[#1] OS 3.0
Witam wkońcu zakupiłem AMIGE A1200 , lecz dojdzie mi dopiero w piątek
narazie bawie sie w virtualny dysk wgrałem na niego WB chciałbym sobie jakąś tapetke dać i jakieś ładniejsze ikonki porobić jak to zrobic? powie mi ktoś ?

[#2] Re: OS 3.0

@cinekamigowiec, post #1

Wątpię.

[#3] Re: OS 3.0

@MinisterQ, post #2

bo jeden kolega właśnie miał tapetke

[#4] Re: OS 3.0

@cinekamigowiec, post #1

Zacząłbym od przejrzenia działu z artykułami na PPA.

[#5] Re: OS 3.0

@cinekamigowiec, post #3

Ojej.

[#6] Re: OS 3.0

@cinekamigowiec, post #1

"Włóż" dyskietke "Extras". Wejdz do katalogu "Prefs" i kliknij na "WBPatern". Tam masz mozliwosc ustawienia tapety lub wzorka dla Workbencha, okna oraz ekranu. Pamietaj aby obrazek byl w formacie IFF, poniewaz na "golym" WB z dyskietki, pewnie nie masz innych datatypow (np. jpg, bmp, png itd.), a to wlasnie z nich korzysta system. Nastepnie zapisz i juz :)

A jezeli masz pelny system na plikopartycji, to wejdz bezposrednio do Prefs, na partycji systemowej.

Ostatnia modyfikacja: 12.12.07 16:22
[#7] Re: OS 3.0

@Andrzej Drozd, post #6

A czy moge przerobić JPG na IFF ?

[#8] Re: OS 3.0

@cinekamigowiec, post #7

Tak, dokladnie chodzi o format ILBM. Nie wiem czym na PC, ale na Amidze najlatwiej mozna to zrobic za pomoca PPainta (jest na Aminecie), poniewaz ma dosc fajne "rozstrzasanie" Floy-Steinberg przy redukcji palety barw. Pamietaj ze aby tapeta fajnie wygladala na WB w 256 kolorach, to powinna byc w 64 kolorach. System w 128 pomijam. Natomiast aby wygladala dobrze na WB w 64 kolorach, to powinna miec 16 kolorow. Czasami mozna sprobowac 32.

Inny soft do konwersji to np. ArtPRO (Aminet), ADPro (Departament), SViewV (Aminet). Takze powinien poradzic sobie z tym DeluxePaint, z tym ze wczytuje tylko IFF, takze 16 i 24 bitowe.
[#9] Re: OS 3.0

@Andrzej Drozd, post #8

ok dzięki a mam jeszcze dwa pytania sa jakies gotowe pakiety ikonek dla OS3.0 i jaki format muzyki odtwarza AMIGA ?

[#10] Re: OS 3.0

@cinekamigowiec, post #9

NewIcons z Aminetu. Sciagnij v4.5 i updejt do v4.6. Beda potrzebne pewnie tez takie bilioteki jak render.library i cos tam jeszcze. Wszystko powinno byc na Aminecie.

Co do muzyki, to standardowy aiff. Po zastosowaniu odpowiednich datatypow (sa na Aminecie) takze wave itp.
O MP3, narazie nie ma co wspominac, poniewaz gola Ami tego nie pociagnie, chociaz pod WinUAE, mozesz spokojnie sprobowac AmigaAMPa.

Wracajac do obrazkow/tapet IFF w 16 kolorach. Znaczny zbior Marka Pampucha, znajduje sie na jednej z pierwszych MACover lub MACD (rownolegle z 256 kolorowymi).
[#11] Re: OS 3.0

@Andrzej Drozd, post #10

Po co karmisz lenistwo tego trolla?

[#12] Re: OS 3.0

@cinekamigowiec, post #9

SILENCE!! I KILL YOU!!
Amiga odtworzy kazdy format, zalezy jak szybka jest, kuzwa szukaj na forum. a pakietow z ikonkami to se na aminecie poszukaj...
aha jesli masz jeszcze jakies pytanie to szukaj na forum w artykulach, FAQ itp...

[#13] Re: OS 3.0

@MinisterQ, post #11

Hmmm, sam jestem trollem, ale mysle ze czasami trudno jest zabrac sie do czegos, nie majac podstaw i bazujac na dosc sztywnych odpowiedziach z FAQ...Tak czy inaczej zapraszam cinka na priv, nie ma co dalej zasmiecac forum, czyms, o czym juz bylo 1000 razy :)
[#14] Re: OS 3.0

@Andrzej Drozd, post #13

Ok a teraz mam juz ostatnie pytanie jak z folderu zrobić adf "Virtualną Dyskietke" ?

[#15] Re: OS 3.0

@cinekamigowiec, post #14

> Amiga A1200 ROM3.1 Apollo 40/40 obudowa tower sloty zorro Picasso juz za
> niedługo będę to mieć

Biorac pod uwage poziom twojej wiedzy, to dodatkowo zanim to odpalisz bedziesz mial roboty na kolejne 2 lata...

Ostatnia modyfikacja: 12.12.07 17:12
[#16] Re: OS 3.0

@cinekamigowiec, post #14

przegrać pliki ?

[#17] Re: OS 3.0

@cinekamigowiec, post #1

jak bćdziesz miał 040 to spokojnie dasz se tapetć w jpg i wypasione ikony, a z kartą graficzną to wogóle ;).

Arti: oj, bćdzie gorzej jak ze mną ;).

[#18] Re: OS 3.0

@rzookol, post #16

Ja chce zrobić adf z folderu da sie tak w tym folderze sa dane

Ostatnia modyfikacja: 12.12.07 18:40
[#19] Re: OS 3.0

@cinekamigowiec, post #18

Odpowiedź jest tutaj --> http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=50553&t=50553&ostatnie=1#reply_50569

[#20] Re: OS 3.0

@cinekamigowiec, post #1

Zadam nieco kontrowersyjne pytanie, mógłbyś nam zdradzić, ile masz lat?

[#21] Re: OS 3.0

@Bagheera, post #20

ma 13 lat :)

[#22] Re: OS 3.0

@Andrzej Drozd, post #13

Na "golasie" z twardzielem to raczej odpuscilbym newicons tudziez wielokolorowe tapetki. Cienki zciagnij sobie magicwb tam masz ikonki, podklady na blat. A jak dorobisz sie tego 040 to mozesz pmyslec o kolorowych tapetach i innych bzdetach:).

[#23] Re: OS 3.0

@arti4-92, post #21

No ja mam 13lat :) arti ma 14 :P niewstydze sie mojego młodego wieku i powinniście zrozumieć że nie mam tak rozwiniętego muzgu jak wy :)
POZDRO !

[#24] Re: OS 3.0

@cinekamigowiec, post #23

Co Ty opowiadasz:)? Moje szare komory poszly sie bzykac od nadmiaru uzywek;). Staraj sie czesciej przeszukiwac forum ppa, a znajdziesz odpowiedzi bez problemu.
Pardon, poszly sie kochac mlody czlowieku;).

Ostatnia modyfikacja: 12.12.07 21:29
[#25] Re: OS 3.0

@Fazior, post #24

"muzgu" czy "mózgu" ?

1. Co można nagrać na dyskietce? Pliki!
2. Co chciałeś nagrać do ADF'a? Pliki!
3. Co to jest ADF? Chyba wiesz że obraz dyskietki :P

P.S. Jak masz plik większy niż pojemność dyskietki to go spakuj, jeśli sie nie da to np. w FileMaster2.2 są opcje "CUT" i "JOIN"

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem