[#1] pc dysk i płyta
mam pytanie bo wymyśliłem sobie że zaoszczędzę i wziąłem napęd z pc i włożyłem płytę z softem (wypalona na pc) i po pierwsze dioda hdd słabo sie cały czas świeciła a napend z dyskiem znikneły z wb odłączam cd i wszystko jest
a teraz dysk
też z pz wyjęty podłączam amigowy jako master i z fdd nie czyta wogule
chelp me a zpomniałem o tym że mam zasilacz z A500

po prostu po podłączeniu jednego pc-towskigo nośnika danych amiga ślepnie na resztę urządzeń pod IDEE

Ostatnia modyfikacja: 04.11.07 18:55
[#2] Re: pc dysk i płyta

@wytrzeszcz, post #1

Jeszcze raz i po polsku prosze .
[#3] Re: pc dysk i płyta

@wytrzeszcz, post #1

a po Polsku?

Zrozumiałem, że sobie podpiąłeś dysk pecetowy i cd-rom do Amigi. Więc.. Po pierrwsze, na dysku pecetowym masz jakiś system obsługi dysków inny niż amigowy. Na to radą jest podinstalowanie fat95 na Amidze i przyporządkowanie urzędzenia logicznego, np: MS0: do unita, do którego podpinasz dysk. Jeżeli jest jako pierwszy na taśmie - pisałeś, że jako master - to mam nadzieję, że podpiąłeś jako drugi dysk do drugiej taśmy (unit=2) bo inaczej to Ci nie wystartuje systemu :D jakbyś chciał podpiąć ten dysk jako bootujący :D.

W sumie to nie wiem o co pytasz, ale to może dlatego, że jestem po wódce i w trakcie :P.

Ostatnia modyfikacja: 04.11.07 18:11
[#4] Re: pc dysk i płyta

@Norbert, post #2

@Norbert
Jeszcze raz i po polsku prosze .

Heh, no właśnie ja o to samo :D.

[#5] Re: pc dysk i płyta

@wytrzeszcz, post #1

Ten chłopak ma a1200 ;o, może poprosru podłącz hdd(master) i cd-rom(slave), zainstaluj AsimCDFS lub CacheCDFS+atapi.device or asimcdfs.device :) i będzie z dyni:)

[#6] Re: pc dysk i płyta

@Norbert, post #2

po prostu po podłączeniu jednego pc-towskigo nośnika danych amiga ślepnie na resztę urządzeń pod IDEE

[#7] Re: pc dysk i płyta

@wytrzeszcz, post #1

na poczatke odstaw kawe.
[#8] Re: pc dysk i płyta

@wytrzeszcz, post #6

Wybacz gościu, ale tak formułując pytania nikt nie zrozumie Cię na forum a co dopiero w życiu..
Be clear!!

[#9] Re: pc dysk i płyta

@wytrzeszcz, post #6

Tak jak pisał arti-92 najprawdopodobniej masz kolizję master/slave. Sprawdź czy przypadkiem nie podłączyłeś do jednej taśmy 2 urządzeń ustawionych na master, albo 2 urządzeń ustawionych na slave.
A może z napędu optycznego jest wyjęta zworka ustawiająca master/slave? Czyli urządzenie nie jest w ogóle ustawione. Wtedy efekt byłby taki sam.
[#10] Re: pc dysk i płyta

@wytrzeszcz, post #6

Nie ma czegos takiego jak pecetowy nosnik.
Sa napedy SATA, IDE i SCSI i stosuje sie je w wielu typach komputerow.
[#11] Re: pc dysk i płyta

@APC74, post #9

bardzo dziękuje a tak dla pewności płyta zostanie odczytana?

[#12] Re: pc dysk i płyta

@wytrzeszcz, post #11

to zalezy od filesystemu :)

[#13] Re: pc dysk i płyta

@wytrzeszcz, post #11

A kto to może wiedzieć? Podłacz i sprawdź.

PS: co to jest "dysk pecetowy"?
[#14] Re: pc dysk i płyta

@AlaN, post #13

Dla mnie dysk pecetowy (pecetyczny jak to mówię sobie) to taki sformatowany pod peceta, np: NTFS. Tak to rozumiem :). Sam takiego dyskola kupuję niebawem (120GB) i podłączę go do Amisi formatując na SFS :). Żeby był amigowym :).

[#15] Re: pc dysk i płyta

@BagoZonde, post #14

Hihi.... nie ma dysków PeCetowych i Amigowcyh. Są IDE, SCSI itp.
[#16] Re: pc dysk i płyta

@BagoZonde, post #14

BagoZonde napisał(a):

> Dla mnie dysk pecetowy (pecetyczny jak to mówię sobie) to taki
> sformatowany pod peceta, np: NTFS. Tak to rozumiem :). Sam
> takiego dyskola kupuję niebawem (120GB) i podłączę go do Amisi
> formatując na SFS :). Żeby był amigowym :).

Hmm. Na moim dysku mam NTFS, ext3, FFS i SFS. To jaki on jest? pecetowo-arosowo-linuksowo-amigowy?

[#17] Re: pc dysk i płyta

@szuler, post #16

Dokładnie tak. :D
[#18] Re: pc dysk i płyta

@szuler, post #16

To jest tak zwany "mutant" ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem