[#1] problem z... ???
Czesc
Ostatnio kupilem sobie Prometeusza... i od tego momentu zaczely sie moje problemy. :(
W Promku mam Voodoo3 i karte sieciowa na rtl9029.
Programy PrmScan i CheckBoards (z picasso96) pokazuja obecnosc kart i wszystko wyglada OK.
Po wielu juz probach nie potrafilem zmusic do prawidlowego dzialaania zadnej z moich kart.
W czym moze byc problem?!
Voodoo3 i karta sieciowa sprawdzone na PC i dzialaly dobrze, wiec to nie sprawa kart.

[#2] Re: problem z... ???

@temp, post #1

Okresl dokladnie w czym problem.

[#3] Re: problem z... ???

@reactor, post #2

Problem w tym, ze wszystko niby jest dobrze, az do momentu uruchomienia np. picasso96mode. Kiedy probuje edytowac/testowac jakis tryb to wystepuja trzy rozne sytruacje (i nie wiem od czego zaleza):
- ekran PAL znika, ale na monitorze VGA nic niew widac,
- system sie zawiesza/zamraza,
- czasami monitor VGA wyswietla mi komunikat, ze sygnal poza zakresem obslugiwanych czestotliwosci (37kHz i 0Hz!), przy czym system dziala normalnie.
Sterownik karty sieciowej (prm-rtl8029.device) nie moze byc otwarty (taki mam komunikat)
Jesli chodzi o grafike, to kilka razy otrzymalem obraz na monitorze VGA, nawet ustawilem domyslny ekran na VGA, ale przy nastepnym wlaczeniu kompa... :(
Czasami na monitorze VGA pojawiaja sie jakies dziwne, chyba losowe smieci.
Dodam, ze probowalem roznych ustawien.
Moj komp, to A4000 z 68EC030! Czy brak MMU ma znaczenie?
Nie wiem czy to problem ze sprzetem, czy raczej z oprogramowaniem.
[#4] Re: problem z... ???

@temp, post #3

Nie napisałeś jaką masz kartę VooDoo. Może Prometeusz jej akurat nie obsługuje. A Prometeusz jest sprawny? Osobiście w swojej A4000 mam Mediatora i on nie potrzebuje MMU, wiec zakładam, że Prometeusz też.
[#5] Re: problem z... ???

@kmilota, post #4

moja karta to Voodoo3 3000. Prometeusza kupilem w Amigakit, ale czy sprawny, tego nie jestem pewien. Ale tez podejrzewam moja Amige (po tych wszystkich bojach... )
Amiga nie zawiesza sie, widzi wszystkie karty, problem w tym, ze nie chca one dzialac :(
Probowalem rozne sterowniki (wersje), ze sprzetem tez troche kombinowalem, ale jestem bezradny... jak na razie.
Jak i co moglbym sprawdzic? Jak sprawdzic poprawnosc dzialania slotow ZIII?

[#6] Re: problem z... ???

@temp, post #5

W bootmenu masz diagnostykę sprzętu. Wszystkie karty wsadzone w Zorro będą tam widoczne i opisane. A jakie masz jeszcze karty wsadzone w Zorro? I jaki masz superbuster?
[#7] Re: problem z... ???

@kmilota, post #6

Super Buster 11
W Bootmenu widziane sa tylko karty zorro.
W Zorro mam w zasadzie tylko Prometeusza. Czasami dorzucam kontroler scsi, ale nie zauwazylem roznicy.
[#8] Re: problem z... ???

@temp, post #7

Czyli w 99% można założyć, że problem nie jest po stronie Zorro. Najlepiej jakbyś znalazł kogoś z działającym Prometeuszem i zobaczył na jakich sterownikach i ustawieniach on działa. A czy do Prometeusza nie było specjalnej wersji Picasso96, tak jak jest to z Mediatorem?
[#9] Re: problem z... ???

@kmilota, post #8

Probowalem rozne sterowniki, rowniez te z plyty dolaczonej do prometeusza. Wszystko dziala (pomocnicze programiki jak PrmScan) tylko nie to o co naprawde chodzi.
Pierw myslalem, ze to problem z oprogramowanie (sterowniki), teraz bardziej wydaje mi sie, ze to sprzet. Ale moze nie Prometeusz, tylko Amiga? Np. ostatnio podlaczylem joystick do Amigi i nie dzialal w lewa strone. Myslalem, ze to wina joysticka, ale on jest raczej dobry... :(
[#10] Re: problem z... ???

@temp, post #9

Joysticki podpiete są do jednego z CIA, to zupełnie inna bajka niż obsługa Zorro. Zresztą to że pojawia się tylko Prometeusz w spisie kart jest zupełnie normalne - tam widzisz tylko karty Zorro.
Mówisz że pojawia się na monitorze napis, że nie obsługuje takiego trybu - a dobrze skonfigurowałeś monitor w Picasso96Mode (czy jak się tam nazywa program konfiguracyjny P96)? Powinieneś miec możliwość wyświetlenia obrazu kontrolnego.
[#11] Re: problem z... ???

@wali7, post #10

Konfiguracja trybow nie jest trudna i raczej nie popelniloem bledu, zreszta robilem to kilka razy, a zawsze bylo to samo. Najczesciej korzystalem z domyslnych/predefiniowany trybow, wiec wartosci , o ktorych wspomnialem, nie powinny byc pozxa zakresem, tym bardziej, ze nie sa one tak latwo konfigurowalne. Na pewno nie ustawilbym 0Hz przy odswiezaniu.
A Zorro tez jakos dziala, bo korzystam z kontrolera SCSI czasami, a i karty PCI sa tez widziane.
Zupelnie nie wiem gdzie szukac przyczyny moich problemow.
Chcialbym sie chociaz dowiedziec jak moglbym sie upewnic co do prawnosci/uszkodzeniu slotow zorro/prometeusza. Jak mozna to zdiagnozowac. Jakie sa do tego programy? Jakich oznakow szukac?

Ostatnia modyfikacja: 13.01.08 22:21
[#12] Re: problem z Prometeuszem... ???

@temp, post #1

Wsadzilem w Prometeusza karte sieciowa na ukladzie rtl8139D, zeby potestowac OpenPCI.
Mam problemy z Prometeuszem, ale ciagle mam nadzieje, ze w koncu sie skoncza...
Dioda w karcie sieciowej nawewt sie nie zaswiecila. Czytalem cos o problemach z napieciem 3.3V i DMA (moja karta wymaga upgrade'u), ale nie wiem, czy to jest wlasnie przyczyna niedzialania karty.
OpenPCI i prometeusz library w odpowiednich wersjach i... wszystko dziala fajnie... tylko pojawia sie komunikat: "OpenPCI card_init: Couldn't find RTL8139 A/B/C/D chipset".
A np. PrmScan lub pcibusinfo wcale nie wykrywaja tej karty.
A jesli chodzi o moje boje z poprzednimi kartami, to:
- rtl8029 - nie mozna otworzyc "device" "unit 0" (probowalem roznych wartosci - to samo :( )
- jak modyfikuje plik Picasso96Settings, to nigdy nic sie nie pojawia na ekranie monitora vga, a jak ten plik usune u utworze tryby od nowa, to... komp sie zawiesza, ale na ekranie cos widac... - smieci, czasami nawet kursor myszki.
Czy ktos na tej podstawie moze mi cos podpowiedziec? Co moglbym jeszcze wyprobowac?

Ostatnia modyfikacja: 14.01.08 20:40

Ostatnia modyfikacja: 14.01.08 20:48

Ostatnia modyfikacja: 14.01.08 20:49
[#13] Re: problem z Prometeuszem... ???

@temp, post #12

Myślę że chyba jedyna osoba na tym forum która może Ci pomóc jest Grzegorz Kraszewski (jest konstruktorem tej karty),wyślij do niego PMke czy maila
[#14] Re: problem z... ???

@temp, post #1

hej poradzilesz sobie z prometeuszem juz? jakie wrazenia?
[#15] Re: problem z Prometeuszem... ???

@temp, post #12

Zasilanie pod Prometeusza masz podpiete?

Pytam dla pewnosci, bo nic innego nie przychodzi mi do glowy. Mediator bez zasilania nie widzi kart PCI.

Dziwia mnie podane przez Ciebie objawy. Mysle, ze jakby to byla wina softu to objawy byly by zawsze te same. Nie wiem, ale podejrzewam samego Prometeusza. Moze dla pewnosci przeczysc w nim styki? Nie zaszkodzi.
[#16] Re: problem z Prometeuszem... ???

@Jaszczur, post #15

Poradzilbym tez sciagnac najnowsze openpci.library i reszte softu a przede wszystkim dorwij karte S3 Virve pci. Kupisz za 5zl a bedzie mial karte do testow - mialem kiedys w medku karte graficzna pci,ktora w PC dzialala super a medek swirowal:) Kupilem inna - taka sama karte i zaczelo smigac wszystko:)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem