[#1] Amiga 1200 i dysk 2,5" 6 GB
Wita wszystkich serdecznie,
dopiero zaczynam a raczej znów po latach przygodę z Amigą. Mam A500 a także A1200 (3.0 ROM 39.106). W związku z tą drugą mam pytanie: chciałbym podłączyć do niej dysk 2,5" i mam na oku 6GB. Czy po zamontowaniu będzie on prawidłowo współpracował z tym modelem? Czytałem oczywiście gdzieś, że trzeba go naturalnie sformatować i chyba podzielić na partycje lub nie ale czy ta wielkość jest dla niej odpowiednia? Jaki inny i maksymalny dysk mógłbym podłączyć?
Serdecznie dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam

[#2] Re: Amiga 1200 i dysk 2,5" 6 GB

@BURNaba, post #1

Coz ogranicza Cie jedynie wyobraznia:). Ja mialem 80 Gb w a1200. Istnieje niby problem granicy 4 gb, ale da sie go ominac sprzetowo np fata albo programowo np. os 3.9.

[#3] Re: Amiga 1200 i dysk 2,5" 6 GB

@BURNaba, post #1

Ludzie złoci - Aminet -> LoadV43Module + scsi.device i wszystko* pójdzie ;). Nie jestem pewien co do działania tego bez karty turbo, ale u mnie na Blizzardzie 1230 i Apollo 1240 radziło sobie (radzi) z obsługą dysku 10 GB.
[#4] Re: Amiga 1200 i dysk 2,5" 6 GB

@Fazior, post #2

Kurcze, zzieleniałem przez te lata z tematem Amigi mógłbyś mi to troszkę jaśniej opisać, gdybym faktycznie musiał "omijać" sprzętowo tę granicę? Z góry dzięki
[#5] Re: Amiga 1200 i dysk 2,5

@BURNaba, post #4

Sprzętowo - zakup kontrolera FastATA, Programowo - wspomniane wcześniej LoadV43Module, wpisane w sekwencję startową, pewnie jakiś Blizkick czy inne RemApollo również wczyta "nowe" scsi.device radzące sobie poprawnie z czymś większym niż 4 GB. Ewentualnie możesz sobie dać spokój i wykorzystywać po prostu pierwsze 4 GB z tego dysku. Dysk będzie działać normalnie, tyle że wykorzystasz tylko pewną jego część.

Ostatnia modyfikacja: 29.12.07 11:54
[#6] Re: Amiga 1200 i dysk 2,5" 6 GB

@BURNaba, post #1

Na swojej a1200 mam 40gb 2,5 cala (dzieki Biax) i rom 3.1 (zadnych Fat itp.), przedtem mialem 3.0 i uzywajac paru kruczkow sformatowalem go HDInstTool i dzialal, teraz nie uzywam zadnych dziwnych kruczkow i uzywam go normalnie i poprawnie..inna sprawa, ze z tych 40gb wykorzystuje moze 4:)

[#7] Re: Amiga 1200 i dysk 2,5" 6 GB

@MrT, post #6

btw,
czy taka:
http://efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=140&sid=bfb5a5943237cf0bfff3703bb3225038

przejściówka nada sie do składania kanapki 1200? chdzi o to, czy nie jest za wysoka, czy sie cd rom slim zmiesci, kupilem przejsciowke, ale z ganiazdem zasilania w dodatku z pinami do gory. lawiatura sie na niej opiera, o cd romi nie ma mowy zeby sie zmiescil tam, gdzie go wiekszosc osob montuje. Ale taka przejsciowka tez jak okaze sie za wysoka to bede mial problem. Na fate narazie nie mam funduszy.

[#8] Re: Amiga 1200 i dysk 2,5" 6 GB

@Bagheera, post #7

Nikt nie jest w stanie mi pomóc?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem