[#1] HDD do amigi 600
Witam.

Z góry zaznacze ,że nie miałem nigdy do czynienia z amigą od strony technicznej !!

Moja znajoma posiada Amige 600 , używa jej do prowadzenia zajęć z dziećmi ( kursy ) .Ma programy dedykowane dla jej działalności.

Ponieważ wszystko jest na dyskietkach , a niestety pojawia się problem z ich odczytem ,potrzebne są zmiany .

Teraz pytanie do fachowców od Amigi

Jakie rozwiązanie polecacie czy :

1. zainstalować HDD
-jaki (czy tylko małe sie tam mieszczą ,czy 3,5 cala też)
- jakiej pojemności ( ile widzi max)
- czy potrzebne są jakieś przejściówki ( nie wiem czy standartowo jest mozliwość podłączenia )

- może jakiś link jak wgrać OS

2. zakup Amigi z hdd ( wszystko kwestują ceny )

3. kupić laptopa, wgrać emlulator i skopiować te dyskietki ( widziałem ,że emulatory używają plików z rozszerzeniem adf ;adz , jakim programem robi n się tek kopie. CZY NA WINDIE TEŻ MOŻNA TO ZROBIĆ )

Proszę o informację

[#2] Re: HDD do amigi 600

@dab, post #1

Witaj

Temat wałkowny setki razy.

A600 ma kontroler HDD więc można zainstalować w niej HDD.

PS

Fajnie, że ktoś używa Amigi na zajęciach ;)

Ostatnia modyfikacja: 06.12.07 13:11
[#3] Re: HDD do amigi 600

@dab, post #1

ad 1. Jeśli ktoś sobie dotychczas radził z dyskietkami, to wystarczy mu dysk dowolnie mały. Dla świętego jednak spokoju polecam coś około 4GB - też kosztuje grosze a będzie zapas na długo. W dysk 3,5" nie ma sensu się w dzisiejszych czasach bawić - kłopotliwie się go upycha w A600, a korzystniejszy cenowo już nie jest.

ad 2. Amigi w podstawowej konfiguracji kosztują niewiele bez dysku i z dyskiem.

ad 3. Pecet ssie i jest go do zrzygu, nawet w sklepie warzywa-owoce. Jeśli gdzieś jeszcze Amiga spełnia się praktycznie, warto zawalczyć o jej przterwanie tam.
[#4] Re: HDD do amigi 600

@dab, post #1

Ad. 1
Kup dysk 2,5 cala taki poniżej 4 GB (ja w 600 mam 3,2GB) i kabelek (taśmę) 44 żyłowy (pinowy) do dysków 2,5 cala- do dostania na allegro czasem. Dysk taki ma swoje miejsce w Amisi i wystarczy go podłączyć jednym kablem, bez żadnych przejściówek.
System instalujesz z chyba 4 dyskietek analogicznie do 3.x, tu masz link do sposobu instalacji.
http://amiga.pekdar.net/amiga/amiga.php?artid=70

Fajnie, że ktoś używa Amigi do pracy nie tylko w domu.
W razie problemów pisz do mnie, z chęcią pomogę.

[#5] Re: HDD do amigi 600

@Hubez, post #2

...A600 ma kontroler HDD więc można zainstalować w niej HDD...

Kolega jak już, to powinien też dodać, że NIE KAŻDA A600 obsłuży dysk (!), zależy to od wersji Kickstartu :/
[#6] Re: HDD do amigi 600

@dab, post #1

Heh, ze tak glupio zapytam, czy to oprogramowanie z ktorego kolezanka korzysta na zajeciach to na dyskach dos, czy ndos jest, bo to dosyc istotne pod katem instalacji na twardy dysk.

[#7] Re: HDD do amigi 600

@dab, post #1

można wiedzieć, co to za programy są?

[#8] Re: HDD do amigi 600

@Fazior, post #6

Hyyy.... tutaj mnie trochę zaskoczyłeś pytaniem . niewiem jak na nie odpowiedzieć , bo nie wiem .Jak można to sprawdzić ??!!!
Napisz bo to może być istotne ??
pomysł

[#9] Re: HDD do amigi 600

@Bagheera, post #7

Są to programy do "pobudzania" wyobraźni , ćwiczące połączenia między półkulami mózgowymi, pomocne w nauce zapamietywania !!
Brzmi nieź le co ;)

A w praktyce np:
rzut kostką podaje ilość rzutów czas pokazywania wyrzuconej liczby

Mój syn po pół roku zajęć potrafi powiedzieć na wyrywki co wypadło w serii 30 rzutów kostką ; jaki numer wypadł za np: 12 ; 23 itd . :)

I tego typu różne z obrazkami . Wszystkich nie widziałem

[#10] Re: HDD do amigi 600

@dab, post #8

NDOS nie otworzysz pod systemem (będzie komunikat: This is not a DOS disk)
[#11] Re: HDD do amigi 600

@dab, post #9

Mój brat chodził na takie zajęcia. Było o parę (2-3) lat temu i właśnie skojarzyłem po tych kostkach. Szokiem dla mnie było gdy zobaczyłem ,ze prowadzący używa do prezentacji Amigi 600. ten program z kostkami. jest dosowy i powinien wejść bez stresu na hdd. potem tego wykładowce spotkałem jakiś czas później na stacji benzynowej,banku,i w jakimś hipermarkecie ale zapomniałem wypytać o szczegóły.

@
dab skąd jesteś mam kilka Amig z hdd i mógłbym na żywo wytłumaczyć co i jak.

Benedykt

[#12] Re: HDD do amigi 600

@brada, post #4

Wielkie dzięki za info , kupię w ciemno dyzia i będę próbował.
Ale co jężeli ona nie posiada dyskietek install ? .Czy można gdzieś pobrać obraz takich dyskietek ??

[#13] Re: HDD do amigi 600

@Benedykt Dziubałtowski, post #11

no trochę daleko od ciebie bo z Kielc , dużo jeżdżę po kraju , ale jakoś na śląsk ostatnio nie pomykam i nie zapowiada się ;(.
Pocieszyłeś mnie ,że powinno ruszyć hdd

Może masz do sprzedania jakiś wolny hdd .

Szukam jeszce trochę klawiszy bo brakuje na klawiaturze i dzieci się śmieją :) jak widzą taki komputer. I szkoda żeby im się Amiga kojarzyła z czymś takim

[#14] Re: HDD do amigi 600

@dab, post #13

Ja jestem z Piekoszowa (12km od Kielc), moge pomoc. Moge Ci dac caviara 850 Mb :), tylko ze to niestety 3,5 cala jest, ale moze jak sie pomysli to sie jakos go upchnie, a dyskietki sie skoluje;)

[#15] Re: HDD do amigi 600

@dab, post #13

Witam.
Podaj jaka wersje kickstartu ma ta A600 tak jak prosil Alan.
Nie chce Cie zmartwic ale w wiekszosci A600 montowany byl KS nieobslugujacy twardego dysku.
Pozdrawiam.

Ostatnia modyfikacja: 08.12.07 20:58
[#16] Re: HDD do amigi 600

@ted, post #15

> Witam.
> Podaj jaka wersje kickstartu ma ta A600 tak jak prosil Alan.
> Nie chce Cie zmartwic ale w wiekszosci A600 montowany byl KS
> nieobslugujacy twardego dysku.
> Pozdrawiam.

z tego co pamiętam "wzrokowo" jak się restartował i pojawiła się plansza z dyskietką było chyba wersja 2 a co dalej to już nie wiem . A jaka wersja musi być aby Amiga działała z HDD ??

[#17] Re: HDD do amigi 600

@dab, post #16

byle nie 37.299

ps. a jaki status ma wspominany program i czy mozna go gdzies pobrac z sieci?

[#18] Re: HDD do amigi 600

@ted, post #15

Tak na upartego, to jaki by nie był kikstart, to można wpakować do przyjaciółki dyzia i w najgorszym przypadku, startować z dyskietki.

[#19] Re: HDD do amigi 600

@dab, post #1

Taka mała ciekawostka

http://www.szkolaplastyczna.radom.pl/index.php?pname=206&PHPSESSID=a2d5b78df7e07cce9fc1d9b10c2c412c

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem