[#1] bootup sqnc A1200
Dostałem od kolegi A1200 (rom 3.1 Amiga Inc.) do testów, kolega kupił ja od kogoś za 3 PLN (amiga, zasilacz, mysz, troche książek, dyskietek). Zasilacz szfankował, ale jest już OK, mam natomiast pytanie odnośnie samej amigi, bo nie wiedziałem co sie z poczatku dzieje, a teraz już wiem, Amiga ta uruchamia sie około 1 minuty zanim wyświetli na ekranie bootscreen z latająca dyskietką, wydało mi sie to dziwne co najmniej, w A600 którą mam już od dawna, tak nie jest, dojście do bootscreenu to kwestia kilku sekund, czy z tą amigą jest coś nie tak?

Pytam, bo mam zamiar odkupić tę amigę, odrestaurować ją nieco, a potem zacząć rozbudowywać : )

[#2] Re: bootup sqnc A1200

@Bagheera, post #1

Wszystko poprawnie działa. A romie 3.1 jest tak, że Amiga daje czas na zgłoszenie się twardego dysku. Jak go nie ma to jest to takie oczekiwanie - animacja nie zgłasza się od razu. Jak zainstalujesz HD, to powinna startować bardzo szybko.

[#3] Re: bootup sqnc A1200

@AS, post #2

oki, dzieki za info, zapytam się jeszcze o taką rzecz przy okazji, mogę sobie kupic dowolnej pojemności dysk 2,5 cala (3,5 też, ale wole ten mały)+os 3.9+sfs ?
3.9 pewnie jest na cd, wiec i jakiś cd-rom slim tez sie przyda, czy da radę zasilacz to obsużyć, czy będę musiał już podpiąc zewnętrzne zasilanie?
i czy 3.9 to dobry pomysł na początek, (bez turbo), pewnie za mało ramu na to będzie

bo raczej nie bedzie mnie stac na takiego kombosa na raz turbo+slimhdd/cd-rom/rw

[#4] Re: bootup sqnc A1200

@Bagheera, post #3

Jak zainstalujesz OSa 3.9 i dasz ze 32 kolory to zostanie Ci ok 600 kb pamięci. To trochę mało. Ale z drugiej strony OS 3.9 na motorolę jest najlepszy (tak, wiem że można poprawić 3.1, ale w 3.9 to mam od razu bez grzebania - to tak dla malkontentów). Za małe pieniądze są na Allegro rozszerzenia pamieci o 8 MB Ramu, na początek to wystarczy.
Możesz dokupić dysk dużej pojemności (chyba do 120 GB), ale na standartowym kontrolerze lepiej pierwszą partycję (systemową) zrobić poniżej 4 GB. Ja mam FastATA, ale tutaj było to opisane niedawno. Możesz do takiego dysku zastosować SFS, albo FFS, ale to poprawione z OSa 3.9 - zlikwidowane jest ograniczenie dysku do 4GB.
OS 3.9 jest na płycie i tu jest mała parodia: musisz na początek zainstalować sterowniki do CD. Bo choć na płycie z OSem 3.9 są one, to jak je zainstalować jak są na płycie. Ale Aminet tu pomoże. Od razu pobierz sobie i zainstaluj poprawki BB1 i BB2 i BB-polski.
Jeśli chodzi o zasilanie to lekki zasilacz u mnie przez duży czas obsługiwał HD, CD i katrę turbo z 030. Nie miałem tutaj nigdy problemów. Pojawią się one jak zainstalujesz w przyszłości kartę z 040 lub PPC. Ponadto ja miałem dysk 3,5", a ten potrzebuje więcej prądu.

[#5] Re: bootup sqnc A1200

@Bagheera, post #3

da się założyć laptopowy CD i dysk 2.5 cala, chociaż jest z tym trochę zabawy
jestem na bieżąco o tyle, że jestem w trakcie montowania czegoś takiego do kupy, na razie wnioski i różne fakty: ;)
- mam płytę 2B, dysk fujitsu 2,1 GB (pobór prądu 0,5 A), napęd LG CRN8245B i przelotka ide2.5<>laptopowy CD
- popularny napęd Nec 224 cośtam (nie pamietam dokładnie, ale to 224 jest bardzo charakterystyczne, pełno tego na Allegro) powoduje błędy transmisji z HDD - czyli w praktyce nie działa (sprawdzałem dwa różne egzemplarze, oba sprawne, sprawdzone w laptopie)
- zrobiłem taśmę 2.5 cala z 3 złączkami, po czym fikuśnie ją wygiąłem (aby dysk i napęd zmieściły się w desktopie)
- szczęśliwie mój HDD i CD fabrycznie są zezworkowane jako odpowiednio Master i Slave - nic nie trzeba było ustawiać
- zamontowałem jakiś darmowy (demo) system obsługi CD z Aminetu - działa
- działa nawet po podpięciu owianej złą sławą karty Apollo 1240 (25 MHz)
- czasami wiesza się - podejrzewam brak prądu (żadnych przeróbek - na razie wszystko leci jak ojciec Commodore stworzył), albo przegrzewający się CPU (brak radiatora i wiatraka)...
w miarę wolnego czasu (obecnie brak) zlokalizuję źródło problemów i poprawię, a najpierw skręce wszystko, bo obecnie całość leży na płycie głównej poprzekładane książkami które miałem pod ręką

Ostatnia modyfikacja: 23.10.07 00:51
[#6] Re: bootup sqnc A1200

@wali7, post #5

Wali wiesza Ci się z powodu przegrzewania się procesora. Naklej jakiś radiatorek na tę 040 i powinno pomóc.

[#7] Re: bootup sqnc A1200

@AS, post #6

dzięki, sprawdzę :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem