[#1] Od czego zacząć?
Witam polskich fanów Amigi!

Jest to mój pierwszy post na waszym forum, dlatego... stresuję się trochę

Wypadało by zacząć od początku: od dzieciństwa marzyłem o własnej Amidze, pierwszy mój kontakt z tym sprzętem zawdzięczam wujaszkowi. Była to pamiętna a600 i oczywiście Lotus. :D Miałem wtedy 5 lat, ale jak ujrzałem tą grafikę...stwiedziłem, że muszę mieć Amigę!
No i po 12 latach udało się! Doczekałem się własnej Amisi a1200, która sama do mnie przyszła ;D Dostałem ją od kumpla, który traktował ją jako nieużyteczny spadek po starszym bracie :D
Konfiguracja tego sprzętu to:
- procek 68020 (niestety bez FPU)
- 8mb fast ramu (karta elbox)
- system AmigaOS 3.0
- dysk twardy 650 mb
- cdrom quad speed
- 3 zapasowe stacyjki dyskietek (wszystkie sprawne i oryginalne do a1200)

Wszystko ładnie połączone i sprawne.

Jednak jest kilka problemów:
- system posiadam wyłącznie zainstalowany na dysku, żadnych nośników, a dysk...upomina się już o emeryturę...
- częste zwisy z powodu błędów pamięci
- monitor gasnący po 30 min pracy.

Byłbym wdzięczny za pomoc w pozbyciu się tych problemów oraz za wszelkie porady. Z góry dziękuje.

[#2] Re: Od czego zacząć?

@widelec, post #1

system posiadam wyłącznie zainstalowany na dysku, żadnych nośników, a dysk...upomina się już o emeryturę...

Kup jakis tani, drugi HD i po prostu przekopiuj na niego aktualny system. Starego dysku nie wyrzucaj, tylko schowaj do szafy - przyda sie w systuacjach awaryjnych, np. jako nosnik uruchomieniowy systemu.
Na poczatku mysle ze wystarczy cos ponizej 4GB, chociaz z wiekszym takze nie powinno byc problemow (wspominany juz na forum program LoadModule).

Jezeli nie masz dyskietek WB3.0, to moge wyslac ci ADFy (jest to legalne, poniewaz masz odpowiedni ROM w Amidze) i stworzysz sobie dysietki z WB (mam takze dyskietke rozruchowa dla CD-ROMu).
Poszukaj w aktualnym systemie, czy poprzedni uzytkownik umiescil na HD program HDToolbox lub HDInstTools, ktore beda potrzebne po podlaczeniu nowego HD. Jezeli nie, to trzeba bedzie sciagnac owe programy z Aminetu
Masz CD-ROM, wiec nie musisz martwic sie o wymiane danych - po prostu nagrywasz cos na pececie i wkladasz plyte do Ami. Twoj CD-ROM jest juz leciwy i byc moze nie rozpoznaje plyt CDRW. Prawdopodobnie trzeba bedzie uzyc zwyklych.

częste zwisy z powodu błędów pamięci

Byc moze to zwykle guru, przy nie odpowiednich wersjach programow/gier. Moze to problemy z zasilaniem. Tak czy inaczej czekaja cie eksperymenty z dobraniem odpowiedniego softu lub wersji tego softu.

monitor gasnący po 30 min pracy

W tym wypadku pozostaje chyba wymiana/naprawa. Napewno znajdziesz na Allegro dosc duzo monitorow PAL (niekoniecznie z Commodore), po zatym mozna poszukac malego TV z wejsciem Chinch/Euro lub po prostu podlaczyc pod antenowy. Przy uzyciu Scandoublera, mozna podlaczyc kazdy pecetowy monitor z jakiegos zlomu za 10 zl :)

DODANE: Aha, inna forma zabezpieczenia danych, taka na juz, moze byc zgranie systemu na plyte CD. Jednak po padzie HD i bez dyskietki startowej CD-ROMu, nie na wiele sie przyda.
Ogolnie mozesz podlaczyc pecetowa nagrywarke i sciagnac z Aminetu darmowy program do wypalania plyt - MakeCD.

Ostatnia modyfikacja: 11.01.08 15:45
[#3] Re: Od czego zacząć?

@Andrzej Drozd, post #2

Kup jakis tani, drugi HD i po prostu przekopiuj na niego aktualny system.

Ze zdobyciem dysku nie ma problemów mam kilka na składzie :D Znalazłem taki 3,8gb więc powinno być dobrze. Tylko nie bardzo wiem jak zabrać się do skopiowania dysku. Próbowałem na PC, ale żaden z dostępnych mi programów do tworzenia obrazów partycji nie obsługuje systemu plików Amisi

Jezeli nie masz dyskietek WB3.0, to moge wyslac ci ADFy (jest to legalne, poniewaz masz odpowiedni ROM w Amidze)

Jeżeli to legalne (nie do końca zrozumiałem wytłumaczenia licencji z FAQ) to z chęcią przyjmę na e-mail. Dyskietkę do bootowania z CD również.

W tym wypadku pozostaje chyba wymiana/naprawa. [monitora]

Z monitorem już sobie poradziłem. Stablizator wymieniony i działa już z godzinę. :)

[#4] Re: Od czego zacząć?

@widelec, post #3

Tylko nie bardzo wiem jak zabrać się do skopiowania dysku.

Na pececie musisz uzyc emulatora WinUAE.
Wczesniej musisz stworzyc sobie na nim jakies srodowisko do pracy, czyli odpalic Workbench, chocby w minimalnej konfiguracji. Np. odpalajac Workbench z dyskietek ADF. Caly opis jest na stronie Valwita - http://valwit.net/uaehd.html

Na Amidze musisz odlaczyc CD-ROM i w jego miejsce podlaczyc drugi HD, ze zworka ustawiona na Slave. Nastepnie nalezy odpalic program HDToolbox lub HDInstTools (moim zdaniem znacznie latwiejszy w obsludze jest HDToolbox, a przy dysku 3.8GB w pelni wystarczy).
W samym HDToolboxie nalezy zaznaczyc nowy dysk i wejsc do Change Drive Type, nastepnie do Define New... i kliknac na Read Configuration. Wszystko potwierdz, zapisz i profilaktycznie zrob reset. Po resecie po raz kolejny wejdz do HDToolboxa, zaznacz nowy dysk i wejdz do Partition Drive. Tam suwakiem ustaw partycje. Pierwsza, systemowa najlepiej zrob o wielkosci 200-650 MB i pamietaj aby zaznaczyc ja jako bootable. Ustaw kolejne partycje. Pamietaj aby nie dublowaly sie nazwy typu DH0 itd. z pierwszym dyskiem (pozniej wszystko mozna zmienic). Po ustaleniu partycji i zapisaniu prefsow w HDToolbox, zapyta sie on pewnie o reset lub zrob to sam. Po resecie, na blacie WB, powinny pokazac sie ikony (zapytajniki) z nowymi partycjami. Zaznacz ikone i sformatuj dysk, wchodzac z gornej belki do Icons. Po sformatowaniu wszystkich partycji, przekopiuj dane ze starego dysku (najlepiej jakims filrmasterem).

Ostatnia modyfikacja: 11.01.08 17:02
[#5] Re: Od czego zacząć?

@Andrzej Drozd, post #4

Dzięki wielkie, później spróbuje.

Jeszcze tylko jakbyś mógł mi wytłumaczyć różnice między AmigaOS, AmigaDOS a Workbenchem? Jestem zielony w tym temacie a jakos nigdzie nie ma takiego opisu.

[#6] Re: Od czego zacząć?

@widelec, post #5

AmigaOS to system komputerów Amiga
AmigaDOS to zestaw komend używanych z linii komend, używanych
zazwyczaj w skryptach (np w s-s), ale i z konsoli.
Workbench to standardowy desktop, bardzo prymitywny, choć w czasach, w
których powstał był czymś w miarę rewolucyjnym. Ale od lat mało
używany, zastąpił go zazwyczaj scalos albo directory opus magellan.

[#7] Re: Od czego zacząć?

@Kaczus, post #6

Dzięki wielkie. Jeszcze nie raz odwiedzę to forum :)

[#8] Re: Od czego zacząć?

@widelec, post #5

różnice między AmigaOS, AmigaDOS a Workbenchem

Moze lepiej nie...bo zostane zaraz zliczowany.. :P

AmigaOS, system ktory sklada sie z ROMu (kickstartu) i dyskietek/plyty WB

AmigaDOS - komendy/programy DOSu (znajdujace sie w sys:c). Mozna pracowac w Cli/Shellu bez uzycia i ladowania Workbencha.

Workbench - graficzny interfejs AmigaOS (oprocz Workbencha, popularne sa jeszcze np. DopusMagellan, Scalos, ktore sa kompatybilne z WB).
[#9] Re: Od czego zacząć?

@Andrzej Drozd, post #4

Na Amidze musisz odlaczyc CD-ROM i w jego miejsce podlaczyc drugi HD, ze zworka ustawiona na Slave. Nastepnie nalezy odpalic program HDToolbox lub HDInstTools (moim zdaniem znacznie latwiejszy w obsludze jest HDToolbox, a przy dysku 3.8GB w pelni wystarczy).

Takie coś nie działa ze wszystkimi amigami np. moja, widzi tylko konfig hdd master cd slave, a jak podłącze drugi hdd na slave to amiga nie startuje.

[#10] Re: Od czego zacząć?

@Andrzej Drozd, post #8

workbench to nie jest graficzny interface, takim mozna nazwać mui,
intuition itp. Workbench to desktop.

[#11] Re: Od czego zacząć?

@Andrzej Drozd, post #8

[wysłało się podwujnie, więc zabawiłem się w cenzora :P]

Ostatnia modyfikacja: 11.01.08 19:48
[#12] Re: Od czego zacząć?

@Kaczus, post #11

daj edit raz jeszcze i popraw na podwójnie;)
[#13] Re: Od czego zacząć?

@arti4-92, post #9

Oj, Arti. Nie dosc ze Amiga cie nie slucha, to jeszcze "porozciagales" ten temat i trzeba uzywac belek przesuwania :P

Napisz przynajmniej jakie dyski podlaczales (firma, wielkosc) i ktory byl na Master, a ktory na Slave. Tez sie z tym spotkalem, ze cos nie startowalo na standardowym kontrolerze. Po pierwsze, przecieta czerwona zyla, to podstawa, po drugie, starodawne dyski bezzworkowe lub te nowsze do 1.2GB, tez lepiej trzymac na Master ;)
[#14] Re: Od czego zacząć?

@Andrzej Drozd, post #13

APC ma podobne problemy :),
A co do kombinacji dysków, to było ich całe mnóstwo zaczynając od seagate, przez WDC kończąc na siemensach i IBM-ah :)

[#15] Re: Od czego zacząć?

@arti4-92, post #14

Podaj jeszcze wielkosc. Seagate i IBM - znam te dyski, czyli ponizej 1.2 GB? ;)
Jezeli tak, to ciezka mieszanka :P
Ale "da" sie". Przynajmniej przekopiowac dane z jednego na drugi :)

WDC mam teraz 256GB.

Tak czy inaczej, to czasy odlegle, gdy nie mialem jeszcze FastATA :)
[#16] Re: Od czego zacząć?

@Andrzej Drozd, post #15

po prostu amiga nie startuje z dysku;/ słyszę jak stacja próbuje coś odczytać i ekran miga...

[#17] Re: Od czego zacząć?

@Andrzej Drozd, post #15

hehehe ja mam 2 seagaty, ktore ni jak ze soba na jednej tasmie nie
chca wspolpracowac, natomiast nie ma problemow we wspolpracy z innymi
dyskami i to rowniez tymi problematycznymi. Jeden 130Mega, drugi 1.2
giga. I to nie dzialaja ze soba tak pod amiga jak i pod pcujem -
niezaleznie od zworek :)

[#18] Re: Od czego zacząć?

@arti4-92, post #16

???
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem