[#1] Hdd w ami jako slave
Chcę botowac amige z hdd ustawionego na slave, czy to mozliwe(CDrom-master, hdd-slave)??

[#2] Re: Hdd w ami jako slave

@arti4-92, post #1

Sprobuj sam. Nic nie zniszczysz.

[#3] Re: Hdd w ami jako slave

@arti4-92, post #1

podobn jestes taki thebesciak a takich prostych rzeczy nie umiesz ??

to pogrzebaj w HDToolbox'ie ewentualnie na google

[#4] Re: Hdd w ami jako slave

@arti4-92, post #1

Znajomość OSa się kłania. :) Zbootujesz bez problemu. Niewielki problem będzie z CD-ROM - trzeba będzie pogrzebać przy mountliście.
[#5] Re: Hdd w ami jako slave

@APC74, post #4

Chodzi oto ze system sie nie bootuje... Cały czas kombinowałem z 4xeide, ale nie pomyślałem o tym żeby hdd byl na slave a cd-rom na master(niedarady zworkowac)

[#6] Re: Hdd w ami jako slave

@arti4-92, post #5

W amidze master/slave nie ma znaczenia. Bootowanie odbywa się z
partycji o wyższym priorytecie. Jedyny problem może być - złe
zworkowanie, ew podpięcie pod taśmę, z której dyski są nie widoczne ze
względu na brak sterowników w romie.

[#7] Re: Hdd w ami jako slave

@Kaczus, post #6

Jak wchodzę w bootmenu to pokazuje mi tylko ds0 i cc0 czyli hdd na lisice niema... Spróbuję jeszcze w innym miejscu na taśmie podłączyć :)

Edycja: P.S. Nie mogę zbootowac systemu z dyskietki, bo mam escomową stację...

Zaraz spróbuję taśmę przerobić..

Ostatnia modyfikacja: 21.10.07 09:32
[#8] Re: Hdd w ami jako slave

@arti4-92, post #7

Escomowska stacja dyskietek pozwala na bootoanie systemu, jedynie
problem jest z niedosowymi dyskietkami.

Ostatnia modyfikacja: 21.10.07 09:44
[#9] Re: Hdd w ami jako slave

@arti4-92, post #7

A jak wyjmiesz taśmę sygnałową z CD-ROM (odłączysz go) to z HD Ci startuje? Bo jeżeli tak, to znaczy, że obydwa urządzenia mają ustawione jednakowe tryby pracy: obydwa jako master albo obydwa jako slave, ewentualnie jedno z nich (najczęściej CD-ROM) ma ustawiony tryb "cable select" - czyli tryb pracy wybiera samodzielnie w zależności od tego w którym miejscu taśmy jest podłączony.
Moja A1200 (Commodore) nie lubi jak się jej podłącza urządzenia z "cable select". Po podłączeniu takiego urządzenia (niezależnie w które miejsce taśmy sygnałowej) efekt jest taki sam jak u Ciebie - wszystkie urządzenia IDE "znikają".

Ostatnia modyfikacja: 21.10.07 09:50
[#10] Re: Hdd w ami jako slave

@APC74, post #9

Kurde... Ustawiłem cd na cs, a hdd na ma i wszystko śmiga :). Jeszcze się odezwę, jak dostanę przejściówkę IDE slim-->IDE :)

[#11] Re: Hdd w ami jako slave

@arti4-92, post #1

Na standardowym kontrolerze - nie.
[#12] Re: Hdd w ami jako slave

@Daclaw, post #11

Daclaw napisał(a):

> Na standardowym kontrolerze - nie.

Możesz rozwinąć ten temat? Bo ciekawe rzeczy piszesz. I na pewno z dysku SCSI o unicie 6 też nie zabotuję, bo musi być na zero?
[#13] Re: Hdd w ami jako slave

@kmilota, post #12

Mowa jest o kontrolerze IDE.
[#14] Re: Hdd w ami jako slave

@Daclaw, post #13

no tak czy inaczej dziwne rzeczy prawisz... mialem podłączone na standardowym kontlorerze dyski w amidze i bootowalem z którego chciałem.

[#15] Re: Hdd w ami jako slave

@Daclaw, post #13

No to napisz nam jaką to ma różnice dla AmigaOS, że jakieś urządzenie podpięte do IDE Amigi jest ustawione na master czy slave. No i jak to jest w ogóle widoczne dla AmigaOS.
[#16] Re: Hdd w ami jako slave

@kmilota, post #15

Po za tym czy jest widoczne - nie ma zadnego znaczenia.

[#17] Re: Hdd w ami jako slave

@kmilota, post #15

master czy slave ma znaczenie jedynie, gdy oba napędy mają ten sam priorytet. Ogólnie na amidze najpierw są priorytety, a potem ustawienie zworki.

[#18] Re: Hdd w ami jako slave

@Kaczus, post #14

Zgubiliśmy zasadniczy sens wątku. Odnosiłem się do pytania Artiego, czy zadziała kombinacja: CDRom master i dysk slave. Doświadczenie nauczyło mnie, że na standardowym kontrolerze IDE A600/1200/4000 to nie zadziała - amiga wogóle nie wystartuje albo nie wykryje urządzeń - i tylko o to mi chodziło. Nie o przypadek dwóch dysków widzianych poprawnie przez system.
[#19] Re: Hdd w ami jako slave

@Daclaw, post #18

Jeśli będą widziane w systemie to wystartuje, bo czemu mialoby nie wystartować?

[#20] Re: Hdd w ami jako slave

@Daclaw, post #18

Daclaw napisał(a):

> Zgubiliśmy zasadniczy sens wątku. Odnosiłem się do pytania
> Artiego, czy zadziała kombinacja: CDRom master i dysk slave.
> Doświadczenie nauczyło mnie, że na standardowym kontrolerze IDE
> A600/1200/4000 to nie zadziała - amiga wogóle nie wystartuje
> albo nie wykryje urządzeń - i tylko o to mi chodziło. Nie o
> przypadek dwóch dysków widzianych poprawnie przez system.

Piszesz nieprawdę i mieszasz niedoświadczonym Amigowcom w głowach. Ja mam A4000 i na standardowym kontrolerze dysk IDE i CDROM Atapi. Po przełączeniu zworek tak, aby CDROM był master a twardy slave, Amiga normalnie się botuje. Jak już inni tu pisali, dla Amigi nie ma to znaczenia. Liczy sie tylko i wyłącznie ustawienie priorytetu. Sam mam jeszcze dwa dyski UWSCSI, nagrywarkę SCSI i ZIP na SCSI, więc aby zabotować z innego dysku, wystarczy zmienić priorytety za pomocą HDToolBox albo wskazać w bootmenu.
Jeszcze raz napiszę: nie ma znaczenia w Amidze czy twardziel na taśmie z CDROMem jest master czy slave.
[#21] Re: Hdd w ami jako slave

@Daclaw, post #18

Z tymi kontrolerami to jak widać różnie bywa - u mnie nie zadziała, jeżeli którekolwiek urządzenie ma zworkę na "cable select" a artiemu właśnie dopiero na takim ustawieniu "zaskoczyło". Widocznie Amiga jest wysoce spersonalizowanym komputerem i każdy egzemplarz ma swoje indywidualne narowy i humory.
[#22] Re: Hdd w ami jako slave

@kmilota, post #20

Ja mam A4000 i na standardowym kontrolerze dysk IDE i CDROM Atapi. Po przełączeniu zworek tak, aby CDROM był master a twardy slave, Amiga normalnie się botuje.

A w przypadku mojej A4000 to się nigdy nie udało. Zapewne zależy to w takim razie od modelu czytnika.
[#23] Re: Hdd w ami jako slave

@Kaczus, post #8

Ja z Escomowskich stacji przypominam sobie jedynie problem z dyskami HD. Trzeba było zaklejać otwór, żeby była widziana jako DD.

Bootowanie z każdej dyskietki bezproblemowo się odbywało, ale może nie trafiłem nigdy na taką problematyczną NDOS o których piszesz po prostu.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem