[#1] Amiga 600 naprawa i kilka pytań
Witam!
Kiedyś dostałem od brata jego Amigę 600. Pare lat temu, jak jeszcze nie miałem kompa grywałem sobie w Amigę. Teraz nie działa stacja dyskietek i prawdopodobnie zepsuł się modulator. Jednak chciałbym ją jeszcze użytkować.

1. Czy idzie podłączyć stację dyskietek od PC? Na allegro są rzadko a jak już się pojawią to kosztują kosmicznie. Gdzieś wyczytałem że czasem się zdarza że w stacji dyskietek od PC wystarczy przestawić zworkę, lub przerobić jakoś tasiemkę. Jednak ja nie mam umiejętności, a z kombinowaniem ze zworkami to nie wiem ile tych zworek należy użyć itd.

2. Modulator. Prawdopodobnie uszkodził mi się modulator, a konkretnie ta śrubka. Jest ona wkręcona na maxa. Nie idzie jej w ogóle wykręcić, a gdy chce przykręcić czuję, że już się dalej nie da. Zdjęcie:
[/url]http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/c3ac1d494ab9a5b7.html[/url]
Czasami zadziała ale wtyczke trzeba trzymać. Jak to w A600 tło jest fioletowe, a mi się wyświetla niebieskie.
Obok tego modulatora znajduje się taka wtyka Video:
[/url]http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/91253ddd526e8d71.html[/url] (patrz nr 1)
Czy istnieje jakiś kabel żeby pod niego podłączyć? A może jest jakiś sposób, żeby ten modulator naprawić, tzn wykręcić tą śrubkę?

Proszę o pomoc
Pozdrawiam
:D
[#2] Re: Amiga 600 naprawa i kilka pytań

@mates92, post #1

Czy idzie podłączyć stację dyskietek od PC?

Można, ale nie bez żadnych przeróbek. Najprościej (uzyskujesz wtedy
stację DD) robi się to zamieniając miejscami kilka żył taśmy łączącej
stację z płytą. Opis pewnie znajdziesz na Aminecie. Temat padających
stacji często się pojawia, więc podejrzewam, że sporo informacji na
ten temat zdobędziesz z archiwum forum PPA.

Modulator. Prawdopodobnie uszkodził mi się modulator, a
konkretnie ta śrubka. Jest ona wkręcona na maxa.

Najprawdopodobniej da się to bez większych problemów naprawić, ale
bez wylutowania modulatora z płyty raczej się nie obędzie. Możesz
też podłączyć do TV sygnał z gniazda composite - drugi chinch
znajdujący się w okolicy modulatora. Zaś najlepszą opcją jest
skorzystanie z gniazda video. Tutaj uzyskasz zdecydowanie najlepszą
jakość obrazu, jednak potrzebny Ci będzie odpowiedni kabel. I tutaj
również szczegółowe informacje znajdziesz w archiwum forum PPA lub na
Aminecie.
[#3] Re: Amiga 600 naprawa i kilka pytań

@Kamul, post #2

Kamul napisał(a):

> jednak potrzebny Ci będzie odpowiedni kabel.

np. taki:

http://www.allegro.pl/item290317058_kabelek_do_amigi_3_metrowy_super_obraz_i_dzwiek.html

[#4] Re: Amiga 600 naprawa i kilka pytań

@Kamul, post #2

ja bym próbował podłączyć amige i powoli odkręcać tą śrubkę, bo to chyba jakieś strojenie jest ;)

[#5] Re: Amiga 600 naprawa i kilka pytań

@arti4-92, post #4

To na pewno jest strojenie. W sumie nie bawilem sie tym w Amigach, ale swojego czasu w C64 i takiej dodatkowej kostce do PSX.

Wlasnie to jest problemem zwiazanym z kolorami i byc moze dzwiekiem. Nalezy metoda prob i bledow przekrecac owa "srubke" i jednoczesnie recznie dostrajac tv, az do uzyskania prawidlowych kolorow i dzwieku bez szumow :)
Kwestia okolo 5-10 min z zyciorysu gracza komputerowego.

Ostatnia modyfikacja: 04.01.08 11:40
[#6] Re: Amiga 600 naprawa i kilka pytań

@mates92, post #1

odezwij sie do mnie , to dam Ci owy schemat przerobienia tasmy na maila

[#7] Re: Amiga 600 naprawa i kilka pytań

@WoYtEk, post #6

Daj go tutaj...

Dla pokoleń ;)

[#8] Re: Amiga 600 naprawa i kilka pytań

@arti4-92, post #4

Pisałem że śrubki nie idzie wykręcić. Zachowuje się tak jakby była ukręcona. Gdy próbuje ją odkręcić to kręci się w miejscu.
[#9] Re: Amiga 600 naprawa i kilka pytań

@mates92, post #8

No i tak ma sie mniej wiecej zachowywac. Nie powinno sie dac jej wykrecic. Ona sluzy do krecenia a nie wykrecania. Podlacz wszystko i zrob tak jak napisalem w wczesniejszym poscie.
[#10] Re: Amiga 600 naprawa i kilka pytań

@Andrzej Drozd, post #9

Wcześniej mi się wykręcała. Ja wą wkręciłem na maxa i od tego czasu się nie wykręca

Aha jeszcze jedno. Jak podłącze pod composit to też będe musiał coś z modulatorem robić?

Ostatnia modyfikacja: 04.01.08 15:49
[#11] Re: Amiga 600 naprawa i kilka pytań

@mates92, post #10

Moze cos zerwales. Podlacz Ami do TV, i nastroj czestotliwosc w TV. Nastepnie sprobj na zalaczonym kompie przekrecic ta srobke i obserwuj obraz. Jezeli cos sie zmienia to jest OK, jezeli nie to dokup zewnetrzny modulator (taki jak do A500) i podlacz go do portu Video.
[#12] Re: Amiga 600 naprawa i kilka pytań

@mates92, post #10

Aha jeszcze jedno. Jak podłącze pod composit to też będe musiał coś z modulatorem robić?

Nie. Modulatora to ty nigdy nie powinienes ruszac i nigdy w nim nie krecic.
Composite nie podlaczysz do antenowego.
[#13] Re: Amiga 600 naprawa i kilka pytań

@Andrzej Drozd, post #12

Jak pod composite to nie pod antenę? Czy to trzeba podłączyć przez kabel chinch chinch?
[#14] Re: Amiga 600 naprawa i kilka pytań

@mates92, post #13

Tak, o ile masz takie wejscie w TV. Jezeli masz to podlacz do " żoltego". Czarny i bialy sa od dzwieku.
[#15] Re: Amiga 600 naprawa i kilka pytań

@mates92, post #13

Tak pod chincha.
W A600 przez chincha wyświetla kolory?

[#16] Re: Amiga 600 naprawa i kilka pytań

@Andrzej Drozd, post #14

Ok a jak podłacze to powinno zaraz na av wyświetlić czy musze wyszukać kanał tak jak się podłącza pod antenę?
[#17] Re: Amiga 600 naprawa i kilka pytań

@mates92, post #16

Włączasz AV, i już. Żadnej większej filozofii.

[#18] Re: Amiga 600 naprawa i kilka pytań

@pwe, post #17

Podłączyłem, ale nie działa. Tzn. coś widać że jest ale jest czarny ekran białe pasy w górnym lewym rogu widać krzywo napisy tam 2.0 Rom Amiga tip.

Ostatnia modyfikacja: 04.01.08 16:38
[#19] Re: Amiga 600 naprawa i kilka pytań

@mates92, post #18

A kabel chinch jest dobry?

[#20] Re: Amiga 600 naprawa i kilka pytań

@mates92, post #8

a czy to nie jest przypadkiem potencjometr precyzyjny (wieloobrotowy)?
bo jesli tak, to "stanie w miejscu" w trakcie "wkręcania" i "wykręcania" jest normalnym objawem
[#21] Re: Amiga 600 naprawa i kilka pytań

@mates92, post #18

hmmm, czarny ekran, białe pasy... może masz jeszcze podpięty sygnał z innego źródła (np. Sat na Euro)? tanie telewizory (np. mój) nie pozwalają na wybór źródła, i w takiej sytacji "miksują" obydwa - efektem jest totalny brak synchronizacji (wspomniane pasy).
[#22] Re: Amiga 600 naprawa i kilka pytań

@pwe, post #15

> A600 przez chincha wyświetla kolory?

tak

[#23] Re: Amiga 600 naprawa i kilka pytań

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #22

Dobra już z obrazem jest wszystko ok. Kabel miałem zepsuty. Kupiłem nowy i działa wszystko idealnie.

Wracający do stacji dyskietek. Uszkodzenie polega na tym, że jak wsadzę dyskietkę to słychać że coś tam czyta, w tym czasie znika te całe tam logo i ta dyskietka i jest fioletowy obraz. Po ok 3 sekundach dyskietka milknie i te wszystkie symbole się znowu pojawiają. Film:
[/url]http://pl.youtube.com/watch?v=OHT1qjq5U5I[/url]

Przyznam się, że sam ją zepsułem, bo nie chciały dyskietki wychodzić. Co tam poruszałem i gdy ją podłączyłem i włączyłem Amigę stacja już nie działała. :D
[#24] Re: Amiga 600 naprawa i kilka pytań

@mates92, post #23

A jaką dyskietkę masz... może nie ma jakiegoś startupa, włóż dyskietkę i zresetuj amigę.

[#25] Re: Amiga 600 naprawa i kilka pytań

@pwe, post #24

Każda dyskietka tak robi. Nawet te, które wiem, że działają na 100%
[#26] Re: Amiga 600 naprawa i kilka pytań

@mates92, post #23

Z odgłosów ze stacji wynika że nie potrafi jej odczytać, tak jakby była w formacie nierozpoznawalnym standardowo przez Ami, np z peceta...

z każdą tak jest? na ilu próbowałeś?

---edit

no to "dupa"....

stacja wewnętrzna z pc, razem z odpowiednim kabelkiem do Ami kosztuje na Allegro 15zeta....

Ostatnia modyfikacja: 04.01.08 19:32
[#27] Re: Amiga 600 naprawa i kilka pytań

@kjb, post #26

no na ok. 20. Feler jest jeszcze taki, że ciężko wchodzą do środka i się nie wysuwają, ale to na razie nie jest ważne.

A jeżeli są to dźwięki związanie z tym że się nie może doczytać to może ta głowica czy jakoś tak jest uszkodzona? Od PC-toej stacji będzie ta głowica pasować?

Znalazłem aukcje, gdy takową taśmę można kupić. Czy to faktycznie działa?
http://www.allegro.pl/item286211271_brak_stacji_dyskow_do_amigii_nie_ma_problemu_.html

Ostatnia modyfikacja: 04.01.08 19:40

Ostatnia modyfikacja: 04.01.08 19:50
[#28] Re: Amiga 600 naprawa i kilka pytań

@mates92, post #27

Witam!
Przerobiłem taśmę wg tego schematu:
http://norbid.of.pl/
Jednak dyskietka zachowuje się tak samo jak ta, która jest zepsuta. Dokładnie w identyczny sposób wszystko przebiega. Wkładam dyskietkę znikają te wszystkie obrazki przez 2 -3 sekundy jest fioletowe tło i znowu się pojawiają wszystkie symbole, no i przy tym dyskietka wydaje identyczne dźwięki.

Czy to może być uszkodzona Amiga ??

Proszę o odpowieź
[#29] Re: Amiga 600 naprawa i kilka pytań

@mates92, post #28

Stacja widziana jest jako DF0: ?
Przestawiles zworke na DS0?
[#30] Re: Amiga 600 naprawa i kilka pytań

@Norbert, post #29

W stacji nie ma zworek. Wg schematu do stacji bez zworek należy podłączyć diodę prostującą od kabla nr 12 do kabla nr 34. Zrobiłem również do kabla nr 10 ale w tej sytuacji nic sie nie dzieje
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem