens, nie wiem przypadkiem czy nie przeznaczone do jakiejś konkretnej płyty czy coś takiego".

Jak dla mnie, odpowiedź zakręcona :D. Mówi, że ma jeszcze takie dwa i te same objawy "ze skakaniem" głowicy czy czego tam. Ale może rzeczywiście coś było na rzeczy. Na pewno nie może to być problem z moją Amigą przecież, skoro inne urządzenia działały równolegle przy podłączeniu tego dysku.

A to, że najlepiej nowy dysk kupić, to święta prawda.

Ostatnia modyfikacja: 18.10.07 23:58
[#18] Re: Czy moja Amiga może zabijać dyski?

@BagoZonde, post #17

No kup nowy a takie starocie się będą sypały poza tym nowy dysk w sklepie na pewno będzie szybszy od tamtych.

[#19] Re: Czy moja Amiga może zabijać dyski?

@Dzban, post #18

Luz, trzeba będzie szarpnąć bardziej po kieszeni, ale coś za coś :).

[#20] Re: Czy moja Amiga może zabijać dyski?

@BagoZonde, post #17

Siemens to Siemens, ot co.. Może musisz mieć kabel serwisowy i wgrać jakiś "nowy soft" co by się nie sypało :).
[#21] Re: Czy moja Amiga może zabijać dyski?

@Malin, post #20

Wiesz Malin, nie kumam co mój kumpel miał na myśli z tymi Siemensami, grunt, że nie jest to wina Amigi, heh :DDD.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem