[#1] Gorąca prośba do posiadaczy stacji 5.25'' A880 TOMS-a
Witam
Czy ktos moze zupelnie przypadkiem posiada w/w urzadzenie i zechcial by odkrecic 4 srubki i zajzec do srodka? :)
Problem polega na tym, ze kiedys nie pamietam juz poco wyciagalem naped z obudowy i prawdopodobnie wtedy oderwal sie jeden przewod/zwora na plytce adaptora, niestety nie idzie zlokalizowac skad...
Na zdjeciu jest to luzny przewod
http://www.kilos.pl/amidrv.jpg
Ewentualnie namiar na schemat jakiegos interface-u tego typu tzn. PC-towy naped 5.25'' > Amiga tez bylby pomocny.
Bede wdzieczny za wszelkie info.
Pzdr.
[#2] Re: Gorąca prośba do posiadaczy stacji 5.25'' A880 TOMS-a

@Kilos, post #1

Taki schemacik 5'25->Ami był w którymś z Magazynów Amiga,niestety teraz za bardzo nie mam czasu pogrzebać co to za numer.
[#3] Re: Gorąca prośba do posiadaczy stacji 5.25'' A880 TOMS-a

@waldiamiga, post #2

ja poczekam... ;) kilkanascie lat czekalem zanim znowu dopadlem a1200 ;)
Niestety zarchiwizowalem sobie wtedy swoje tracker-owe produkcje na 5.25'', a teraz okazalo sie, ze nie domaga fdd.
Takze jak sobie nie poradze, to bede sie przypominal ;)
pzdr.

[#4] Re: Gorąca prośba do posiadaczy stacji 5.25'' A880 TOMS-a

@Kilos, post #3

Znalazłem...numer 10/95,strona 24.
[#5] Re: Gorąca prośba do posiadaczy stacji 5.25'' A880 TOMS-a

@waldiamiga, post #4

grunt to przepastne archiwa ;) moze udalo by sie zrobic zdjecie albo skan tego schematu kiedys, w wolnej chwili? ;)
pzdr.

[#6] Re: Gorąca prośba do posiadaczy stacji 5.25'' A880 TOMS-a

@Kilos, post #5

Tutaj znajdziesz schemat:
http://www.ianstedman.co.uk/Downloads/add-drives.LZH

Wedlug mnie ten kabelek nalezy wpiac w polaczenie laczace pin 1 (23PIN) z pin 34 (34 pin connector)

Ostatnia modyfikacja: 26.11.07 00:29
[#7] Re: Gorąca prośba do posiadaczy stacji 5.25'' A880 TOMS-a

@Kilos, post #5

Nie muszę skanować,kolega Norbert podał linka do schematów.
[#8] Re: Gorąca prośba do posiadaczy stacji 5.25'' A880 TOMS-a

@Norbert, post #6

@Norbert dzieki za linka, schematy sa spoko, tylko tam to jest inaczej zrealizowane troche, tzn. mialem nadzieje, ze szybko i latwo dojde o co chodzi ale wyglada mi, ze bez cofniecia sie w czasie sie nie obejdzie :) tzn. musze sobie TTL-e ogolnie przypomniec, bramki i etc. ,dokladnie przestudiowac opisy do tych schematow tez.
Na dwoch schematach z tego archiwum, brak jest wogole tych bramek odwracajacych (74ls04) od wejscia jednej z nich idzie ten przewod wlasnie, spiete jest to tez do zasilania przez rezystor, miedzy 1 i 34 chyba nie, bo to jest spiete sciezka do NAND-a ( 7438 ) tak jak to jest na schemacie.
Ten 74ls04 co to go niema na schemacie, a jest u mnie, chyba realizuje te funkcje mechanicznego wlacznika ze schematu, tzn. daje znac o zmianie dysku czy cos tam i takie tez mam objawy z ta stacja, wykrywa sie ale dziwnie sie zachowuje i nie widzi dyskow.
Interesujacego prawdopodobnie schematu narazie nie moge oblookac, bo to jest .iff-h i niczym tego nie moge ruszyc na pececie, hi-res-owy iff to chyba jest? do ruszenia delux paint-em zdaje sie.
Sklecilem dopiero co nullmodem-owy kabel, moze jakos to ogladne albo znajde jakis prog co mi to na pececie wyswietli

@waldiamiga dzieki za szczere checi :)

Ostatnia modyfikacja: 26.11.07 14:42
[#9] Re: Gorąca prośba do posiadaczy stacji 5.25'' A880 TOMS-a

@Kilos, post #8

co do iff na pececie to da sie to ruszyc, sciagnij darmowy program do przegladania grafiki "irfan view" i paczke pluginow do tego, zainstaluj i sprobuj tego iff ruszyc przez niego. program na google znajdziesz.

[#10] Re: Gorąca prośba do posiadaczy stacji 5.25'' A880 TOMS-a

@Kilos, post #1

Rozkrecilem. Podlaczony jest do masy stacji dyskow. Przylutowany jest do blaszki miedzianej ktora przykrecona jest do "sanek", na ktorych znajduje sie glowica.
[#11] Re: Gorąca prośba do posiadaczy stacji 5.25'' A880 TOMS-a

@Andrzej Drozd, post #10

zbawco pokłony
Podpinalem go do masy ukladu ale tylko tak przytknalem i bez przekonania
Sprawdze dokladnie tym razem, dam znac o efektach.
pzdr.
[#12] Re: Gorąca prośba do posiadaczy stacji 5.25'' A880 TOMS-a

@Kilos, post #11

Po ciezkiej walce udalo mi sie uruchomic ta stacje, kabelek kabelkiem ale generalnie kiedys tam musialem poprzestawiac zworki... :)
Naped dziala ale niestety... z calego pudla dyskow zaden nie daje sie odczytac, dyski sa w idealnym stanie, wiec jest to dla mnie poniekad niezrozumiale, czyzby sie rozmagnesowaly?? bylem przekonany, ze naped jest walniety ale dyski normalnie sie formatuja i zapisuja, takze niemam pojecia...

Wszystkim dziekuje za pomoc.
pzdr.
[#13] Re: Gorąca prośba do posiadaczy stacji 5.25'' A880 TOMS-a

@Kilos, post #12

Uzywasz dyskietek HD czy DD? Niestety ta stacja ma problemy z dyskietkami HD. (podobnie jak i commodorowska do C64).
[#14] Re: Gorąca prośba do posiadaczy stacji 5.25'' A880 TOMS-a

@Andrzej Drozd, post #13

Wszystkie dyski DD, "markowe" ;) zaden nie idzie czy to z gierka czy z modulami 2 stukniecia glowicy i wszystko... biore taki dysk formatuje albo kopiuje cos na niego i jest cacy, nic nie qmam, bo dyski na 100% byly zapisane, lata swietlne temu ale na bank, skrupulatnie je sprawdzalem po zapisie wtedy.
[#15] Re: Gorąca prośba do posiadaczy stacji 5.25'' A880 TOMS-a

@Kilos, post #14

Możliwe, że nagrałeś je wtedy w innym formacie plików. Skanowałeś je jakimś programem do naprawy dysków?
[#16] Re: Gorąca prośba do posiadaczy stacji 5.25'' A880 TOMS-a

@Kilos, post #14

biore taki dysk formatuje albo kopiuje cos na niego i jest cacy

Tzn. jezeli teraz tak zrobisz to dziala czy nie dziala?

lata swietlne temu ale na bank

Wystarczy takie dyskietki przez dluzszy czas potrzymac gdzies kolo zrodla zasilania, przewodu pod napieciem lub krotszy kolo zasilacza/telewizora/monitora - zostana wykasowane z nich wszystkie dane.
[#17] Re: Gorąca prośba do posiadaczy stacji 5.25'' A880 TOMS-a

@Andrzej Drozd, post #16

normalnie moge zapisywac na tych dyskietkach po sformatowaniu, sprawdzilem na kilku sztukach.
Jestem swiadom tego, ze mogly sie rozmagnesowac, choc kilkanascie lat lezaly nieruszane w pudlach na pawlaczu raczej zdala od wszelkiego magnetyzmu, jest tego ok. 400 sztuk i prawdopodobie nie do odczytania wszystko, bo sprawdzilem losowo sporo... :(
[#18] Re: Gorąca prośba do posiadaczy stacji 5.25'' A880 TOMS-a

@Kilos, post #17

a bootselector masz?

[#19] Re: Gorąca prośba do posiadaczy stacji 5.25'' A880 TOMS-a

@Kilos, post #17

Szkoda zeby sie wszystko zmarnowalo (sformatowalo).
A czy na pewno nie uzyles innego formatu plikow na tych dyskietkach, (wspomnial o tym kmilota)
[#20] Re: Gorąca prośba do posiadaczy stacji 5.25'' A880 TOMS-a

@Norbert, post #19

Ja swojego czasu wszystkie dyskietki "duperowalem" i gdy uzbierala sie pokazna ilosc na HD, przegrywalem na gieldzie na cd, za niebagatelna sume. Oplacilo sie. Dyskietki przetrwaly.
[#21] Re: Gorąca prośba do posiadaczy stacji 5.25'' A880 TOMS-a

@Kilos, post #12

Kilos napisał(a):

> Po ciezkiej walce udalo mi sie uruchomic ta stacje, kabelek
> kabelkiem ale generalnie kiedys tam musialem poprzestawiac
> zworki... :)

Witam.
Daj fotki tych zworek. Moze cos doradzimy.
Pozdrawiam.

Ostatnia modyfikacja: 02.12.07 17:48
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem