[#1] ku przestrodze - overclocking GFXa
Witam Was.
Chcialłm się podzielic pewną uwagą odnośnie overclockowania procka karty gfx, a dokładnie voodoo3 3k wpiętej w mediatora.

Oryginalna wartośc to 166, sprawdzając różne ustawienia zostawilem na 190 - tak bylo przez 8-9 mc-y. Wyszedłem z zalożenia, że lepiej nie przesadzac i dac tak 'po polowie'. I teraz co następuje:
Wg mnie poprawa szybkości (jakaś) byla, czy zauważalna - trudno powiedziec. Zauważyłem jednak, że dosyę czesto amiga odpalajac się (mam na myśli wczytany system) miała jakieś dziwne artefakty w podkładzie (takie poziome białe kreski). Efekt wyraźny na podkładzie DopusaM2, podkładzie amigg, programów MUIowych - wszedzie tam gdzie wystepowały podkłady samo powielające się.
Plus, a raczej in minus to jakby częstrze problemy związane z czyszczeniem pamięci itp.(czyt. guru).

Wnioski: Ogólnie jednak nie warto. Po przywróceniu wartości podstawowych taktowania karty w/w efekty ustąpiły. ok, racja

Testy porównacze szybkosci wykonywałem na oko grając w Q2. OK

[#2] Re: ku przestrodze - overclocking GFXa

@11MASTEr, post #1

a jak z chlodzeniem,bo to dosyc istotna rzecz przy przetaktowywaniu?

[#3] Re: ku przestrodze - overclocking GFXa

@AmiChris, post #2

Standardowy radiator voodo3 (ten duży) + cooler 'puszczony' tak na 50-60%. Chodziło mi o to by wydmuchiwał ciepłe powietrze (troszkę chłodził) i wytwarzał minimalny hałas.

[#4] Re: ku przestrodze - overclocking GFXa

@11MASTEr, post #1

Warto/niewarto - jeśli chcesz mieć stabilny system do pracy - nie
warto.
Jeśli chcesz pograć i każda klatka w kwaka się liczy - warto. ;)
Chociaż przy cenach V3-PCI, to ja osobiście bym się raczej nie
bawił... :P
A co do opisanych problemów, to popraw chłodzenie, bo prawie na pewno
masz za słabe...
[#5] Re: ku przestrodze - overclocking GFXa

@Torn, post #4

Amiga to nie PC gdzie każdy MHz to następny FPS. Nawet dla tego qwaka nie warto!
Co do chłodzenia to nic nie musze poprawiac - zresztą wkrótce poczytasz sam. ok, racja

[#6] Re: ku przestrodze - overclocking GFXa

@11MASTEr, post #1

moze medek jest za cienki do podkrecania ;)

ja mam podkrecona bvizje i nie ma problemu

tu jest opis - BVision/CVision overclocking!

[#7] Re: ku przestrodze - overclocking GFXa

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #6

To nie wina Medka - także robiłem takie testy, u mnie to nawet całe linie były "skaszanione" różnokolowymi kropkami. Poprawa chłodzenia pomagała.
Na pc wystepowały takie same objawy.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem