[#1] Przelacznik sygnalu AGA vs. Karta graf.
Czy znacie jakis RECZNY albo AUTOMATYCZNY przelacznik ekranow?

Chce sobie przelaczac pomiedzy moim Virge DX (suuuper...) i AGA :).

Czy jesli komputer uruchomi program pod AGE to automoatycznie NIE ma sygnalu na Virge?

Jesli "przelacze" z AGA na Virge to z Agi "znika" - czy automatyczne przelaczniki sobie poradza?

Wole auto, bo nie chce miec "dzwigni" zmiany biegow przy Ami ;).

Dzieki!

Kreci

PS. Mam scandubler do AGA
[#2] Re: Przelacznik sygnalu AGA vs. Karta graf.

@Krecik, post #1

Czy jesli komputer uruchomi program pod AGE to automoatycznie NIE ma sygnalu na Virge?

Jesli "przelacze" z AGA na Virge to z Agi "znika" - czy automatyczne przelaczniki sobie poradza?

1) Sygnał na virge jest cały czas od momentu jej zainicjowania.
2) Podobnie z AGA.

[#3] Re: Przelacznik sygnalu AGA vs. Karta graf.

@Krecik, post #1

A to niezle pytanie jest. Ja sie podlacze czy slyszal ktos o jakims ynteligentnym przelaczniku sygnalu (aga -gfx), nie mowie tu o czlowieku z pilotem w lapie tudziez z lapa na wajsze;), po prostu zeby samo czailo jest palowe demko, myk przeskakujemy na age jest gfxowy workbench, myk skaczemny na gfx:)

[#4] Re: Przelacznik sygnalu AGA vs. Karta graf.

@Fazior, post #3

Są przełączniki do monitorów. Pozwalają podłączyć dwa kompy do jednego monitora i same się odpalają gdy na którejś z linii pojawi się sygnał. Ale kiedy jest sygnał z dwóch źródeł na raz (jak przy AGA+GFX) to chyba tylko ręczne przełączanie zostaje.

http://www.allegro.pl/item254307091_przelacznik_sygnalu_vga_svga_2_1_reczny_nowos.html coś takiego (chyba) będzie OK. Tylko ciekawe czy to działa "w obie strony".

[#5] Re: Przelacznik sygnalu AGA vs. Karta graf.

@Fazior, post #3

Czyzbym wyczuwal, ze wspominasz o mnie i moim pilocie do tunera

PS.Problem jest nawet przy przelacznikach obraz-mysz-klawa (KVM). Uzywam takeigo w robocie, kosztowal kilkaset slotych, ale i tak przy zmianie sygnalu/klawy/myszy wszystko musze manualnie przestawiac..

Ostatnia modyfikacja: 19.10.07 19:56
[#6] Re: Przelacznik sygnalu AGA vs. Karta graf.

@Fazior, post #3

Hym, no cóż, pewna osoba myślałaby, że n.p. AmigaOS wie na jakim ekranie aktualnie wyświetla... Ta sama osoba, myślałaby, że serial jest, uC kupuje się w sklepach, a schematy KVM-ów są w sieci, ale pewnie by się pomyliła, bo już od dłuszego czasu czyta PPA i widzi, że "problem" co pewien czas powraca i pozostaje nierozwiązany... :P ;)
[#7] Re: Przelacznik sygnalu AGA vs. Karta graf.

@Torn, post #6

No dobrze, dobrze :D.

Ja akurat znalzlem ten sam przelacznik! :). Ten by dzialal (pewnie) ale trzeba przejsciowki zenska-meska... na VGA...

Wolalbym automatyczny... :)

Kreciu
[#8] Re: Przelacznik sygnalu AGA vs. Karta graf.

@Krecik, post #7

Krecik napisał(a):

> Ja akurat znalzlem ten sam przelacznik! :).

?!?
Ja nic nie pisałem o żadnym *konkretnym* przełączniku, raczej o idei...

> Wolalbym automatyczny... :)
No... właśnie taki(a raczej pomysł na taki) opisałem w moim poście:
1)podłączasz KVM do seriala(po przez mikrokontroler, TTL czy jak tam lubisz - nie znam się na elektronice za bardzo, więc to nie jest "gotowiec" )
2) prosty programik odpytuje w pętelce AOS co ci tam wyświetla(AGA czy CGX) i przestawia KVM jak trzeba i...
3)voila! ;)
Problemy:
1)Bez AOS programik pewnie nie będzie działał, więc z gierkami(itd. itp.) nie będzie działać, ale to akurat można łatwo zniwelować, zakładając że dopóki nasz program się nie załaduje, jedziemy na AGA(Czy są jakieś gry, odpalane z dyskietki i wymagające CGX? ;) ).
2) Hym... Tu coś miało być, ale zapomniałem, podczas pisania tego posta... :P
[#9] Re: Przelacznik sygnalu AGA vs. Karta graf.

@Torn, post #8

Odp. miala byc na post wyzej, sie mi pomylilo
[#10] Re: Przelacznik sygnalu AGA vs. Karta graf.

@MinisterQ, post #2

No tak ale przeciez, jak uruchmowie sobie Fantastic Dizzy to jak sie ma Virge zainicjowac?? Prund moze i pojdzie, ale czy to da sygnal przelacznikowi do przelaczenia??? Nie mam pojecia.

Chyba kupie jakis automatyczny i sprawdze... podziele sie efekatami :).

Kreciu

PS. Prund - prad ;).
[#11] Re: Przelacznik sygnalu AGA vs. Karta graf.

@Krecik, post #10

No tak ale przeciez, jak uruchmowie sobie Fantastic Dizzy to jak sie ma Virge zainicjowac??

No, w takiej sytuacji, jak włączysz sobie amigę, i od razu odpalisz z dyskietki grę, to owszem, nie ma szans na inicjacje virge. Ale w sytuacji gdy tą grę odpalasz z systemu, np. za pomocą whdload, to sytuacja wygląda "odrobinę" inaczej.

Przełączniki nie działają tylko na "prund". Jeśli taki "automatyczny" przełącznik działa na zasadzie wykrywania impulsów synchronizacji, to w opisanej sytuacji w pierwszym poście po prostu nie zadziała, z racji tego że na obu gniazdach (vga z virge i aga ze scandublera) będą impulsy synchronizacji, pomimo że "aktywne" z punktu widzenia użytkownika będzie tylko virge. W takiej sytuacji 99% "automatycznych" przełączników dostępnych na rynku zostawia tzw. "decyzje" użytkownikowi, który może sobie wtedy sygnały przełączać manualnie. ;)
To tak jakbyś miał włączone jednocześnie dwa komputery. Który przełącznik ma wtedy wybrać? ;)

A swoją drogą stanowcza większość tzw. "przełączników" sygnałów wprowadza widoczne zakłócenia, bądź pogarsza obraz (odbicia, smużenie, blur), dlatego warto przed zakupem sobie kazać włączyć takie ustrojstwo, i zobaczyć na własne oczy czy jakość sygnału po przejściu przez taki przełącznik jest akceptowalna.

[#12] Re: Przelacznik sygnalu AGA vs. Karta graf.

@Krecik, post #1

Jak już kiedyś pisałem: najlepszy przełącznik sygnału AGA - VGA jest zabudowany na CV64.
I co najpiękniejsze obsługuje go system dzięki CGX. Można go tak ustawić, że będziemy mieć obraz na dwóch monitorach (system na VGA, a ScalaMM na TV), albo będzie automatycznie przełączał sygnał na sygnał z aktywnego screenu (RAmiga M).
Tak więc zawsze jako wzór idealnego przełącznika AGA - VGA podaję kartę CV64.
[#13] Re: Przelacznik sygnalu AGA vs. Karta graf.

@Krecik, post #1

Czołem.
Miałem kiedyś monitor Iiyama z drugim wyjściem BNC i opcja "auto" w ustawieniach nie działała. Kup sobie przełącznik np. taki jak ten http://www.allegro.pl/item254692185_przelacznik_kvm_z_kablami_wyprzedaz_.html. Ważne, aby było przełączanie nie tylko z klawiatury oraz aby było dodatkowe zasilanie (w niektórych KVMach zasilanie idzie tylko z ps/2 i z Ami nie działa - sprawdałem).
Pozdro.

[#14] Re: Przelacznik sygnalu AGA vs. Karta graf.

@Kitech, post #13

> w niektórych KVMach zasilanie idzie tylko z ps/2 i z Ami nie działa - sprawdałem

Mój KVM jest zasilany tylko z PS2 i działa mićdzy Ami<->PC bardzo dobrze.
Sprawdziłem :)

[#15] Re: Przelacznik sygnalu AGA vs. Karta graf.

@pekdar, post #14

Tak i nie... gdyz mowisz o PC vs. Amiga przelaczniku.

My tu piszemy o Amiga vs. Amiga i to jeszcze ta sama :).

MinisterQ:

Jesli chodzi o utrate sygnalu to bardziej mnie martwi wyjscie Virge, bo to czy mi "Dizzy" bedzie zle wygladal to juz nie tak bardzo... biorac pod uwage rodzielczosc gier na Ami clasic ;).

kmilota:

Ja bym powiedzial ze najlepsza to jest Picasso IV, gdyz PRZEPUSZCZA sygnal AGA i masz na jednym zlaczy i AGA (double) i PIV :) (nie uzywalem ale czytalem...)... dlatego ta karta jest tak droga (jesli ktos jest na tyle glupi (albo szuka kasy) zeby ja sprzedac ;).

Kitech:

Jesli chodzi o zasilanie to wolabym bez zasilania, gdyz chce to "wczepic" do srodka mojej "konstrukcji" (obudowe - kleje, spawam, wierce ;) ) moze byc nawet "manualny" to bede mial "wajche" przelaczika na obudowie...

Widze ze pewnie z automatem sie nie da, moze jedynie gdy z floppa odpale to wtedy by sie sam przelaczyl (a mowiac inaczej "podal" sygnal - bo co tam przelaczac ;) ).

Dziekuje za odpowiedzi, jak cos znajde i zadziala to dam znac :). Jesli macie jakis sugestie chetnie pomysle nad nimi :).

Kreciu

PS. Jakie gdy "dyskietkowe" poprzez whdload mozna odpalic ? Moze i lamerskie pytanie ale ja jak przestalem grac mialem 13 lat a potem uzywalem do bardziej "prof" zajec a potem przerwa 7 lat... wiec jestem nie na czasie.

PS. Acha i nie pytajcie dlaczego chce odpalic Fantastic Dizzy ;). Dzieciak ze mnie... ;) ok, racja OK
[#16] Re: Przelacznik sygnalu AGA vs. Karta graf.

@Krecik, post #15

Krecik napisał(a):

> kmilota:
>
> Ja bym powiedzial ze najlepsza to jest Picasso IV, gdyz
> PRZEPUSZCZA sygnal AGA i masz na jednym zlaczy i AGA (double) i
> PIV :) (nie uzywalem ale czytalem...)... dlatego ta karta jest
> tak droga (jesli ktos jest na tyle glupi (albo szuka kasy) zeby
> ja sprzedac ;).

Właśnie CV64 tak samo to robi. Tylko że pierwsza była CV64, a dopiero po niej PIV.
Jeden plus CV64 to to że działa pod obsługą CGX.
[#17] Re: Przelacznik sygnalu AGA vs. Karta graf.

@kmilota, post #16

to nie wiedzialem... ale juz 64/3D chyba nie. przepuszcza...
[#18] Re: Przelacznik sygnalu AGA vs. Karta graf.

@Krecik, post #17

Krecik napisał(a):

> to nie wiedzialem... ale juz 64/3D chyba nie. przepuszcza...
>

Aby CV64/3D tak samo działała, to wystarczy podłączyć do niej dedykowany scandoubler.
[#19] Re: Przelacznik sygnalu AGA vs. Karta graf.

@kmilota, post #16

Tak, tylko ześ trochę pomieszał. Bo CV64 przepuszcza sygnał AGA (i nie tylko ta karta tak robi), a Picasso IV ma FlickerFixer, który do CV 64 nie dołączysz - możesz dokupić "tylko" Scandoubler. I tu jest duża różnica, bo w pierwszym przypadku musisz mieć monitor który AGA zobaczy po przepuszczeniu, a w drugim wystarczy zwykły VGA. Zresztą inaczej to działa, bo w CV64 jest to kabelek, który łączy się wyjście monitorowe Amigi z kartą, a Picasso IV obsługuje łącze video, co jest bardziej eleganckie i praktyczniejsze. A jeśli chodzi o przepuszczanie sygnału AGA (jak w CV64 za pomocą kabelka) pierwsza chyba była Spectrum GVP.

Ostatnia modyfikacja: 21.10.07 13:21
[#20] Re: Przelacznik sygnalu AGA vs. Karta graf.

@AS, post #19

No wiec dobrze mowilem ze PicassoIV lepsza ;)

Kreciu,

PS. Jakby wszyscy robili takie karty do Ami to nie bylo by zadanego problemu, ALE... gdyby...
[#21] Re: Przelacznik sygnalu AGA vs. Karta graf.

@AS, post #19

Coś w tym jest co piszesz :) Tylko jak ktoś nie potrzebuje Flickerfiksera, to po co przepłacać. A dzięki podłączaniu do CV64 sygnału z AGI przez kabelek, można w ten sposób podłączyć zewnetrzny scandoubler (nawet z flickerfikserem).
No i co najważniejsze: CV64 jest szybsze od PIV.
[#22] Re: Przelacznik sygnalu AGA vs. Karta graf.

@kmilota, post #21

I tu się mylisz, Picasso IV jest najszybszą kartą (2D) pod sloty Zorro (jest sporo szybsza od CV64). Szkoda, że nie wyszedł moduł 3D do tej karty, bo byłaby to najszybsza karta pod Zorro ze wszystkich. Ale w tym przypadku CV64 też nie ma 3D.

[#23] Re: Przelacznik sygnalu AGA vs. Karta graf.

@AS, post #22

I niech na tym stwierdzeniu sie offtop zakonczy ;)

To jak z tym przelacznikiem??
[#24] Re: Przelacznik sygnalu AGA vs. Karta graf.

@Krecik, post #1

Znalazlem co takiego...

http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/product_info.php?products_id=565&osCsid=3207fbfb8f39fb6a5e6b7d7866a704d4

Pytanie jest dlaczego te kable kosztuja $86

Kreciu

PS. A jak to ustrojstwo dziala? MANUAL...

Ostatnia modyfikacja: 11.11.07 16:04
[#25] Re: Przelacznik sygnalu AGA vs. Karta graf.

@Krecik, post #24

Tasiemki w roli kabli sygnałowych?
Mydło widzę...

[#26] Re: Przelacznik sygnalu AGA vs. Karta graf.

@MinisterQ, post #25

Przeciez BeVizja tez ma tasiemki , moze nie pol metra ale...

A jak roznica pomiedzy kablem a tasma

Kreciu

[#27] Re: Przelacznik sygnalu AGA vs. Karta graf.

@Krecik, post #26

Porządny kabel ma ekranowanie, a taśma nie.

[#28] Re: Przelacznik sygnalu AGA vs. Karta graf.

@Pinto, post #27

Podam przykład,że jednak ma: 80-cio pinowe taśmy do dysków IDE 40pin.

[#29] Re: Przelacznik sygnalu AGA vs. Karta graf.

@11MASTEr, post #28

no wlasnie .

Kreciu ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem