[#1] pytania odnośnie zasilacza, ata, fdd
Witam,

Jestem nowy i zwracam się z prośbą o pomoc. W ramach hobby postanowiłem odrestaurować swoją starą A1200 (Blizzard PPC, 128MB Fast RAM, BVision, Kickstart 3.1) i wyposażyć ją w parę nowych gadżetów. Nasunęły mi się następujące pytania:
* czy standardowy zasilacz ATX, nieco lepszej klasy (Hiper, Tagan) będzie współpracował z Mediatorem 1200SX? Wiem, że fizycznie da się podpiąć, bo Mediator ma złącze zasilania ATX 20-pin, ale jak z napięciami?
* czy można użyć ze standardowym kontrolerem A1200 okrągłych kabli ATA-133? Wtyczki mają dwudziesty pin zasłonięty, ale gdybym tam dziurę wywiercił, albo obciął pin na złączu kontrolera to będzie działać?
* jakiej maksymalnej pojemności dysk obsłuży standardowy kontroler i OS 3.1?
* czy kontrolery S-ATA na PCI będą działać z Mediatorem (czy są sterowniki)?
* czy Amiga ma jakieś szczególne wymagania w kwestii stacji dysków? Chciałbym podłączyć do A1200 Scythe Combo Reader (3.5" FDD HD+czytnik kart). Czy mogę użyć współczesnego okrągłego kabla FDD, czy jestem skazany na tę starą, zakurzoną taśmę?

Przepraszam za lamerskie pytania, ale przygoda z Amigą przypadała na okres mojego dzieciństwa, kiedy kompletnie nie interesowały mnie kwestie sprzętowe.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

[#2] Re: pytania odnośnie zasilacza, ata, fdd

@ash, post #1

jakiej maksymalnej pojemności dysk obsłuży standardowy kontroler i OS 3.1?

Nie ma chyba ograniczeń w tej kwesti. Ja kiedyś podpoiłem segate 200g i działał bez problemu.

Benedykt

[#3] Re: pytania odnośnie zasilacza, ata, fdd

@ash, post #1

* czy standardowy zasilacz ATX, nieco lepszej klasy (Hiper, Tagan) będzie współpracował z Mediatorem 1200SX? Wiem, że fizycznie da się podpiąć, bo Mediator ma złącze zasilania ATX 20-pin, ale jak z napięciami?

Tak, takim zasilaczem zasilisz amige...
czy można użyć ze standardowym kontrolerem A1200 okrągłych kabli ATA-133? Wtyczki mają dwudziesty pin zasłonięty, ale gdybym tam dziurę wywiercił, albo obciął pin na złączu kontrolera to będzie działać?

Amiga ma port ide 2,5', dokup fastate i podłącz dysk do niej, w ostateczności starczy zwykła przejściówka 2,5' --->3,5'
* jakiej maksymalnej pojemności dysk obsłuży standardowy kontroler i OS 3.1?

Benedykt już to powiedział :)
* czy Amiga ma jakieś szczególne wymagania w kwestii stacji dysków? Chciałbym podłączyć do A1200 Scythe Combo Reader (3.5" FDD HD+czytnik kart). Czy mogę użyć współczesnego okrągłego kabla FDD, czy jestem skazany na tę starą, zakurzoną taśmę?

Żeby podłączyć tą stacje dyskietek musisz mieć USB w swojej amidze i sterowniki do tej stacji.

Przepraszam za lamerskie pytania, ale przygoda z Amigą przypadała na okres mojego dzieciństwa, kiedy kompletnie nie interesowały mnie kwestie sprzętowe.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Jak ci się Amigowanie znudzi to amige możesz oddać mi :P

[#4] Re: pytania odnośnie zasilacza, ata, fdd

@ash, post #1

czy można użyć ze standardowym kontrolerem A1200 okrągłych kabli ATA-133? Wtyczki mają dwudziesty pin zasłonięty, ale gdybym tam dziurę wywiercił, albo obciął pin na złączu kontrolera to będzie działać?

2x tak.

jakiej maksymalnej pojemności dysk obsłuży standardowy kontroler i OS 3.1?

Nie ma ograniczenia, to tylko kwestia systemu/sterowników (odpowiednia wersja scsi.device, OS3.5+ standardowo obsłuży duże dyski). W prypadku OS3.1 musisz mieć nowsze scsi.device, np. z Aminetu; standardowe w 3.1 obsługuje dyski maks. 4GB.

czy standardowy zasilacz ATX, nieco lepszej klasy (Hiper, Tagan) będzie współpracował z Mediatorem 1200SX? Wiem, że fizycznie da się podpiąć, bo Mediator ma złącze zasilania ATX 20-pin, ale jak z napięciami?

Jeśli złącze pasuje 1x1, żadne piny nie odstają, to można zaryzykować stwierdzenie że i napięcia spasują. ;)
Dla pewności możesz sobie ściągnąć z internetu rozpiskę złącz i pomierzyć miernikiem.

[#5] Re: pytania odnośnie zasilacza, ata, fdd

@MinisterQ, post #4

Mediator SX ma wtyczkę zasilania ATX, zasila ona mediator i całą Amigę.

[#6] Re: pytania odnośnie zasilacza, ata, fdd

@MinisterQ, post #4

Jeśli złącze pasuje 1x1, żadne piny nie odstają, to można zaryzykować stwierdzenie że i napięcia spasują.
Dla pewności możesz sobie ściągnąć z internetu rozpiskę złącz i pomierzyć miernikiem.

Bardzo dobry pomysl - nie wiem jakim cudem to mozliwe, ale juz widzialem zasilacz ATX (tylko nie wiem w jakiej wersji). Model (za okolo 200) i mial dziwne (czyt. inne) wyprowadzenia pinow?!

ach te standardy....

[#7] Re: pytania odnośnie zasilacza, ata, fdd

@ash, post #1

* od. padla;

* raczej tak; pina bym raczej nie odcinal;

* po zastosowaniu hacka programowego - ile dusza zapragnie - choc np. 500Giga dysk w ami to troszke powiedzmy dziwne; choc kto bogatemu zabroni?!

* obawiam sie, ze nie; sata jak na razie tylko z a1 (wg TA)

* fdd sa troszke inne niz te z komputerow pc - dlatego aby podlaczyc pecetowy fdd wymagany jest interfejsik lub drobna przerobka i/lub stacji.
Ponadto IMO nie pozbywalbym sie amigowej fdd.

[#8] Re: pytania odnośnie zasilacza, ata, fdd

@11MASTEr, post #7

Amiga ma port ide 2,5', dokup fastate i podłącz dysk do niej, w ostateczności starczy zwykła przejściówka 2,5' --->3,5'
Tak tak, użyłem skrótu myślowego, oczywiście, że mam przejściówkę 2.5"/3.5". Rozumiem, że nic nie stoi na przeszkodzie, bym usunął w niej ten dwudziesty pin, aby pasowały kable ATA-133?

Żeby podłączyć tą stacje dyskietek musisz mieć USB w swojej amidze i sterowniki do tej stacji.
No tak, czytnik kart podłączę do Spidera, ale miałem na myśli samego flopa.

fdd sa troszke inne niz te z komputerow pc - dlatego aby podlaczyc pecetowy fdd wymagany jest interfejsik lub drobna przerobka i/lub stacji.
Gdzie mogę dorwać taki interfejsik lub na czym polega przeróbka? Wyczytałem właśnie w innym wątku, że będę musiał pozamieniać miejscami kilka żył w taśmie. Czy to wystarczy?

[#9] Re: pytania odnośnie zasilacza, ata, fdd

@ash, post #8

Czy tą stację podłącza się do portu FDD?? Raczej nie :), nowe płyty gł nie mają takich portów, a ta stacja dyskietek powstała dla użytkowników którzy mają płytę gł która nie ma złącza FDD :).
Nie ma opcji podłączenie tego do Amigi :)

[#10] Re: pytania odnośnie zasilacza, ata, fdd

@arti4-92, post #9

Czy tą stację podłącza się do portu FDD?? Raczej nie :)
A właśnie, że tak ;P Mam ten wynalazek w swoim piecyku i wiem, że ma on zarówno złącza USB do czytnika kart jak i oddzielnie złącze FDD do stacji dysków. To są tak naprawdę dwa urządzenia w jednej obudowie, działające zupełnie niezależnie od siebie.

nowe płyty gł nie mają takich portów
Żadna ze znanych mi nowoczesnych płyt nie jest pozbawiona gniazda FDD. Dyskiety są potrzebne np. do instalacji Windy na dyskach w układzie RAID, albo do aktualizacji BIOS-u (chociaż ostatnio już rzadko).

[#11] Re: pytania odnośnie zasilacza, ata, fdd

@arti4-92, post #9

@arti4-92: Hmmm, nowe płyty główne nie maja portu FDD? Bardzo ciekawe... większość współczesnych płyt gł. do PC (jeśli nie wszystkie) posiada jednak złącze FDD :) ... inna sprawa że mało kto obecnie podpina do nich cokolwiek

@ash: Aby podłączyć stację FDD od PC musisz znaleźć stację ze zworkami (nie każda ma - szukaj z tyłu stacji)... wtedy musisz przestawić zworkę odpowiedzialną za numer stacji z 1 (standardowe dla PC) na 0 i wykonać stosowny kabel ze skrosowaną jedną żyłą. Ew. możesz wykonać prosty i tani interfejsik (dwa scalaczki), wtedy powinna działać każda stacja... szczegóły znajdziesz na Aminecie (dział doc/hard). Oczywiście taka stacja będzie działać jako 720 kb (istnieje też sterownik pozwalający sformatować dyskietkę w takiej stacji na ponad 1 MB, ale jest on niezgodny ani ze standardem PC 1.44 MB, ani ze zwykłym amigowym 1.76 MB).
[#12] Re: pytania odnośnie zasilacza, ata, fdd

@arti4-92, post #9

Oczywiście że każda płyta główna (nawet te nowsze) mają takie porty. Nawet niektóre z biosów nigdy nie wystartują Ci kompa bez stacji FDD.

[#13] Re: pytania odnośnie zasilacza, ata, fdd

@Silent, post #12

Szczerze w to wątpię :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem