[#1] Co potrzebuje?
Witam!Zamierzam na dniach kupic klasyka 1200 i chce zamontowac w nim cd-rom slim (wewnatrz).Mam pytanko. nie bede miec fast-aty zatem co mi potrzeba?przejsciowke z 2,5 na 3,5 + tasme i zalozmy ze na niej podepne cd (mam przejsciowke do cd) a co z dyskiem???jakis rozdzielacz?dysk moge wziasc tylko 2,5 cala ze wzgledu na wymiary!Zatem co mi potrzeba?

[#2] Re: Co potrzebuje?

@deejayremix, post #1

Najlepiej zrobić wszystko na tasmie 2.5 cala: znajdujesz odpowiednio długą taśmę, dokładasz do niej trzecie złącze, do CD montujesz przejściówkę CDslim<>2.5cala (np. taką: http://www.allegro.pl/item293459669_adapter_do_napedu_cd_do_drobnej_przerobki.html ) i zakładasz dysk 2.5 cala. Bez żadnych dodatkowych przejściówek (jak w przypadku rozwiązania z tasmą 3.5 cala) wszystko ładnie wchodzi do desktopa, mam dokładnie tak zrobione.
[#3] Re: Co potrzebuje?

@wali7, post #2

Z tym ze mam cd(slim)z wyjsciem zwyklym na 3,5 cala!nie chce kupowac innego cd + adapter. hmmm

[#4] Re: Co potrzebuje?

@deejayremix, post #3

Ja jestem na prawie tym samym etapie składania kanapki, kupiłem już cd-rw slim z przejściówką na 3,5', na dniach bede miał i hdd 30 GB 2,5', taśme 3,5 mam, zasilacz AT też. Problem jest z przejściówką, narazie na fatę nie mam kasy i chcę całość złożyć na standardowym kontrolerze. Kupiłem przejściówkę 2,5 -> 3,5 z wyjściem zasialania, ale okazało się, że się nie nadaje, bo jest za wysoka(użyję ją do hdd), klawiatura się na niej opiera, o montażu cd nie ma mowy.
Zastanawiam się nad kupnem przejściówki z efunzine, tam piny wyprowadzone są na bok, przejściówka na pewno jest niższa, ale czy wystarczająco niska, zeby zmieścić cd?

To pytanie kieruję do osób, które takie rozwiązanie posiadają w swojej amidze. Bo nie wiem co mam teraz zrobić.

Nie chce kupować w ciemno.

A może po prostu przylutować taśmę do pinów złącza?

[#5] Re: Co potrzebuje?

@deejayremix, post #3

hmm, CD slim to jak rozumiem CD do laptopa. Nie spotkałem się z CD do laptopa który miałby wyjście na taśmę 3.5 cala... 2.5 zresztą też nie. Te CD-ROMy mają własne gniazdo, w przypadku montażu do taśm 2.5 bądź 3.5 cala potrzebna jest odpowiednia przejściówka. Być może Twój CD ma już przykręconą przejściówkę?
W ogóle taśma 3.5 cala jest taka sobie, bo:
rozwiązanie 1: [A1200]-->[przejściówka 2.5<>3.5cala]-->[taśma3.5cala]-->[dysk3.5cala]-->[przejściówka3.5cala<>CDslim]-->[CDslim] jest trochę duże i mogą być problemy ze zmieszczeniem tego w A1200 desktop (taśma klawiatury zawadza), chyba że wyrzucamy FDD i HDD idzie w jego miejsce. Innym wiarantem (niegłupim) z tą taśmą jest zastosowanie czytnika flash podpinanego zamiast HDD (jest dużo mniejszy).
rozwiązanie 2: [A1200]-->[przejściówka 2.5<>3.5cala]-->[taśma3.5cala]-->[przejściówka3.5<>2.5cala]-->[dysk2.5cala]-->[przejściówka3.5cala<>CDslim]-->[CDslim] jest na pewno mniejsze od wariantu z HDD 3.5 cala, ale dwie przejściówki 3.5<>2.5 cala - niepotrzebna komplikacja.
Moim zdaniem jedynym plusem konfiguracji z taśmą 3.5 cala jest możliwość dowolnego rozwiązania zasilania napędów (bez cięcia taśmy), bo zasilanie idzie osobno.
Ja jednak preferuję rozwiązanie 3: [A1200]-->[taśma2.5cala]-->[dysk2.5cala]-->[przejściówka2.5cala<>CDslim]-->[CDslim] z uwagi na prostotę, elegancję i najmniejsze rozmiary. Jedynym problemem może być znalezienie odpowiednio długiej taśmy 2.5 cala i gniazd do niej (ja znalazłem).

Ostatnia modyfikacja: 07.01.08 21:50
[#6] Re: Co potrzebuje?

@Bagheera, post #4

Na moje oko to zapomnij o jakiejkolwiek przejsciowce, musisz zrobic tak jak ma Wali7. Tak sie paskudnie składa że zlacze do dysku w A1200 wychodzi pod cd - wiec z jakakolwiek przejsciowka bedzie za wysoko, chyba ze zrobisz sobie tasiemke ktora z jednej strony ma gniazdko, a z drugiej piny i wyciagniesz zlacze dysku spod cd. Po takiej operacji wystarczy wsadzic na piny przejsciowe, do przejsciowki wpiac tasme 3,5 i woila. Ja mam gorszy problem:), mianowicie chcialem wsadzic fastate i bvision oczywiscie z cd i hd do srodka. Jak wszyscy wiedza fastate trzeba podniesc na podstawkach precyzyjnych, zeby "wpuscic" pod nia bvision. Niestety przy takiej kombinacji klawisze leza na romach i nijak nie da sie zamknac obudowy. Ma ktos jakis pomysl:)?.

[#7] Re: Co potrzebuje?

@Fazior, post #6

hmmm, co prawda nigdy nie miałem BVision (FATA tak), ale można wypróbować kilka (dziwnych) rozwiązań:
- może uda się jakoś (??) podnieść BVison, a F-ATA obniżyć np. wlutowując ją zamiast podstawek w płytę, same romy też można wlutować w F-ATA - będzie jeszcze niżej
- na upartego możnaby wlutować F-ATA od spodu, trzeba by kilka rzeczy "przenicować" na drugą stronę. Ale płyta główna w desktopie leży na obudowie - więc to kompletnie bez sensu.
- najrozsądniejsze wydaje mi się podłączenie F-ATA za pomocą tasiemki i wrzucenie jej tam gdzie jest miejsce np. nad Paulą albo pod FDD. Tam nie ma zbyt dużych częstotliwości, więc to powinno działać (chociaż taśma powinna być możliwie krótka). No i oczywiście trzeba 30 razy sprawdzić czy wszystko dobrze podpięliśmy... zabawy z F-ATA dla wielu pechowców zakończyły się wizytą w serwisie.
Albo rozwiązanie no. 2 - zamiast F-ATA podepnij HDD na SCSI (chociaż zostanie mordęga z upchnięciem 3.5 calowego dysku - ale powinno się dać).

Ostatnia modyfikacja: 07.01.08 22:20
[#8] Re: Co potrzebuje?

@wali7, post #5

Wiesz gidze można dostać takie taśmy i złącza 44 pin?

Benedykt

[#9] Re: Co potrzebuje?

@wali7, post #7

Heh obnizyc faty sie nie da na tyle zeby weszlo bvision - po prostu plytka i uklad w podstawce sa tam gdzie wylazi gfx. Pod spod wsadzal nie bede bo musialbym zrobic wielka dziure w obudowie i podniesc ami, a nie chce sobie lamac nadgarstkow przy probie napisania czegokolwiek;). A trzeci pomysl wykorzystalem :), tzn zrobilem 2 przelotki [podstawka prec->tasma ->podstawka prec], ale z przelotkami tez jest pewien problem - tasmy tez zajmuja sporo miejsca i nie ma mozliwosci manipulowania za bardzo - jedyna opcja to wypuszczenie fastaty wyzej na tyl obudowy. I tak moja operacja byla psu na bude bo mimo dokladnego sprawdzenia przelotek za pomoca miernika okazalo sie ze ami nie raczy sie podniesc.

[#10] Re: Co potrzebuje?

@Fazior, post #9

taśmy mogły być zbyt długie.... nie wiem jakie przebiegi są na ROMie A1200, ale obstawiałbym 14 MHz, to nie jest specjalnie dużo
eksperymentuj :)
[#11] Re: Co potrzebuje?

@Benedykt Dziubałtowski, post #8

www.elfa.se/pl/

albo Animart. Animart przy pojedynczym zakupie taniej wyniesie, bo w Elfie mają zaporowe koszty wysyłki.
[#12] Re: Co potrzebuje?

@wali7, post #10

Udalo się:) Fata na taśmach działa:). Pojawił mi się natomiast problem z pradem. Do ami podpialem 400W atx, przez zlacze power, od srodka zlacza zasilania a1200 dalem kable i 3x gniazdka z koncowka jak do stacji fdd (do wpiecia w plyte, do zasilania cd i fdd), po podopieciu samego blizzarda amiga wstaje, natomiast z bvision juz nie. Dzisiaj zrobie myk z zasilaniem 5v na bvision i blizzardzie - wg. artkow z PPA - ciekawym czy bedzie dzialac. Ogolnie to zabawa z takim konfigiem w desktopie sprawia o niebo wiecej problemow niz myslalem. PS. permedia na bvision parzy po paru sekundach od wlaczenia, czy to normalne? Profilaktycznie nakleilem tam od razu radiator i zamierzam zainstalowac jakis wiatrak coby wywolac ruch powietrza w desktopie, ale ilosc ciepla wydzielanego przez bvision jest szokujaca.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem