[#1] Nowy Yam
Witam zainstalowałem nowego Yama i teraz niestety mam same problemy.
Zaczynamy: uruchamiam Yama i pierwsze okienko informuje mnie że nie ma polskich lokali. Czy powstały do Yama 3.5 ??
I dalej okienko że wykryło pakiet Genesis ale nie znalazło użytkownika Yama o takiej nazwie jak użytkownik Genesis i coś tam bla bla ble ble. Jak zmienię nazwę użytkownika Yama na takiego jak w Genesis to nie mogę dostać się do innych użytkowników Yama. Po prostu przy starcie nie pyta się którego użytkownika wybrać tylko od razu ładuje tego o nazwie jak w Genesis. Jak zrobić żeby to działało i nie było za każdym razem przy starcie tego kretyńskiego bredzenia o użytkowniku niezgodnym z Genesis??
I ostatnia sprawa co Oni zrobili z pl znaczkami??? Co bym nie zrobił to ich nie mam. Jeżeli ustawię w Configuration-First steps-charsets-AmigaPL to mam znaczki pl w czytanych listach, ale jak zrobić żeby były w wysyłanych?? Czemu nie ustawia sę tego tak jak w 2.4??
[#2] Re: Nowy Yam

@TomK, post #1

Nie ma polskiej lokalizacji do Yama 2.5.
Nie wiem co jest nie tak z genesis - nie uzywam, ale zarowno na miami jak i na mosnecie yam dziala poprawnie i zawsze mam okienko z wyborem uzytkownika, bo mam 2 i bez problemowo dzialaja oba.
Jeśli chodzi o znaczki pl - to problem jest taki, ze zmienila sie biblioteka do konwersji. Jeśli mnie pamięć nie myli to tam nie było pliku z charsetem amigapl, więc trzeba by samemu dodać.

[#3] Re: Nowy Yam

@Kaczus, post #2

1. Polskie locale będą uaktualnione jak znajdę na to chwilę czasu...

2. Teraz o ile pamiętam to codeset.library obsługuje przekodowywanie znaków, nie testowałem tego w YAM-ie, ale przy WookieChat sprawdza się znakomicie (ustala się charset lokalny i zdalny i jazda). W YAM-ie przy odczycie charset powinien być odczytywany z nagłówka i z tego przekodowywany na to co wybierze użytkownik, jak jest nie miałem okazji potestować (Amiga niezsieciowana). W codeset.library jeśli się nie mylę to AmigaPL jest nazwana X-ATO-PL (nie pytajcie skąd nazwa, nie mój wymysł, tak samo jest w OS4).

Howgh!
[#4] Re: Nowy Yam

@Mandi^ATO, post #3

Tak zgadza się teraz to codeset.library, ale nie pamietam, czy bylo tam defaultowo X-ATO-PL. W pierwszych wersjachtrzeba bylo sobie i cp1250 samemu znalezc i dograc, teraz chyba juz jest.

[#5] Re: Nowy Yam

@TomK, post #1

To okienko z polskimi lokalami pojawia się dlatego, że masz lokale ze starszej wersji, które to nie współpracują z Yamem 2.5. Wejdź na dysku systemowym do Lokale i skasuj tam w Catalogs/Polski lokale Yama. Po tym nie będzie się pojawiało to ostrzeżenie, że brak lokali polskich.

[#6] Re: Nowy Yam

@TomK, post #1

Używam nama 2.5 o dłuuugiego czasu, choć w tandemie z Miami i Twojego drugiego problemu nie znam. Co do pierwszego to albo wywal yam.catalog z locali, albo programem np. TransCat zamień w polskim catalogu numerek Yama na aktualny. W efekcie nie będziesz miał komunikatu na początku i zyskacz cześciową polską lokalizację.
Co do znaczków Pl to obsługuje ją codesets.library (czy jakoś tak) - Yam ma jednak wbudowane procedury które sprawdzają dostępność wymaganej wersji bibliotek. Więc jeśli o nic się "nie pluje" prz starcie to problem tkwi w Twoich ustawieniach programu.

[#7] Re: Nowy Yam

@11MASTEr, post #6

Hmmm odpowiem Tobie ale odpowiadam zbiorczo wszystkim.
Może od początku mam klasyka z OS-em 3.9 bo myślę że to jest ważne w innych systemach mogli to rozwiązać inaczej.
Problem pl znaczków dotyczy wychodzących listów. Gdzie ustawia się charset dla listów WYCHODZĄCYCH ????
[#8] Re: Nowy Yam

@Mandi^ATO, post #3

To trzymam kciuki, że najdziesz trochę wolnego czasu... w najbliższym czasie :D
No własnie charset lokalny mam OK bo u mnie są pl znaczki. Ale gdzie ustawia się charset dla listów wychodzących ???????
Nanowsza wersja codeset.library ma obsłuę AmigaPL i ISO-8859-2 wewnątrz (internal).
[#9] Re: Nowy Yam

@TomK, post #8

prefs -> first steps -> system settings
[#10] Re: Nowy Yam

@Valwit, post #9

Mylisz się tam się ustawia charset twojego systemu. Przeczytaj sobie dokumentację. Niech zgadnę masz Mosa i ustawiłeś tam ISO-8859-2? Wtedy listy wychodzące nie muszą być przekonwertowywane bo ISO-8859-2 jest standartem.
Ja mam OS 3.9 i standard AmigaPL i taki muszę tam ustawić żeby mieć pl znaczki (sprawdzałem różne ustawienia i tylko gdy wybiorę tam AmigaPL mam polskie litery). Ale wtedy listy wychodzące mają charset AmigaPL (sprawdzone). Teraz potrzebuję "poinformować" Yama że chcę wysłać list np w utf-8 i co gdzie mam to wskazać ? To jest problem! Przypomnij sobie jak to było zrobione w Yamie 2.4.
To musi być rozdzielone, bo inaczej nie ma to sensu.
Coś czuję że niezły potworek wyszedł z tego Yama.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem