[#1] PNG icony - instalacja, pakiety...
Witam!

Zaistalowalem "poprawnie" Afa OS3.96... dziala :).

Zabralem sie za PNG iconki ale po za tym ze je WIDZE w katalogach, klikam nie nie i otwieram katalogi... nie moge ich SKOPIOWAC. Normalna podmiana ikonki nie dziala :(...

A nie znam zadnego programu ktory by to robil :(.

Pomozcie! :D.

Kreciu

PowerIcons sie wywalaja razem z Afa (przynajmnej u mnie)... ale nie potrzebuje tego pakiety gdyz Afa dziala...
[#2] Re: PNG icony - instalacja, pakiety...

@Krecik, post #1

Ok, problem rozwiazany, teraz mam piekny Worbecnch :D.

Na kompakcie OS3.9 w contribution znalem mala pchelke IconCopy44 czy jakos tak (te dwie czworki na pewno ma w nazwie ;) ), dzial SWIETNIE :).

Musze powiedziec ze Workbench po zainstalowani Afa_OS3.96 i icon PNG (nie trzeba instalowac PowerIcon jak jest Afa), Visual Prefs wyglada SUPER.

Czy wiecie dlaczego moze nie dziala Birdie? Za nic w swiecie mi nie podmienia skorek :(.

Na stronie ppa.pl jest art. o Birdie, ale sciezka startup-sequence nie dziala jaka tam autor podal :(, jak patrze na manual od Birdie to tez nie dziala... Nic sie nie dzieje...

Kreciu

Polowicznie szczesliwy, uae... takie zle nie jest... ale wole swoja 040 i moze niedlugo PPC :).
[#3] Re: PNG icony - instalacja, pakiety...

@Krecik, post #2

Na stronie ppa.pl jest art. o Birdie, ale sciezka startup-sequence nie dziala jaka tam autor podal , jak patrze na manual od Birdie to tez nie dziala... Nic sie nie dzieje...

1. Podaj dokładnie co wpisujesz
2. Upewnij się czy masz w systemie datatyp do obsługi formatu obrazka, który chcesz wczytać (chyba, że to IFF).
3. Używasz MCP? Ja pamiętam, że mi coś Birdie się z nim gryzł.

[#4] Re: PNG icony - instalacja, pakiety...

@Krecik, post #2

RUN <>nil: C:Birdie ?
Musi byc po c:iprefs w kolejnosci.

Do ustawiania preferencji birdie jest program 'birdie prefs' (bprefs).

@mailman

Jakos nie zauwazylem by birdie grylo sie z mcp, uzywam juz pare latek. Co konkretnie sie dzialo Tobie?

[#5] Re: PNG icony - instalacja, pakiety...

@Krecik, post #2

Na koncu startup-sequence, po LoadWB, ale koniecznie przed EndCli >NIL:, wpisz np. cos takiego:

c:birdie noiconborder pubscreens activecolor=ffffff patterns=HD:tapeta

Gdzie przy patterns= musisz podac pelna sciezke dostepu do tapety. Pamietaj ze musisz miec tez sprawne datatypy.
[#6] Re: PNG icony - instalacja, pakiety...

@mailman, post #3

Wyglada to tak:

C:AddDataTypes REFRESH QUIET
c:afa_os_loader
Run > NIL: "Programy:VisualPrefs"
C:IPrefs
Run > NIL: c/Birdie dh0:c/podklad/WindowTexture.iff dh0:c/podklad/windowTexture_inactive.iff NOBITMAPS NOLIGHTING ACTIVEPATTERN PUBSCREENS

I nie zmienia wygladu okien :(.

Jakie pomysly?

Gdziej sa Birdie Prefs? Ja tego nie mialem w moim "pakiecie"...

Kreciu
[#7] Re: PNG icony - instalacja, pakiety...

@Krecik, post #6

Jakie pomysly?

No, sprobuj po LoadWB i przed EndCLI >NIL: :)

Albo po prostu wpisz ta linijke na "zywca" po zaladowaniu WB (wczesniej wysrednikuj ja z s-s).
[#8] Re: PNG icony - instalacja, pakiety...

@Krecik, post #6

Ja bym zrobił to, co proponuje Andrzej. Uruchomić to z Shella, gdy system już jest uruchomiony. Może coś tam nie gra jak powinno. SnoopDos w tle i sprawdzamy. Może na przykład zła picture.datatype?

[#9] Re: PNG icony - instalacja, pakiety...

@11MASTEr, post #4

Już teraz nie pamiętam co tam było nie tak. Nie używam Birdie, bo spowalnia mi wszystko.

[#10] Re: PNG icony - instalacja, pakiety...

@mailman, post #8

Sprawdze, co napisaliscie ale za okolo 2 godziny, film przezucam z kamerki na PC i nie moge ekranow przelaczac przez ten czas :(.

Picture datatype jest od 3.9 a potem BoingBagI i II (ale nie wiem czy tam byl do tego update, ale to nie wazne). Generalnie system zaraz po instalacji plus updates...

Sproboje z Sheela ;)

Kreciu

PS. Bridie bedzie pewnie tylko na UAE... a tutaj mam Core2Duo 2.66 wiec pewnie pociagnie ;), a 040 + Voodoo to nie wiem, bo jeszcze jak mowie Medek na stole lezy i czeka :) na obudowe! Ale generalnie to i bez Birdie wyglada SUPER :), cos ale Mac OS
[#11] Re: PNG icony - instalacja, pakiety...

@Krecik, post #6

Gdybys mial mejla w swoim profilu to bprefs byloby juz dawno na Twoim koncie.

ale z drugiej strony jesli aminet gryzie, klawisz szukaj straszy to lepiej nie odpisywac na takie posty..ehh

http://aminet.net/util/misc/bprefs.lha

Ostatnia modyfikacja: 28.10.07 20:24
[#12] Re: PNG icony - instalacja, pakiety...

@11MASTEr, post #11

A na aminecie to pisze ze taki program istnieje bprefs i sluzy do obslugi Birdie? ? Tam masz taka mase programow... ze znalez bprefs to MUSISZ wiedziec ze cos takiego istnieje :P.

Ja myslalem ze to jest czesc Birdie... :)

Kreciu

PS. Moj mail? Acha! ;)

Ostatnia modyfikacja: 28.10.07 22:14
[#13] Re: PNG icony - instalacja, pakiety...

@11MASTEr, post #11

Poooszloooo ALE jak tylko zatwierdze preferencje, juz po resecie lipa nic nie ma :(, musze jeszcze raz do preferencji i tak w kolko :(.

Nie wiem co jest ale wymysle ;)

Pieknie jest jak zaistalowany, teraz jeszcze szukam ikony ram w prefs (zapomnialem po 5 latach, ale znajde i kosza na smieci (tutaj to musze po googlac bo nie wiem jak to jest w 3.9... miale 3.1 a tam kosz to sobie sam robilem ;).

Pszesle, obrazki jak "zrobie" calosc :). Jak ja kocham to rzezbienie w "systemie". Potem bedzie Scalos... a potem Arexxa bede sobie przypominal i udoskonalal :D. I meczyl forumowiczow podczas tego procesu ;)

Dzieki za preferencje pod Birdie :D.

Kreciu

PS. Czy to okna od Birdie "about" a jakas "animacja" to juz tak zawsze... czy mozna wywalic...

Ostatnia modyfikacja: 28.10.07 23:56
[#14] Re: PNG icony - instalacja, pakiety...

@Krecik, post #13

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=48481&t=48463&ostatnie=1
po prostu ponownie tego pisac mi sie nie chce

[#15] Re: PNG icony - instalacja, pakiety...

@11MASTEr, post #14

A wez taka sytuacje pod uwage.

Uruchamiam birdie prefs... szukam obrazkow, kilkam, wybieram, zatwierdzam... i...? NIC. Obrazka nie ma na liscie , ponawiam "te" procedure po 10 razy ooo i obrazek jest na liscie... "widoczny"... Zapisuje i "dziala" ide do pliku preferencji i sa zapisane obrazki/obrazek. Reset. NIC. Sprawdzam plik preferencji obrazki sa tam zapisane.

Pojawia sie take komunikat ze tam nie ma "Biridie process" przepisze dokladnie teraz nie moge uruchomic UAE.

Chyba zrezygnuje i zostane przy szaroburych okna :(.

A bylbys laskaw przeslac ciut wiecej Twojej Startup-sequence? Moze lepiej to umiejscowie...

Kreciu

Ps. Chyba zaloze temat o Birdie :D
[#16] Re: PNG icony - instalacja, pakiety...

@Krecik, post #15

...

Zrob tak jak ci napisalem. Nic wiecej. Olej prefsy.
[#17] Re: PNG icony - instalacja, pakiety...

@Krecik, post #15

[...]
DEVS:Monitors/Voodoo >NIL:
C:AddDataTypes REFRESH QUIET
Run >NIL: C:FPPrefs >NIL:
C:IPrefs NIL:
C:ConClip >NIL:
RUN <>nil: C:Birdie ? Path >NIL: RAM: C: SYS:Utilities SYS:Rexxc SYS:System S: SYS:Prefs SYS:WBStartup SYS:Tools SYS:Tools/Commodities
SYS:System/REXXMast >NIL:
[...]

[#18] Re: PNG icony - instalacja, pakiety...

@Krecik, post #1

Przykro mi ale nie dziala :(. Narazie to zostawiam bo cos mnie trafi.

Czy wpisze z pref. czy bez pref. to nie ma znaczenia...

Kreciu,

Sprobuje poznie :)
[#19] Re: PNG icony - instalacja, pakiety...

@Krecik, post #18

Ale marudzisz :P
Sprawdz czy naprawde uzywasz Birdie2000, nastepnie odpal wreszcie z Shella ta linijke, ale tym razem bez "zdradzieckiego" run >NIL:

Najlepiej odpal linjke ktora ci podalem. Zmien w niej tylko sciezke dostepu do tapety. Podgladnij wszystko SnoopDOSem.

DODANE: Koniecznie, a to BARDZO koniecznie, WYSREDNIKUJ lub wykasuj wreszcie aktualna linijke z S-S, aby nic nie mieszala.

Ostatnia modyfikacja: 30.10.07 05:02
[#20] Re: PNG icony - instalacja, pakiety...

@Andrzej Drozd, post #19

Birdie2000... czasem zmieni "tapete" okienka, wyglda to dobrze. Ale tylko jak bawie sie programem preferncji... potem wraca do normy.

Wiem ze nie piszesz o pref. ale jak klinke uzyj, zapisz, albo testuj to wyskakuje:

"No Birdie process detected" Czy cos w tym stylu... i nie zmieni... ale jak sie pobawie chwile w kilkanie to potem zmiania...

ZADEN ze "wpisywanych" spsobow nie dziala... nie mam nic w systemie co mogly by sie gryzc. Swierza instalacja + Afa OS + Visual Prefs. Powinno pojsc.

Nie rozumiem. Sproboje powalczyc w weekend. Teraz mam urwanie... glowy.

Kreciu

PS. Jakby moderaltor zmienil temat... jak zaistalowac Birdie to bylo by przydane. Albo jakis temat o Amiga Software Modding :), cos w tym stylu.

Ostatnia modyfikacja: 30.10.07 06:57
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem