[#1] 1200 i kickstart dla spceów
Witam,
każde dziecko wie, ze 1200 ma 32 bitowa magistrale danych i z tego powodu posiada dwie kosci z kickstartem (2x16 bit). Mam w domu 3 plyty bez romow i przymierzam sie do zaprogramowania sobie kickstartu. W czym problem - a mianowicie:
1. Zakladam ze mam zaprogramowac image np. 3.1. Czy pamiec jest zorganizowana od 0 do 256k w pierwszej kosci , a druga kosc od 256k do 512k, czy tez uklad jest nastepujacy: slowo (dwa bajty) w jednej, a nastepne slowo w drugiej? Patrzac na schemat pasowalo by to drugie rozwiazanie.
2. Na schematach serwisowych jest opcja jednej kosci ROMu (256k) ale z zaznaczona opcja/sygnalem "if rom16=YES". Zastanawiam sie czy mozna wgrac do wiekszej kosci caly rom i sprobowac go puscic na szynie 16 bitowej, z odpowiednim ustawieniem adresow. Kwestie sterowania adresami wykombinuje, chodzi mi o to czy mozna gdzies znalezc ten sygnal/jumper na plycie w rewizji 10, zeby puscic to na 16 bitach. Moze podpowiedzia bylo by jak sa skonstruowane przelaczniki kickstartu 1.3/3.1 (czy kickstart 1.3 jest w kosci 16 czy 32 bitowej)? Do czego sluzy sygnal WIDE w wersji 32 bit ROM? Jest jeszcze opcja pamieci flash na schemacie, ale nie ma zadnych wyprowadzen na plycie wiec raczej mozna ja sobie podarowac :)
Podpowiedzi, linki, sugestie mile widziane.
[#2] Re: 1200 i kickstart dla spceów

@monol, post #1

Co prawda po angielsku ale może się przyda:
http://eab.abime.net/showthread.php?t=21599
http://www.doobreynet.co.uk/flash.html
[#3] Re: 1200 i kickstart dla spceów

@monol, post #1

Jeszcze pomocny bedzie programik:
http://aminet.net/package/util/boot/splitkick13
[#4] Re: 1200 i kickstart dla spceów

@monol, post #1

Poszukaj na forum ja podałem kiedyś jaką pamićć fleszową można użyć z przelotką jak dobrze pamićtam 29fXXX. Przelotkć łatwo samemu wykonać lub kupić w "epsylonie" Łatwo kupić taki scalak typu smd i dlatego potrzebna płytka( przelotka).
[#5] Re: 1200 i kickstart dla spceów

@Dziadziomiecio, post #4

Poczytalem troche (dzieki ppill) i juz wiem, ze trzeba image ROMu podzielic na slowa . Kwestie oprogramowania i typu chipow mam juz opanowana, jednak dalej meczy mnie kwestia czy da sie uruchomic ROM w wersji 16 bitowej. Zauwazylem ze na schemacie serwisowym w ROM wersji na 2 chipy sygnal WIDE polaczony jest z ROMEN i prawdopodobnie on informuje jaki typ ROMu jest zainstalowany. Ide dalej grzebac w necie i Amigach i poinformuje co wydumalem. Generalnie najprawdopodobniej kupie dwa chipy po 512k, wgram do nich 3 kickstarty (1.3, 2.0 i 3.1), bo ceny chipow 256k i 512k sa takie same .
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem