[#1] DELFINA i nagrywanie
ile ścieżek jednocześnie może nagrywać DELFINA ta podłączana przez clock port - jaki soft do tego najlepszy i jeszcze jedno od czego zależy długość nagrywanych ścieżek (RAM czy ilość miejsca na HDD)? pzdr
[#2] Re: DELFINA i nagrywanie

@zangief, post #1

ile ścieżek jednocześnie może nagrywać DELFINA ta podłączana przez clock port

Jedna stereofoniczna. Chyba nie ma softu na Ami, aby nagrywac wiecej jednoczesnie. Domyslam sie ze chodzi ci o nagranie np. perkusji, gdzie wymagane jest wiele sladow jednoczesnie? Tak czy inaczej 68k tego nie pociagnie. Nawet do odtwarzania wielu sciezek sie za bardzo nie nadaje.

Nie mam pojecia jak jest pd MOSem, i jak jest ze softem, poniewaz MOSa mam tylko na Clasiku, na Pauli.

Ba! Zykly pecet ze zwykla dziwiekowka tez sie do tego nie nadaje, mimo ze programy to obslugluja.

Potrzebna jest profesjonalna karta dzwiekowa, z duza moca obliczeniowa.

Ale jesli chodzi o zwykle nagrywanie pojedynczych sciezek i ich odtwarzanie, to zarowno zwykly pecet z SoundBlasterem, czy Terron/Pegasos (z podobna karta) spokojnie sie do tego nadaja. :)

Sam uzywam Pentiuma3 500 MHz, z dzwiekiem zintegrowanym na plycie. Oczywiscie, nie mam mowy w tym przypadku o nagrywaniu wielosladowym jednoczesnie lub chocby uzyciu wtyczek DSP do tyczacych gitary i zagraniu nimi na zywo bez "latencji" :)
[#3] Re: DELFINA i nagrywanie

@zangief, post #1

Dwie, bo ma wejście stereofoniczne. Długość samplowanych ścieżek zależy wyłącznie od pojemności nośnika na który samplujesz (albo ilości RAMu, jeśli samplujesz do RAMu).
[#4] Re: DELFINA i nagrywanie

@Andrzej Drozd, post #2

no właśnie chodziło mi o nagranie perki gdzie najlepiej i najwygodniej było by nagrywać kilka śladów jednocześnie. Piszesz że 68k nie pociągnie odtwarzania kilku ścieżek jednocześnie - myślałem że tym zajmie się DELFINA nie korzystając z "mocy" 68k (mam 030/42MHz)?
[#5] Re: DELFINA i nagrywanie

@Daclaw, post #3

ok dzięki za info - czyli samplowac można tyle ile miejsca na HDD - chodziło mi o to czy moja pamięć (34MB) nie będzie ograniczać czasu nagrywanego materiału - ale skoro piszesz że to zależy tylko od pojemności nośnika to ok
[#6] Re: DELFINA i nagrywanie

@Daclaw, post #3

a jeśli chodzi o samplowaniu na PAULI poprzez sampler to czy długość samplowanych ścieżek tak samo zależy tylko od nośnika?
[#7] Re: DELFINA i nagrywanie

@zangief, post #6

Co do Pauli, to moj sampler 8bit nie wspolpracuje z HDRecord/HardDiskRecord. Innego softu chyba nie ma dla Amigi, a wieksze programy korzystaja wlasnie z HDRecord. Czyli samplujac na Pauli, trzeba sie ograniczyc sie do Octameda Sound Studio lub AudioMastera, a co za tym idzie, calos jest samplowana do pamieci ram.

DODANE: Aha, jest jeszcze AHI Hard Disk Record. Tez nie wspolpracuje z moim samplerem.

Ostatnia modyfikacja: 09.12.07 18:00
[#8] Re: DELFINA i nagrywanie

@Andrzej Drozd, post #7

Wiele programów, w tym Samplitude, współpracuje z samplerem na parallel, trzeba tylko posiadac odpowiednia wersje.

Tak czy inaczej 32 MB fast to już konkretna ilość pamięci, jak na zabawę samplerem 8-bit.
[#9] Re: DELFINA i nagrywanie

@Daclaw, post #8

aha ok więc wszystko już wiem - powiedzcie jeszcze tylk czy karta DELFINA jest przelotowa, czy nie blokuje clockportu ? jeśli tak to są jakieś urządzenia rozgałęziające port zegara?

Jakie są różnce pomiędzy DELFINĄ a MELODY - wiem że MELODY jest przelotowa?
-pozdrawiam
[#10] Re: DELFINA i nagrywanie

@zangief, post #9

Nie wiem...nigdy nie mialem karty dzwiekowej w Ami, ale mysle ze konstruktorzy o to zadbali (?). To powinno byc normalna sprawa.
I tak karty pracuja pod AHI. Czyli tak musi byc. ;)
A co do softu w "nieAHI", to nie wiem. Sa jakies tam programy ktore odwoluja sie tylko do sprzetu.

Jakie są różnce pomiędzy DELFINĄ a MELODY - wiem że MELODY jest przelotowa?

Co to znaczy "przelotowa"? Chodzi o to, czy mozna podpiac do niej Paule/ CD-ROM itp.? Znowu nie wiem, ale niedosowe gry chyba nie zagraja przez karte, ale chyba moga zagrac gdy sa podlaczone na zasadzie CD-ROM(?).

No coz, wiedzialem ile powiedzialem :)

Amiga daleko odszedla od muzyki. Nie muzyki wlaciwie, tylko realiow studyjnych. Na moje nieszczescie, nigdy nie moglem zaobserwowac/sledzic Ami, jesli chodzi o studio :(

Nie mylic ze mozna jej uzywac jako sekwencera (MIDI), lub magnetofonu wielosladowego, gdy np. nie pracuje jakas gra NODOS :)
[#11] Re: DELFINA i nagrywanie

@zangief, post #9

Delfina nie jest przelotowa, blokuje clockport. Mam ten sam problem jeśli chodzi o rozgałęziacz portu zegara. Był swego czasu do kupienia, ale ja od roku nie mogę znaleźć (do Amigi 1200).
Delfina jest szybsza od Melody, ma DSP (nie wiem czy ma je Melody), wzmacniacz i mikser dźwięku (możesz podłączyć do niej CD, Paulę i jeszcze ze 2 urządzenia). Jednak trzeba pamiętać, że port zegara ogranicza ją. Do MP3 wystarcza, jak i do uzyskania max. 8 śladów. Jeśli chcesz szybciej i więcej, to przez przystawkę do poru Zorro lub PCI.

[#12] Re: DELFINA i nagrywanie

@Andrzej Drozd, post #10

przelotowa - chodziło mi o to czy nie blokuje portu do jakiego jest podłączana - no właśnie powinna być przelotowa - powinna być to normalna sprawa ale niestety nie jest jak pisze kolega As

Ostatnia modyfikacja: 13.12.07 00:02
[#13] Re: DELFINA i nagrywanie

@AS, post #11

no własnie tak myślałem sądząc po fotkach - no cóż trza polować na rozgałęziacz bo sloty zorro lub pci do mojego sprzętu nie istnieje i pewnie nikt go już nie stworzy :( a wogóle to nie chce wychodzić z desktopu. Co do Melody to i tak jest juz nie do dostania ( jak przeglądam oferty amigowych shop).
[#14] Re: DELFINA i nagrywanie

@Andrzej Drozd, post #10

A tak przy okazji, chcialbym zaprosic na strone mojego brata (producenta, aranzera i spraw zwiazanych z masteringiem) - http://www.lukasdrozd.com

PS. czesto mozna uslyszec moje riffy (raczej te prostsze) w kilku kawalkach jego produkcji. Sam juz nie pamietam w ktorych projekatach "przy okazji" bralem udzial. Zapraszam.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem