[#1] A600 Awaria taśmy klawiatury
Witam.

Mam problem z taśmą łączącą klawiaturę z płytą główną. Na zgięciu dostała mikropęknięcia na ścieżce 14 (lewa Amiga, niezbędna do wykonania św. Trójcy). Niestety dziadostwo Commodore znowu dało o sobie znać: taśma i klawiatura to jeden kawałek folii. Czy można jakoś naprawić tą ścieżkę (wiem o istnieniu lakieru przewodzącego, jednakże na niewiele się to zda, ponieważ ścieżki są pomiędzy warstwami plastiku, który odejdzie już chyba tylko razem ze ścieżkami...

będę wdzięczny każdemu, kto podzieli się doświadczeniem.

Edit:

A może ktoś mógłby mnie poratować (za rozsądną opłatą oczywiście) klawiaturą/folia do A600?

Ostatnia modyfikacja: 28.12.07 17:15
[#2] Re: A600 Awaria taśmy klawiatury

@mosfet, post #1

jak gdzieś na końcu to delikatnie skróć jak dalej to albo zrób montaż na kablach (straszni ciężkie (ja nie próbowałem )) albo zaopatrz sie w nową jak mieszkasz w okolocach gdyni to tu jest serwis skrzyżowanie zjazdowej kwidzińskiej i pomorskej w budynku w którym jest AmbitMiusick

[#3] Re: A600 Awaria taśmy klawiatury

@mosfet, post #1

Lakierem spróbuj :), zeskrob delikatnie izolacje ze ścieżek, po bokach ścieżki naklej kawałki taśmy klejącej(tak żeby między nimi była uszkodzona ścieżka), nałóż lakier, zdejmij taśmę i poczekaj aż zastygnie :)

[#4] Re: A600 Awaria taśmy klawiatury

@wytrzeszcz, post #2

W jaki sposób na kablach? tzn opisz o co chodzi... :)
[#5] Re: A600 Awaria taśmy klawiatury

@wytrzeszcz, post #2

Uszkodzenie jest w połowie kabla. Chyba pójdzie w ruch lakier do regeneracji szyb grzejnych Podkleję lakierem przewodzącym odcinek przewodu emaliowanego (DNE 0.1mm) jeden koniec tuż przy klawiszu lewa Amiga a drugi koniec przy 14-stym styku taśmy (na odsłoniętym kawałku)..chyba, że ktoś ma lepszy patent.

[#6] Re: A600 Awaria taśmy klawiatury

@Mir3k, post #4

przecinasz taśme i dolutowujesz kable

[#7] Re: A600 Awaria taśmy klawiatury

@wytrzeszcz, post #2

Taaa, serwis jak się patrzy

Może w instrumentach muzycznych są dobzi, ale w Amigach to nie bardzo

Ostatnia modyfikacja: 29.12.07 12:29
[#8] Re: A600 Awaria taśmy klawiatury

@mosfet, post #5

podklej tasme od dolu, od gory zdrap wierzchnie warstwy tak zebys mial dostep do samej sciezki i polacz je lakierem przewodzacym. jak masz cieniutki drucik (cos rzedu 0.05 mm ) to zrob tym mostek pod lakierem.

jesli peklo ci gdzies przy koncu wkladanym w zlacze na plycie to zobacz czy nie da sie obciac calej tasmy i zeskrobac lakieru zeby miec nowa krawedz. swietnie to dzialalo w starych toshibach :)

ok. widze ze w srodku, no to metoda 1 :)

Ostatnia modyfikacja: 29.12.07 13:29
[#9] Re: A600 Awaria taśmy klawiatury

@wytrzeszcz, post #6

W jaki sposób dokładnie "dolutować" te kable do taśmy, która ogólnie rzecz biorąc jest z plastiku?

[#10] Re: A600 Awaria taśmy klawiatury

@MinisterQ, post #9

Albo przewodzaca pasta do naprawiania np. ogrzewania tylnych szyb w autach, albo wymiana tasmy w sensownym serwisie laptopow i gsm. Pierwsza opcja tania, ale trzeba miec pojecie, druga drozsza duzo, ale chlopaki w serwisach sobie radza z tasmami.

[#11] Re: A600 Awaria taśmy klawiatury

@MrT, post #10

NIe bardzo widzę wymianę taśmy, bo stanowi z klawiaturą jeden kawałek plastiku. Patent z pastą przewodzącą wydaje się być najlepszy. Chciałem sobie poamigować przez święta a tu :( ....

[#12] Re: A600 Awaria taśmy klawiatury

@Hubez, post #7

nad Amibitem jest pan Robert i on sie tym zajmuje
na domofonie animart
strona serwisu :
http://animart.webpark.pl/glowna.html

[#13] Re: A600 Awaria taśmy klawiatury

@wytrzeszcz, post #12

Ja osobiście nie byłem zadowolony z usług Animartu.

[#14] Re: A600 Awaria taśmy klawiatury

@Hubez, post #13

Dlaczego? Ja mam wyłącznie pozytywne doświadczenia. Jedyny dla mnie mankament to długie terminy - trzeba się upierdliwić, żeby coś tu wywalczyć. Ale w jakim serwisie nie trzeba?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem