[#1] Problem z twardzielem i A1200
Witam mam problem z rozpoznaniem dysku pod Amigą, w Info Hdtools pokazuje mi uaehf_device. Co mamtu zmienić abym mógł podłączyć HD 160G.
[#2] Re: Problem z twardzielem i A1200

@andi34, post #1

najlepiej najpierw podłaczyc dysk ;)

albo opcja "szukaj"
[#3] Re: Problem z twardzielem i A1200

@Kubal, post #2

He He ale śmieszne, a co tu idioci siedzą. Przecież nie będę pisał o tak podstawowych sprawach. Ja do klanu niebieskich nie należę. A ty kolego jak nie chcesz pomóc to przynajmniej się nie wtrącaj.
[#4] Re: Problem z twardzielem i A1200

@andi34, post #1

Pod prawdziwa Amiga pokazuje ci jakies p******y z UAE...?

Rece opadaja....
[#5] Re: Problem z twardzielem i A1200

@Andrzej Drozd, post #4

no własnie oto chodzi, poprzedni dysk miałem partycjonowany pod winua. Teraz chce podłączyć nowy, ale Amiśka go nie rozpoznaje.
[#6] Re: Problem z twardzielem i A1200

@andi34, post #1

A możesz napisać co to za Amiga A1200, gdzie HDToolBox pokazuje uaehf_device? Napisz więcej szczegułów na temat tej A1200 i systemu jaki posiadasz.
[#7] Re: Problem z twardzielem i A1200

@andi34, post #5

To, jak? Nie rozpoznaje, czy wpisuje jakies uae w HDInstTools? :P

A gdzie masz dyskietki z WB?
[#8] Re: Problem z twardzielem i A1200

@Andrzej Drozd, post #7

Sorry że tak późno, poprzedni dysk instalowałem na PC pod emulatorem WinUAE, tu również instalowałem workbencha. To co mi pokazuje znajduje się w HDToolBox" Tool Type SCSI_DEVICE_NAME - "uaehf.device". (Menu "Icon" -> "Information"). Ten dysk owszem pracuje dobrze ale jest mały 450M, mam w tej chwili wolny 160G i chciałem go podpiąć do Ami. A może kolega ma jakiś dobry sposób?. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
[#9] Re: Problem z twardzielem i A1200

@andi34, post #8

No to zmień w poltypach ten nieszczęsny uaehf.device na scsi.device i po kłopocie. Ja dalej nie wiem w czym masz problem z podłączeniem dysku 160GB do Amigi.
[#10] Re: Problem z twardzielem i A1200

@andi34, post #8

Tak jak napisal kmilota, zmien na scsi.device i juz. Czeka cie jeszcze problem "4GB". Aby Amiga "widziala" wiecej niz 4GB tego dysku, masz kilka mozliwosci. Np. uzyc WB3.9. W przypadku gdy masz WB3.0-3.1, musisz uzyc LoadModule z Aminetu. Jest tez inny sposob, sprzetowy - kontroler FastATA ze sterownikiem ata3.driver, patchujacym scsi.device.

Ja mam dysk 256GB podlaczony do FastATA.
[#11] Re: Problem z twardzielem i A1200

@Andrzej Drozd, post #10

> Ja mam dysk 256GB podlaczony do FastATA.

Ja wczoraj podłączałem do oryginalnego kontrolera A4000 dysk 400GB i Amiga go normalnie rozpoznała. Oczywiście ja mam AmigaOS3.9.
Docelowo ten wielki dysk wsadziłem do mojej zewnętrznej skrzyneczki. Pisałem o niej tu: http://www.ppa.pl/artykul-USB2.0.External.Drive-1_3_54.html
Tak więc klasyczna Amiga nie ma problemów z wielkimi dyskami.
[#12] Re: Problem z twardzielem i A1200

@Andrzej Drozd, post #10

spokojnie wystarczy wyłączyć tooltype od device, bo domyślne jest własnie scsi.device
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem