[#1] 2 pytanka + problemik
Hej!

1. Czy do przejściówki ELSAT'u 2,5 - 3,5 HDD mogę podłączyć na 1 taśmie 2 urządzenia? np dysk + CD. Jeśli tak to jak to ustawiać, tak jak w pececie Master/Slave?

2. Czy takie coś: http://www.allegro.pl/item270369969_czytnik_kart_pcmcia_sd_ms_mmc_sm_msp_ultracienki.html
zadziała w amidze? Jeśli tak, to czy obsłuży każdą kartę SD?

Problemik:

Zakupiłem na allegro a1200, fast 8MB (były problemy z WHDLoad, pomogła podmiana kości SIMM na inną), podłaczyłem pod to dysk 2.1 GB. Całość działa jakieś 2-3h bez problemu, po czym zaczynają się cyrki - dysk przestaje odczytywać, amiga się przywiesz, nic nie mogę robić. Po wyłaczeniue wszystkiego na jakąś godzinkę wszystko znowu rusza. CO może być przyczyną, coś się pewnie przegrzewa tylko co? - zasilacz jest chłodny, układy Amigi też, dysk testowałem 48h w pecenie i też jest ok. Wymiękam powoli więc prosze o pomoc.

Pozdrawiam!
R.
[#2] Re: 2 pytanka + problemik

@rzeznik666, post #1

ad 1. Master i slave ustawiasz dokładnie tak samo jak dla PC

Z tą niedziałającą Ami - może spróbuj przeczyścić na początek styki
złącza krawędziowego (tam gdzie zakładasz kartę turbo) preparatem w
rodzaju Kontakt (albo etanolem, czy izopropanolem)

Ostatnia modyfikacja: 28.11.07 09:22
[#3] Re: 2 pytanka + problemik

@wali7, post #2

Problem jest ten sam z/bez włożonego rozszerzenia.
[#4] Re: 2 pytanka + problemik

@rzeznik666, post #3

To w takim razie wrocmy do zasilacza. Jaki to zasilacz i w jaki sposob zasilasz twardy dysk - z zasilacza czy plyty glownej Amigi?
[#5] Re: 2 pytanka + problemik

@Andrzej Drozd, post #4

Czarny, lekki, Commodore 25W, zasilanie z płyty Amigi
[#6] Re: 2 pytanka + problemik

@rzeznik666, post #5

Dam ci przerobiony zasilacz atx, jeżeli dasz mi tego swojego czarnego zasilacza (potrzebuje czarnych kabli)

[#7] Re: 2 pytanka + problemik

@rzeznik666, post #5

Zasilanie z plyty glownej nie jest najlepszym rozwiazaniem. Twarde dyski lubia sie w takiej systuacji resetowac. System bez restartu juz ich nie zauwazy. Sprobuj eksperymentalnie zasilic z innego zrodla (choc to nie jest zalecane). Jezeli problem nie wystapi ponownie, potrzebny bedzie zasilacz z dodatkowym kabelkiem zasilajacym (np. przerobiony ATX - w tym przypadku bedzie mial dodatkowa wtyczke zasilajaca Amige).
[#8] Re: 2 pytanka + problemik

@arti4-92, post #6

A skąd jesteś? Ja z okolic Katowic. A co na to reszta bractwa? Opłaca mi się taka zamiana, bo widzę że koledze zależy, a nie znam się na kolekcjonerskiej manii amigowej ;-]
[#9] Re: 2 pytanka + problemik

@Andrzej Drozd, post #7

Dokładnie, Amiga dysku nie łapie po załączeniu , musze wcisnąc 3 klawisze i i po resecie hula...
[#10] Re: 2 pytanka + problemik

@rzeznik666, post #8

Byśmy to załatwili drogą pocztową, ja bym ci przysłał zasilacz ATX, a ty byś mi przysłał ten swój. Obie strony bćdą z tego miały korzyść :)

[#11] Re: 2 pytanka + problemik

@arti4-92, post #6

(potrzebuje czarnych kabli)

Kup sobie niezmywalny marker i pomaluj zwykly ;)
[#12] Re: 2 pytanka + problemik

@arti4-92, post #10

GG 348610
[#13] Re: 2 pytanka + problemik

@Andrzej Drozd, post #11

łatwo powiedzieć
;)

[#14] Re: 2 pytanka + problemik

@arti4-92, post #13

No tak, latwiej robic "grafiti" w autobusach na siedzeniach i czasami szybach :P
[#15] Re: 2 pytanka + problemik

@Andrzej Drozd, post #14

no no, szkoda że nie korzystam z tych bardzo "nowoczesnych" środków komunikacji miejskiej

[#16] Re: 2 pytanka + problemik

@arti4-92, post #15

A co myślicie o tym czytniku SD?
[#17] Re: 2 pytanka + problemik

@rzeznik666, post #9

W tym wypadku nie chodzi o brak pradu tylko o szybkosc rozpedzania sie HD.

[#18] Re: 2 pytanka + problemik

@11MASTEr, post #17

Czyli wystarczy włączyć zasilacz, poczekać aż bćdzie trtrtr dysku i szybko wyłączyć i włączyć zasilacz, tak żeby dysk nie stracił obrotów...

P.S. Sam tak robiłem...

[#19] Re: 2 pytanka + problemik

@arti4-92, post #18

Nie...po co? Jezeli chodzi o problem na starcie (tak sie dzieje przy romie 3.0 i sam to doswiadczam na drugiej Ami), to wystarczy resetowac do skutku, a nie maltretowac zasilacz i narazac Ami na "stany nieustalone" podczas zalaczania zasilacza :)

A co do problemu wczesniejszego, czyli resetowania/zamrazania/niedzialania HD, podczas pracy, to w dlaszym ciagu uwazam ze nalezy go zasilic prosto z zasilacza, a nie z plyty glownej.
[#20] Re: 2 pytanka + problemik

@Andrzej Drozd, post #19

Już z typkiem sić dogadałem, dam mu zasilacz atx przerobiony na amigowy zasilacz, a on mi da ten czarny zasilacz :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem