[#1] Amiga 600 i dysk twardy
Witam!
Jak już naprawiłem sobie Amige to teraz chciałbym dołożyć do niej dysk twardy. Na allegro dysk 4GB kosztuje 7 zł :D
http://allegro.pl/item293919532_dyski_twarde_4gb_ata_2_5_nietestowane.html

Z neta wyczytałem, że jak się już podłączy dysk to trzeba Workbench zainstalować (najlepiej 2.1). Jednak ja mam tylko jedną dyskietkę, a to chyba jest na kilku. Potem trzeba jakoś formata tego dysku zrobić i partycje. Jednak ja nie wiem czym i jak.

Jak już ściągne te programy z neta to nie wiem jak je nagrać tak, żeby działało na amidze.

Proszę o poradę.

Pozdrawiam
[#2] Re: Amiga 600 i dysk twardy

@mates92, post #1

Twarde dyski, pamićci i procesory sprzedawane jako nietestowane to złom. Odradzam zakup.

Pozdrawiam
[#3] Re: Amiga 600 i dysk twardy

@RadoslawF, post #2

dokładnie...
jak kupujesz na Allegro (czego nie odradzam, bo sam 2.5 cala dysk do A1200 tak kupiłem) to przede wszystkim szukaj rzetelnych sprzedających (100% pozytywów najlepiej i co najmniej kilkadziesiąt transakcji), i bierz towar, gdzie sprzedający ZAKLINA się na wszystko, że towar jest 100% sprawny (co i tak wcale nie gwarantuje sprawności :) )
[#4] Re: Amiga 600 i dysk twardy

@wali7, post #3

No dobra. Nie powiedziałem ze kupie od niego.

Jak już zdobęde jakiś dysk to jak zrobić żeby wszystko działało?
[#5] Re: Amiga 600 i dysk twardy

@mates92, post #4

Bardzo podobnie jak tutaj sie to robi http://amiga.pekdar.net/amiga/amiga.php?artid=70

[#6] Re: Amiga 600 i dysk twardy

@mates92, post #4

Jak już zdobęde jakiś dysk to jak zrobić żeby wszystko działało?

Wydawalo mi sie ze walkujemy to juz na forum od jakiegos miesiaca (roku) :P
Nie pytaj bo i tak zapomnisz. Zapytaj gdy juz bedziesz mial HD :P

A w tym czasie zalatw sobie wszystkie dyskietki WB :P
[#7] Re: Amiga 600 i dysk twardy

@Andrzej Drozd, post #6

Ok. Skombinuje WB. Może byc obojętnie jaki?

Aha do ilu GB widzi Amiga 600?
[#8] Re: Amiga 600 i dysk twardy

@mates92, post #7

wersja 2.0 i 2.1 starsze nie beda sie nadawac, a nowsze beda mialy problemy.

[#9] Re: Amiga 600 i dysk twardy

@mates92, post #7

Aha do ilu GB widzi Amiga 600?

No, starszy rom w A600, 40 MB, natomiast nowszy 4GB. Ale to nie ma chyba znaczenia przy uzyciu LoadModule (bez ograniczen).

Tak czy inaczej, zapomnialem o najwazniejszym - koniecznie zalatw/zrob sobie dodatkowa dyskietke z programem HDToolbox/HDInstTools (najlepiej oba programy). Bez tego softu znowu bedzie matnia i bez podlaczania twardego dysku do WinUAE sie nie obejdzie.

Dodane: Aha, LoadModule wymaga WB conajmniej w wersji 2.04.

Ostatnia modyfikacja: 10.01.08 18:05
[#10] Re: Amiga 600 i dysk twardy

@Andrzej Drozd, post #9

Mógłbyś napisać jak skonfigurować LoadModule. Słabo znam angielski i trudno Mi to zrobić samemu.

[#11] Re: Amiga 600 i dysk twardy

@mates92, post #7

zalezy od wersji scsi.device z nowszym do 120 GB (wyzej nie testowalem)
[#12] Re: Amiga 600 i dysk twardy

@mates92, post #1

Odpowiedzi na wszystkie twoje pytania znajdziesz na Amiga FAQ, ewentualnie poszukaj na forum bo takie tematy są wałkowane od kilku lat.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem