[#1] Naprawa A3640
Wpadly mi w lapki 2 karty A3640 . Obydwie nie dzialaja :( ale jedna chyba dam rade naprawic :) Karta ma wszystko co miec powinna tylko od spodu (po stronie lacza do plyty glownej) sa dwa kabelki i nie wiem gdzie je przylutowac . Plytka wersji 3.1 . Ma moze ktos zdjecia takowej plytki ?

[#2] Re: Naprawa A3640

@PrzemasIII, post #1

O pograsz w doom-a :)

[#3] Re: Naprawa A3640

@arti4-92, post #2

no nie pogram jak nie naprawie :P

[#4] Re: Naprawa A3640

@PrzemasIII, post #3

naprawisz. Patrzyłes na to ??

Ostatnia modyfikacja: 02.01.08 15:33
Może po porostu trza ją zezworkowac hmmm

Ostatnia modyfikacja: 02.01.08 15:34
[#5] Re: Naprawa A3640

@arti4-92, post #4

oczywiscie ze juz to przegladalem nie ma tam zdjecia takiego jakie potrzebuje .

[#6] Re: Naprawa A3640

@PrzemasIII, post #1

Na TYCH nie widać żadnego przylutowanego kabelka
[#7] Re: Naprawa A3640

@waldiamiga, post #6

no to sobie naprawilem :P chyba kolejna paczka do animart'u...

[#8] Re: Naprawa A3640

@PrzemasIII, post #7

Z tego co tu mówicie wynika że gdzieś musi być przerwana scieżka i ktoś ją zmostkował kabelkiem (ale kabelek się urwał). Popatrz (uzbrojonym okiem) czy na laminacie niema gdzieś mikro pęknięć, przerwać scieżek itp. Powiedz do czego doszedłeś - postaram się pomóc bo troche interesuję się elektroniką (a jak ja nie dam rady, to wyślę Cię na zaufane forum elektroniczne - tam powinni dać rade :P)
Pozdrawiam !

Ostatnia modyfikacja: 02.01.08 16:22
[#9] Re: Naprawa A3640

@Silent, post #8

rzeczywiscie pod lupa wszystko sie wyjasnilo :) tylko jak ja to teraz polutuje (mam zwykla lutownice) ??

[#10] Re: Naprawa A3640

@PrzemasIII, post #9

Skocz do jakiegoś serwisu dresofonów (czyt.tel. komórkowych) powinni pomóc.
AHA: jakim sposobem masz 20MB ramu w A4000 ??

Ostatnia modyfikacja: 02.01.08 16:57
[#11] Re: Naprawa A3640

@waldiamiga, post #10

:) 16 na plycie i 4 MB na MemoryMaster ( mam juz nastepne 4 MB ZIP wiec niedlugo bedzie 8 MB na karcie a ogolnie 24 MB )

[#12] Re: Naprawa A3640

@PrzemasIII, post #11

Hmm karta jest zrobiona w smd, coprawda może być ciężko zwykłą lutownica ale przy odrobinie "delikatności" i w miare słabej lutownicy to zrobisz (nie może miec za dużej mocy, bo poodkleja scieżki). Jak możesz to wrzuć jakieś foty tej karty (warunkiem jest dość dobra jakość zdjęcia) to wtedy popunktuje Ci co gdzie i jak podlutować.
Pozdro !

Ostatnia modyfikacja: 03.01.08 19:17
[#13] Re: Naprawa A3640

@Silent, post #12

Dlubalem w tych kartach zwykla lutownica o mocy ok. 20wat. jak sie jest ostroznym mozna robic co sie chce i bedzie ok:)

[#14] Re: Naprawa A3640

@MrT, post #13

Karty wysle raczej do serwisu. Czy moge wlozyc tam procek 040@40 ? Iczy bedzie to wpelni dzialac (oczywiscie po wymianie kwarca na 80Mhz) ?

[#15] Re: Naprawa A3640

@PrzemasIII, post #14

Z tego co mi wiadomo to tę kartę da się podkręcić tylko do 33MHz
[#16] Re: Naprawa A3640

@PrzemasIII, post #14

jest na Aminecie opis podkręcania A3640, na pewno było to sporo mniej niż 40 MHz
zresztą przy tej karcie zapomnij o przyzwoitych osiągach - skutecznie spowalnia ją wolny Fast na płycie głównej A4000
[#17] Re: Naprawa A3640

@wali7, post #16

ale ja sie pytalem czy jak WYMIENIE procek z 040@25 na 040@40 i do tego zamienie kwarce z 50 Mhz na 80 Mhz to czy to bedzie dzialac?

[#18] Re: Naprawa A3640

@PrzemasIII, post #17

W TYM artykule dość jasno napisano że zastosowanie kwarca 66Mhz może powodować problem a co dopiero 80Mhz
[#19] Re: Naprawa A3640

@PrzemasIII, post #17

problemem nie jest CPU tylko logika karty A3640 - po prostu nie przetaktujesz jej za bardzo
to na co chciałem zwrócić uwagę, to fakt, że A3640 jest wyjątkowo powolna "dzięki" wolnej pamięci Fast na płycie A4000... lepiej poszukaj jakiejkolwiek innej karty z 040 - będzie spooooro szybsza (nawet 25 MHz)
[#20] Re: Naprawa A3640

@wali7, post #19

no tak tylko skad na to wszystko wziac kase ? :) Bede musial sie "pomeczyc" na A3640 bo teraz na A3630 to po prostu MASAKRA

[#21] Re: Naprawa A3640

@PrzemasIII, post #20

Karta jest taktowana synchronicznie z wykorzystaniem czćstotliwości oscylatora procesora można to obejść stosując oddzielne oscylatory jednak logika słabo sobie radzi z pracą asynchroniczną .Jednak i na to sposób jest gdzieś nawet widziałem w necie coś takiego.Zamiast procka wkładana płytka z dodatkową logiką i szybszym procesorem.W twoim wypadku to sić nie opłaca.Bo zdobyć coś takiego bćdzie bardzo trudne.
[#22] Re: Naprawa A3640

@PrzemasIII, post #20

Rozumiem Cię doskonale... dobrych kilka lat temu nabyłem niedrogo A4000/30. Po dokupieniu do tego CV64 i właśnie A3640 nie miałem już kasy na cokolwiek. A szok prędkościowy (niestety NEGATYWNY) po przesiadce z A1200 z Apollem 1240/40 MHz i FastATA był na tyle silny, że pozbyłem się jej po kilku miesiącach. Potem kupiłem Pegaza z G4 1 GHz i za bardzo nie mam do czego wracać (po zabawie z Pegazem siedząc przy klasyku zastanawiasz się czy komputer się zawiesił, czy może jeszcze nie wszystkie okna zdążyły się odrysować ).
... chociaż bez zbędnej złośliwości... odrestaurowałem ostatnio miłość do dużych Amig, bo kilka tygodni temu wpadła mi w ręce niedziałająca A2000. Doprowadzenie jej do działania to była fajna zabawa, potem boje z klawiaturą od A500 (źle rozpisane piny w dokumentacji wrrrrr). Dzisiaj udało mi się uruchomić kartę pamięci ZII Supra2000 - znowu kompletny miszmasz w zworkach i na dodatek urwane dwie nogi w jednym GALu... po podlutowaniu i paru próbach wreszcie działa :) .
Co prawda okna rysują się zdecydowanie wolniej niż na mojej niegdysiejszej A4000 z A3640, ale o ile większa frajda :)
A teraz szukam jakiegoś kontrolera IDE lub SCSI do tego (musi być autobootowalny). Może ma ktoś na zbyciu?
[#23] Re: Naprawa A3640

@wali7, post #22

mam Autobootowalny kontroler SCSI (chyba GVP z zamontowanym twardzielem) ale sam sie zastanawiam czy nie wloze go kiedys do A2000 (jak juz bede mial na nia miejsce)

[#24] Re: Naprawa A3640

@Dziadziomiecio, post #21

tak zdobycie takiego czegos graniczy z cudem:

http://amigahardware.mariomisic.de/index_e.html

http://amigahardware.mariomisic.de/index_e.html

[#25] Re: Naprawa A3640

@PrzemasIII, post #20

Szukaj WarpEngine'a. Nie ma lepszej 40-dziestki dla duzych Amig. Mialem ja krotko, ale naprawde mile wspomnienia. Bardzo tolerancyjna na pamiec. Udalo mi sie tam wsadzic 192MB RAMu. Z CV64 pomykalo pieknie

[#26] Re: Naprawa A3640

@_arti, post #25

Nie lepsza CSMKII? A i ewentualna wymiana na 040=>060 dobrze opisana w sieci.
[#27] Re: Naprawa A3640

@PrzemasIII, post #23

to może jednak byś się zdecydował na sprzedaż? :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem