[#1] A600 i osprzęt
Witam!
1) Czy ktoś używał karty DCTV z A600 lub CD 32? Jakie rozmiary ma ta karta, jak działa z A600 lub CD 32?
2) Można gdzieś zdobyć schemat płyty głównej jakiejkolwiek amigi najlepiej A600 lub CD 32 i kart turbo do tych komputerów?
3) Czy są i działaja jak trzeba sloty zorro do A600 (kiedys były reklamy chyba w MA) Wymiary, jak są montowane, jak się spisują?
4) Czy gdybym kupił taką kartę DCTV w USA, to zadziała na niej europejskie oprogramowanie?
5) Czy w A600 można zrobić gniazdo s-video takie samo jak w opisywanym na PPA artykule dotyczacym s-video w A1200?
5) Jakie są wymiary płyty głownej A600 i Cd 32 dł, szer, wys w najwyższym pkt.?
Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 09.12.07 18:45
[#2] Re: A600 i osprzêt

@ender, post #1

5) Czy w A600 można zrobić gniazdo s-video takie samo jak w opisywanym na PPA artykule dotyczacym s-video w A1200?

Widać nie czytałeś tego artykułu. Zachęcam do lektury.

Benedykt

[#3] Re: A600 i osprzêt

@Benedykt Dziubałtowski, post #2

Czytałem i wynika z niego, że autor zrobił coś takiego w A1200, ze względu na niemal identyczną z CD 32 budowę płyty głównej. Byłem ciekaw, czy coś takiego jest możliwe do zrobienia w A600, a że nie jestem elektronikiem nawet amatorem, więc pytam.
[#4] Re: A600 i osprzêt

@ender, post #3

Czytanie tekstu ze zrozumieniem daje CI niezaprzeczalną przewagę nad innymi. Przeczytaj jeszcze raz.

Rozwiązanie zaprezentowane w niniejszym opisie można z powodzeniem zastosować w Amidze 600. W zakresie wyprowadzenia sygnału video z komputera dysponuje ona identycznymi rozwiązaniami jak Amiga 1200

Benedykt

[#5] Re: A600 i osprzêt

@ender, post #1

3) Czy są i działaja jak trzeba sloty zorro do A600 (kiedys były reklamy chyba w MA) Wymiary, jak są montowane, jak się spisują?

Prawdopodobnie są. Gdybyś przekopał kulę ziemską aż do jądra, to pewnie byś znalazł. A jak nie, to najbliżej pewnie na Księżycu. Jak działają - tego najprawdopodobniej nikt nie wie, bo nikomu nie chciało się kopać tak głęboko ani tak daleko latać. Wymiary mają odpowiednie dla obudów Mikronika sprzed ery Infinitiva, tyle wiadomo. Montowane są pewnie metodą nakładania czegoś na chipset A600, tak samo jak FastATA i scandoubler wewnętrzny.

Kombinujesz jakąś sztukę dla sztuki, czy chcesz po prostu podnieść funkcjonalność Amigi? Jeśli to drugie, to nie mogłeś gorzej wybrać modelu.
[#6] Re: A600 i osprzêt

@ender, post #1

ender napisał(a):

> Witam!
> 1) Czy ktoś używał karty DCTV z A600 lub CD 32? Jakie rozmiary
> ma ta karta, jak działa z A600 lub CD 32?

Nie - staroć o bardzo ograniczonej funkcjonalności.

> 2) Można gdzieś zdobyć schemat płyty głównej jakiejkolwiek
> amigi najlepiej A600 lub CD 32 i kart turbo do tych
> komputerów?

Były gdzieś schematy, pamiętam ze znalazłem

> 3) Czy są i działaja jak trzeba sloty zorro do A600 (kiedys
> były reklamy chyba w MA) Wymiary, jak są montowane, jak się
> spisują?

Hmm kiedyś były tylko po co?

> 4) Czy gdybym kupił taką kartę DCTV w USA, to zadziała na niej
> europejskie oprogramowanie?

Nie - NTSC to nie PAL.

> 5) Czy w A600 można zrobić gniazdo s-video takie samo jak w
> opisywanym na PPA artykule dotyczacym s-video w A1200?

Tak

> 5) Jakie są wymiary płyty głownej A600 i Cd 32 dł, szer, wys w
> najwyższym pkt.?

Nie wiem, a teraz oświec wszystkich co kombinujesz?
A600-32? :) ?

[#7] Re: A600 i osprzêt

@Rembrand, post #6

Mogę tylko nie chciałbym głupich komentarzy. Przeglądałem numer specjalny MA z 94 roku i wykombinowałem, że chciałbym przenieść do obudowy laptopa A600 lub CD 32. Zamiast uszkodzonej matrycy mógłbym spróbować podłączyć telewizor 7-10" LCD przez s-video. Nie wiem, czy udałoby się to wszystko upchnąć do takiej obudowy dlatego przeglądam ogłoszenia o sprzedaży starszych laptopów. Natchnęło mnie zdjęcie , które widziałem na PPA, na którym właściciel dorobił coś takiego (znaczy się monitor w obudowie, coś jak laptop) do A1200. Co do DCTV, to wyczytałem, ze to najtańsza alternatywa do zabawy amatorsko grafiką, no i nie potrzeba slotów zorro. Wymiary płyt głównych i innych peryferii do Amigi są mi do takiej teoretycznej przymiarki niezbędne. ok, racja :P
[#8] Re: A600 i osprzêt

@ender, post #7

Heh to niestety nie jest tak latwe i przyjemne, chodzi mi o pakowanie amigi w inne obudowy. Lots ciecia i meki - kilka robilem to wiem:). Teraz wkladam do A1200 cdslim, dysk 2,5 cala fata, blizzarda ppc i bvizje, niby nie powinno byc problemow - tak mi sie wydawalo:). Wczoraj okazalo sie ze przelotka na ide od cd jest za wysoka, znaczy sterczy z dolu pypec wredny i klawe podnosi (nizsza zastwepcza wzialem wczoraj na allegro- teraz czekam). Dalej zeby zmiescic bwizje pod fata nalezy dac podstawke pod gniazda romow zeby fata podniesc - tak tez zrobilem - efekt: klawa podnosi sie jeszcze bardziej bo rom ja podnosi- a romu przeciez nie zeszlifuje:). No nic pomecze to mysle ze sie uda, ale jak mowie lajtowo nie jest.

[#9] Re: A600 i osprzêt

@ender, post #7

Kartę grafiki DCTV da się podłączyć do Amigi 600, gdyż zakłada się ją na port monitora. Ta karta pasuje do każdej Amigi klasycznej i to jest jej jedyna zaleta. Wady jakie ma to: praktycznie nie do zdobycia, trzeba mieć niezłego farta; nie pracuje w 24 bitach, tylko w 22; system jej nie widzi, możesz uruchomić tylko oprogramowanie dedykowane do niej (możliwe, że TVPaint ją wykryje), a ono jest delikatnie mówiąc przestarzałe; działa w 15 khz, a więc obraz w wyższej rozdzielczoścu miga; no i w końcu Twój jedyny argument - najtańsza alternatywa - upada, gdyż jest droga.

[#10] Re: A600 i osprzêt

@ender, post #7

Po wycięciu częsci obudwy A1200, tej z logiem i z diodami, do samych klawiszy z lewej i od dołu i po wyjęciu flopa zmieści Ci się w ten róg bez łaski telewizor LCD 5" albo 7".

Co do obudowy od laptopa - nie dopasujesz do niej niczego, poza oryginalnymi bebechami, tak, żeby to sensownie wyglądało.
[#11] Re: A600 i osprzêt

@Benedykt Dziubałtowski, post #4

Faktycznie na aminecie jest A1200/A600, ale ja tam nie zaglądałem, bo nie władam biegle angielskim, (tym razem nie było to konieczne), by nie rzec, że prawie w ogóle, bo w szkole miałem rosyjski i początki niemieckiego. Czas to zmienić, co polecacie, zeby szybko i dobrze nauczyc się angielskiego? ;)

Ostatnia modyfikacja: 10.12.07 17:31
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem